Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Godina za pamćenje

Najbolji na svijetu: Luka Modrić dobio Zlatnu loptu i prekinuo dominaciju Messija i Ronalda!

Hrvatski kapetan Luka Modrić u ponedjeljak je u Parizu dobio Zlatnu loptu, posljednju ovogodišnju nagradu za najboljeg nogometaša svijeta kojom je zaokružio najbolju sezonu u svojoj karijeri.

Galerija Luka Modrić (Foto: AFP) Modrić dobio Zlatnu loptu (Foto: AFP) Luka Modrić (Foto: AFP) +3 Luka Modrić (Foto: AFP)

Luka Modrić je u glasanju novinara za prestižnu Zlatnu loptu pobijedio sa 753 boda, drugi je završio Portugalac Cristiano Ronaldo (476 bodova), a treći Francuz Antoine Griezmann (414 bodova).

Pobjeda pravde i zdrave pameti: Hrvat najbolji na svijetu, a Ronaldovi i Messijevi "trabanti" mogu samo cmizdriti

Modriću je to četvrto veliko priznanje ove godine. Dobio je nagradu za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva u Rusiji, proglašen je najboljim igračem Europe u izboru Europske nogometne federacije (UEFA), te najboljim igračem svijeta u izboru Međunarodne nogometne federacije (FIFA).

Dodajmo kako je veznjak hrvatske reprezentacije i Real Madrida izabran i za najboljeg nogometaša svijeta u izboru Međunarodnog instituta za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS), te je dobio i nagradu internetskog portala goal.com.

Modrić je prvi Hrvat koji je dobio Zlatnu loptu, a do sada je najbliže nagradi bio Davor Šuker koji je 1998. godine bio drugi iza Francuza Zinedinea Zidanea.

Kapetan Vatrenih se upisao u povijest i kao prvi nogometaš koji je uzeo sve tri najvažnije nagrade u istoj godini. Premda je povijest nogometa puna velikana nitko do sada u istoj godini nije osvoji tri najvažnija pojedinačna priznanja. Luka je prvi koji je spojio nagrade za najboljeg nogometaša SP-a, FIFA-e i France Footballa.

Brazilci Ronaldo i Romario, Francuz Zinedine Zidane, Talijan Fabio Cannavaro osvojili su dvije od tri nagrade u istoj godini, a to nije uspjelo niti Argentincu Lionelu Messiju i Portugalcu Cristianu Ronaldu.

Mbappe najbolji mladi igrač

Ove godine po prvi put dodijeljene su i nagrade za najboljeg nogometaša do 21 godine, te najbolju nogometašicu. Nagradu 'Raymond Kopa' za mladog igrača dobio je napadač PSG-a Francuz Kylian Mbappe, dok je Zlatnu loptu kao najbolja nogometašica dobila Norvežanka Ada Hegerberg, članica Lyona.

France Football nagradu 'Ballon d'Or' dodjeljuje od 1956. godine kada je novinar Gabriel Hanot zamolio kolege da glasuju za igrača godine u Europi. Prvi pobjednik bio je Stanley Matthews iz Blackpoola.

Novinari su isprva mogli glasovati samo za europske igrače u europskim klubovima, što je značilo da igrači kao što su Diego Maradona i Pele nisu bili u konkurenciji za nagradu. Od 1995. dopušteno je glasovanje za neeuropske igrače koji igraju u europskim klubovima, a od 2007. u konkurenciju su ušli svi nogometaši. Od 2010. do 2015. France Football i FIFA zajedno su dijelili nagradu, no od 2016. nagrade su ponovo razdvojene.

Rekorderi sa po pet Zlatnih lopti su Cristiano Ronaldo i Messi, dok su Francuz Michel Platini, te Nizozemci Johan Cruyff i Marco van Basten nagradu dobili po tri puta.

U izboru sudjeluje 195 novinara koji su dali glasove petorici igrača - šest bodova prvom, četiri drugom, tri trećem, dva četvrtom i jedan petom. Ukupno je bilo 30 kandidata za Zlatnu loptu, a osim Modrića za nagradu su konkurirali i Ivan Rakitić i Mario Mandžukić. Rakitić se nalazi na diobi 19. mjesta, dok je Mandžukić zauzeo 25. mjesto.

Spomenimo i kako je Modrić dobio nagradu u danu u kojem je optužnica protiv njega zbog lažnog svjedočenja na suđenju bivšem čelniku NK Dinama Zdravku Mamiću pravomoćno odbačena. Optužnica protiv Modrića isprva je podignuta pred osječkim sudom, gdje se sudilo i Mamiću, no slučaj je u međuvremenu preseljen u Zagreb.

KONAČAN POREDAK

1. LUKA MODRIĆ (HRV/Real Madrid)
2. Cristiano Ronaldo (Por/Real Madrid)
3. Antoine Griezmann (Fra/Atletico Madrid)
4. Kylian Mbappe (Fra/PSG)
5. Lionel Messi (Arg/BArcelona)
6. Mohamed Salah (Egi/Liverpool)
7. Raphael Varane (Fra/Real Madrid)
8. Eden Hazard (Bel/Chelsea)
9. Kevin de Bruyne (Bel/Manchester City)
10. Harry Kane (Eng/Tottenham)
11. N'Golo Kante (Fra/Chelsea)
12. Neymar (Bra / PSG)
13. Luis Suarez (Uru / FC Barcelona)
14. Thibaut Courtois (Bel / Real Madrid)
15. Paul Pogba (Fra / Manchester United)
16. Sergio Aguero (Arg / Manchester City)
17. Gareth Bale (Wal / Real Madrid)
17. Karim Benzema (Fra / Real Madrid)
19. Roberto Firmino (Bra / Liverpool)
19. IVAN RAKITIĆ (HRV / FC Barcelona)
19.: Sergio Ramos (Špa / Real Madrid)
22. Edinson Cavani (Uru / PSG)
22. Sadio Mane (Sen / Liverpool)
22. Marcelo (Bra / Real Madrid)
25. Alisson Becker (Bra / Liverpool)
25. MARIO MANDŽUKIĆ (HRV / Juventus)
25. Jan Oblak (Slo / Atletico Madrid)
28. Diego Godin (Uru / Atletico Madrid)
29. Isco (Špa / Real Madrid)
29. Hugo Lloris (Fra / Tottenham)

Tijek događaja:

22:16 - Luka Modrić i službeno je dobitnik Zlatne lopte! Mbappe je na kraju završio na četvrtom mjestu, Griezmann na trećem, a Cristiano Ronaldo na drugom.

21:46 - Lionel Messi se našao na petom mjestu u izboru za Zlatnu loptu, dok je Mohamed Salah završio na šestom mjestu. Ostala su još samo četiri igrača...

21:44 - Ada Hegerberg, igračica Lyona, dobila je nagradu za najbolju nogometašicu u 2018. godini.

21:14 - Mbappe je prema očekivanjima dobio nagradu za najboljeg mladog igrača europe do 21 godine - trofej Kopa.

20:30 - Pojavio se i Luka Modrić, koji je odmah privukao golemu pažnju prisutnih novinara.

20:22 - Na društvenim mrežama već je procurio navodni rezultat glasovanja, no pričekajmo još i službenu objavu.

20:05 - Unatoč suprotnim najavama, na ceremoniju je stigao i prema mnogima glavni Modrićev konkurent, napadač madridskog Atletica, Antoine Griezmann! Dočekali su ga navijači koji skandiraju njegovo ime.

20:00 - Sat vremena prije početka ceremonije stigao je Kylian Mbappe. Čudesni francuski napadač, inače član PSG-a, je prema neslužbenom poretku igrača u izboru za Zlatnu loptu završio na četvrtom mjestu.

18:17 - Drugi hrvatski nogometaš Ivan Rakitić završio je na 19. mjestu u izboru za Zlatnu loptu.

17:50 - Mario Mandžukić je 25. najbolji nogometaš prošle godine uz Allisona i Oblaka.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider