Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
europski nogometni rat

Kako će izgledati Superliga? U igri je ogroman novac, zna se tko bi i kada igrao, ali postoje problemi

Europska Superliga postaje realna opcija i želja najvećih klubova. Kako bi izgledalo novo natjecanje?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Superliga se prometnula u glavnu temu u svijetu nogometa. Nakon što su se pojavile informacije da će 12 velikana tijekom nedjelje službeno objaviti da se natjecanje pokreće, UEFA je promptno reagirala zaprijetivši teškim kaznama onima koji se odmetnu iz njihova sustava.

Prema UEFA-inu priopćenju, klubovi koji pristupe Superligi bit će izbačeni iz svih domaćih i europskih natjecanja, a njihovi igrači neće moći igrati za reprezentacije.

Na strani UEFA-e je FIFA te elitne lige i savezi Engleske, Španjolske i Italije, država iz kojih dolaze pobunjenici.

Zamišljeno je 15 stalnih klubova, ali tri su se svrstala uz UEFA-u

O Superligi se već godinama govori i piše, ali nikad dosad nije ovako izašla u javnost. Naznake da bi se ovo moglo dogoditi među prvima je javno dao Josep Maria Bartomeu, bivši predsjednik Barcelone, koji je u oproštajnom govoru rekao sljedeće:

Je li pokretanje nogometne Superlige dobra ideja?

Ukupno glasova:

"Imam sjajne novosti. Odbor direktora u ponedjeljak je odobrio uvjete pridruživanja budućoj europskoj Superligi, projektu koji promoviraju veliki klubovi, a koji bi jamčio buduću financijsku stabilnost kluba."

Kako će točno izgledati Superliga? 

Za početak, natjecanje bi počelo najranije moguće, vjerojatno 2022., a u njemu bi sudjelovalo 20 klubova. Među njima je 12 velikana iz spomenutih triju država: Manchester United, Manchester City, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Inter, Milan i Juventus.

Ideja je bila da zajedno s još tri kluba - PSG-om, Borussijom Dortmund i Bayernom - čine 15 klubova osnivača. No Francuzi i Nijemci ipak su se zasad svrstali uz UEFA-u, koja im je u priopćenju zahvalila na tome.

gol expired Žestoke reakcije legendi na pokretanje Superlige: "Sramota, gadi mi se klub za koji navijam 40 godina" divider

Tih 15 klubova ne bi moglo ispasti, a prostalih pet klubova mijenjalo bi se ovisno o rezultatima u prošloj sezoni. Superliga ne bi trebala zamijeniti domaća prvenstva. Igrala bi se tijekom tjedna u terminima u kojima se sada igra Liga prvaka, pa za nju, barem u sadašnjem obliku, ne bi bilo mjesta.

Novi sustav nokaut-faze

Klubovi bi u Superligi bili podijeljeni u dvije skupine po 10. Tri najbolje momčadi iz svake skupine išle bi u četvrtfinale. Četvrta i peta razigravale bi za posljednje mjesto u četvrtfinalu. Igralo bi se kao i dosad na dvije utakmice do finala, koje bi ostalo jedna utakmica.

Naravno, u ovakvom projektu vrti se i ogroman novac. Klubovi bi samo za prihvaćanje poziva u Superligu trebali zaraditi oko 400 milijuna eura. UEFA, prema pisanju Gazzette dello Sport, ne planira sjediti skrštenih ruku te najavljuje tužbe za klubove koji se žele odmetnuti u visini od čak 60 milijardi eura. No, klubovi su navodno već pripremili tužbe u obrnutom smjeru za slučaj izbacivanja iz domaćih natjecanja.

No nameću se određeni problemi s ovakvim konceptom natjecanja - UEFA je bila vrlo jasna, svi koji se odluče nastupati u Superligi bit će izbačeni iz domaćih natjecanja, pa zasad koegzistencija Superlige i tradicionalnih natjecanja ne izgleda realno. Sljedeći zadatak osnivača bit će pregovori s Uefom kojima bi našli rješenje za ovaj problem.

Pored toga, tri od 15 klubova koji su trebali biti okosnica Superlige nisu se ni odazvala. Vidjet ćemo kako će teći ovaj slučaj koji se pretvara u pravi europski nogometni rat.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider