Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Neka pati koga smeta

Modrićev trijumf grize Ronalda: "Skromni" Cristiano ima kratko pamćenje, a SP bi najradije preskočio

Još uvijek se ne stišavaju polemike nakon što je Luka Modrić nadvisio Cristiana Ronalda u izboru za Zlatnu loptu France Footballa…

Galerija Cristiano Ronaldo i Luka Modrića (Foto: AFP) Luka Modrić (Foto: AFP) Luka Modrić i Florentino Perez (Foto: AFP) +6 Dobitnici Zlatne lopte (Foto: AFP)

Hrvatski kapetan Luka Modrić proglašen je za najboljeg nogometaša svijeta ove godine u dva najrelevantnija izbora – FIFA-inoj nagradi The Best i Zlatnoj lopti France Footballa.

Modrić otkrio što mu je Zidane rekao dok je Ronaldo bio čvrsto u Realu: "To nikada neću zaboraviti"

Sudeći prema reakcijama, ne manjka uvrijeđenih i razočaranih. Cristiano Ronaldo i Lionel Messi nisu se pojavili na svečanoj dodjeli Zlatne lopte u Parizu, kao što nisu došli ni u London na FIFA-inu galu priredbu. Ronaldo je zauzeo drugo mjesto u izboru za Zlatnu loptu, a Messi je peti.

Obojica šute, ali za njih govore drugi, najviše portugalski, katalonski i talijanski mediji koji nerijetko podcjenjivački pišu o Modrićevu trijumfu.
Dok Ronaldovi najbliži ne sakrivaju gnjev, Messijevo najbliže okruženje ne oglašava se. Javio se samo trener Barcelone Ernesto Valverde:

Valverde: "Apsurdno"

„Barcelona čestita Modriću na osvojenoj Zlatnoj lopti, ali to što je Messi na petom mjestu potpuno je apsurdno“, kazao je Valverde na press-konferenciji uoči Barcelonine utakmice Kupa kralja s Cultural Leonesom:

„Ne želim dalje komentirati izbor, to je sve što imam reći o tome.“

Dobitnici Zlatne lopte (Foto: AFP) Dobitnici Zlatne lopte (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Članovi Ronaldove obitelji i prijatelji pucaju iz svega raspoloživog oružja. Ne biraju riječi. Ronaldova sestra Elma Aveiro oglasila se na Instagramu ispalivši „ovo je svijet koji živi od korupcije, mafije i k*** sina novca“, dok je stanoviti Miguel Paixao naglasio da je izbor pokazao manjak respekta prema njegovu velikom prijatelju Cristianu.

"Samo je nedostajalo još ovo. Nevjerojatno je što se radilo ove godine", kazao je Paixao.

Prema njihovim izjavama, neupućeni promatrač mogao bi zaključiti da se Modrić sam izabrao, a naravno da se nisu prisjetili nekih prijašnjih izbora kada su drugi imali dosta prigovora.

Ronaldo ima kratko pamćenje

Što bi li tek mogao reći Franck Ribery, koji je 2013., u tada još uvijek združenom izboru FIFA-e i France Footballa, mjesec-dva prije izbora bio veliki favorit u svim analizama, a na kraju je pobijedio Ronaldo.

Bayern je te sezone osvojio trostruku krunu i pomeo Barcelonu s ukupnih 7:0 u polufinalu Lige prvaka, a Ribery je bio u velikoj formi. Real te sezone nije osvojio ništa, bolje rečeno doživio je pravi fijasko.

Luka Modrić (Foto: AFP) Luka Modrić (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Sjećamo se da su francuski i njemački mediji optuživali Real da je upalio svoj PR stroj i u sinergiji s Ronaldovom popularnošću na društvenim mrežama te svojim utjecajem u najvišim sferama izlobirao da Portugalac u nekoliko tjedana pretekne Riberyja i osvoji Zlatnu loptu.

Članovi Ronaldove obitelji tada nisu spominjali „mafiju i novac“, a nije teško zaključiti na koga misle kada to danas spominju. Ronaldov odgovor kritičarima bio je potpuno logičan, jednako kao i Messijev 2010. kada je također jako nategnuto dobio Zlatnu loptu, a to je da da se nije sam izabrao, da su ga drugi birali, i to u potpuno transparentnom natjecanju. Ako je tako, zašto bi sada bilo drugačije? Lako su uočljivi dvostruki kriteriji i licemjerstvo.

Za Modrićev trijumf Svjetsko prvenstvo ključno

Talijanski mediji i Ronaldovi obožavatelji u prvi plan ističu njegov učinak u Ligi prvaka i na početku nove sezone te podsjećaju na pad Realove i Modrićeve forme u novoj sezoni. Učinak u Ligi prvaka jak je Ronaldov argument, ali koliko se naglašava početak nove sezone, ispada da je po njima važnije zabijati golove talijanskim ligašima nego igrati u finalu Svjetskog prvenstva, a na temelju čega je Modrić izabran za najboljeg u izboru France Footballa. 

Potpuno je jasno da je u godini Svjetskog prvenstva to natjecanje najvažnije u očima birača. Da Modrić nije s Hrvatskom otišao u finale Svjetskog prvenstva i da nije izabran za najboljeg igrača turnira, gotovo je sigurno da ne bi osvojio The Best i Zlatnu loptu. To nije teško zaključiti.

Luka Modrić, Mario Mandžukić i Ivan Rakitić (Photo: Cezaro De Luca/dpa /DPA/PIXSELL) Luka Modrić, Mario Mandžukić i Ivan Rakitić (Photo: Cezaro De Luca/dpa /DPA/PIXSELL)

Nakon što je Modrić pobijedio Ronalda u FIFA-inu izboru The Best, trener Juventusa Massimiliano Allegri otkrio je da je Portugalac bio ljutit i uzrujan. Allegri se opet oglasio povodom dodjele Zlatne lopte. Ovaj put nije izrijekom istaknuo da je Ronaldo ljutit, ali po svemu se lako iščitava da ga Modrićev trijumf opasno grize.

Allegri i Ronaldo Mundijal bi najradije preskočili

„Ronaldo je zaslužio Zlatnu loptu na temelju onoga što je napravio u Ligi prvaka“, kaže trener Juventusa u razgovoru za Tuttosport, a činjenicu da se Ronaldo nije proslavio na Svjetskom prvenstvu lakonski objašnjava i čini se da bi to pitanje najradije preskočio:

„S Portugalom nije mogao otići daleko, ali Modrićeva pobjeda bit će mu stimulans da bude još bolji i sljedeće godine osvoji šestu Zlatnu loptu.“

Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Što Allegri podrazumijeva pod tim da nije mogao otići daleko, ostavljamo njemu na tumačenje. Ističe da je Ronaldo podigao razinu profesionalnosti u Juventusu, koja je u torinskom klubu oduvijek na visokoj razini.

„On je nevjerojatan nogometaš i skroman dečko koji se dobro uklopio u novu sredinu te je donio novu raznu kompetitivnosti.“

Neka pati koga smeta...

Da je Ronaldo fantastičan nogometaš, tu nema spora, sve se vidi na terenu, a koliko je skroman, to je već drugo pitanje. Jednako kao što se vidi kakav je igrač, tako se po reakcijama i ponašanju, na terenu i izvan njega, vidi i koliko je skroman, odnosno neskroman.

„Ronaldo može biti uzor mladim nogometašima. Unatoč svim svojim uspjesima i osvojenim trofejima te činjenici da je napunio 33 godine, on se još uvijek brine o svakom detalju i pokušava unaprijediti svoju igru“, kazao je Allegri.

Sve je to u redu, Ronaldo je po mnogočemu poseban. Gledajući ukupnu karijeru, jasno je da je bolji od Modrića, ali nije bio bolji ove godine. Modriću nitko nije poklonio Zlatnu loptu, izabrali su ga drugi i nitko ne može reći da to nije zaslužio. Uostalom, kako kaže pjesma, neka pati koga smeta.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider