Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Iza plavih kulisa

Misterij oko Bobanove pojave u Maksimiru: Pozadina odlaska iz UEFA-e i dolaska u Dinamo

Mogući dolazak Zvonimira Bobana u Dinamo, i to na jednu od visokih funkcija, podigao je prašinu u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj…

Zvonimir Boban i Mirko Barišić u Maksimiru (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

U četvrtak ujutro kao grom iz vedra neba cijelom Europom odjeknula je vijest da je Zvonimir Boban napustio UEFA-u, a navečer je hrvatsko ozemlje zatresla informacija Jutarnjeg lista da je legendarni kapetan Vatrenih dan prije posjetio Maksimir i vodio pregovore o mogućem povratku u Dinamo.

Kucnuo je trenutak za Bobanov povratak u Dinamo

Ta se informacija lijepo poklopila s mojim jučerašnjim komentarom da je kucnuo trenutak za Bobanov povratak u Dinamo, koji sam napisao sat ili dva nakon što je otvoreno Bobanovo pismo o napuštanju funkcije šefa nogometa u UEFA-i ugledalo svjetlo dana.

Bio je to svojevrsni vapaj da se uključi u projekt upravljačke transformacije Dinama i povede maksimirski klub u svijetlu demokratsku budućnost.

Mislav Karoglan Hajduk čeka Rijeku, Karoglan upozorava: "Legitiman su kandidat za titulu, bit će troboj do kraja" divider

Hoće li to biti s mjesta predsjednika kluba ili možda predsjednika Uprave, i nije tako važno jer su obje funkcije iznimno važne. Ni uloga sportskog direktora za početak ne bi bila loša dok se ne srede proceduralne stvari. Boban uvijek može prijeći na drugo mjesto, bitno je da uđe u klub, a procedure će se rješavati u hodu.

Snaga autoriteta važnija od funkcije

Sve ovisi o novim statutarnim odredbama, koje se, uzgred rečeno, uvijek mogu nadopuniti amandmanima, primjerice o posebnim uvjetima za legende kluba, pogotovo ako neke ne mogu ispuniti zbog službenih dužnosti. Boban je, recimo, bio dužnosnik UEFA-e i kao takav nije mogao biti član kluba.

Ivo Grbić Želi ugrabiti mjesto za Euro: Povremeni Vatreni potpisao za klub u Premier ligi divider

Kako god, za početak je najvažnije da Boban pristane uključiti se u proces demokratskog preoblikovanja, a operativni modus već će se iznaći, to je najmanji problem. Snaga autoriteta nerijetko je puno važnija od puke funkcije.

Podrška navijača nije upitna

Vjerujem da bi Boban imao gotovo plebiscitarnu podršku navijača i javnosti, a kada bi zajahao na taj val, teško da bi ga mogli odbiti i trenutačni vlastodršci u maksimirskom klubu, koliko god im se možda ne sviđa njegov dolazak.

Mikaela Shiffrin VIDEO Stravičan pad najbolje skijašice svijeta: Završila u zaštitnoj ogradi, odvezli ju helikopterom! divider

Lako je predvidjeti da bi Boban dobio podršku većine članova nove Skupštine, možda čak jedinstvenu. S te strane vjerojatno ne bi bilo problema, druga je stvar što bi neki potajno držali figu u džepu. No ostaje neriješena jedna "sitnica": pristaje li Boban uključiti se i koji su mu uopće planovi daljnjeg djelovanja?

Puca li Boban na mjesto predsjednika UEFA-e!?

Puca li možda na mjesto predsjednika UEFA-a, kako se, primjerice, spekulira u slovenskim nogometnim krugovima, koji šire priču da se upravo zbog toga razišao s Aleksanderom Čeferinom, koji uporno odbija zaključiti mandat na predsjedničkom mjestu i traži način da ostane u fotelji promjenom statutarnih odredbi.

Jurgen Klopp VIDEO Šok! Jurgen Klopp odlučio napustiti Liverpool na kraju sezone divider

U slovenskim nogometnim kuloarima kola teorija da se Boban nadao da će ga Čeferin predložiti za svojeg nasljednika te da je usput osjetio da se u pozadini valja velika pobuna protiv Čeferina, što se moglo naslutiti nakon eksplicitnih izjava Davida Gilla, vrlo utjecajnog engleskog predstavnika u Izvršnom odboru UEFA-e, nekadašnjeg izvršnog direktora Manchester Uniteda.

HNS mora dati podršku

Možda je Bobanova procjena bila da je bolje na vrijeme napustiti brod koji bi u bliskoj budućnosti mogao biti izrešetan plotunima moćnih suparnika. Namjerava li se Boban u doglednoj budućnosti pridružiti Čeferinovoj oporbi na čelu s utjecajnim Englezom, pokazat će vrijeme, no taj se plan ne mora nužno kositi s njegovim ulaskom u Dinamo.

Dapače, dojam je da mu to može samo koristiti jer bi u isto vrijeme kao visoki Dinamov dužnosnik mogao dobiti i značajnu funkciju u HNS-u, što je opet nužno da bi stekao uvjete za možebitne buduće kandidature u UEFA-i. Naime, mora dobiti podršku HNS-a, i to bilo da se kandidira za mjesto predsjednika ili za člana IO-a.

Ključno pitanje: želi li se Boban uopće vratiti u Dinamo?

E, sad, dolazimo do ključa cijele priče: želi li Boban uopće ući u Dinamo, odnosno preuzeti neku od najvažnijih funkcija? Ako je pohodio Maksimir kako bi o tome razgovarao s čelnicima Dinama, logičan je zaključak da to želi ili da barem o tome razmišlja.

U isto vrijeme logično je zaključiti da to žele i Dinamovi čelnici jer zašto bi ga uopće pozivali na sastanak!? No u međuvremenu su se pojavile informacije koje bacaju mistično svjetlo na cijelu priču.

Neki izvori tvrde da je Boban taj dan bio u inozemstvu, na čak dvije lokacije u dvije različite zemlje, pa teško da je u isto vrijeme mogao biti i u Maksimiru.

Misterij oko Bobanove pojave u Maksimiru i tko ga je zvao?

Druga informacija govori da je Dinamov visoki dužnosnik, koji se spominje kao inicijator sastanka, s indignacijom demantirao u klupskom krugu informaciju da je upravo on pozvao Bobana i s njim se sastao u Maksimiru. Sve to skupa teško je provjeriti jer se akteri javno ne oglašavaju.

Što je prava istina, teško je reći jer je poznato da u Maksimiru caruju dvorske borbe i svatko svakome podmeće u nemilosrdnoj borbi za vlast.

Nekima odgovara da se raširi priča kako je Boban posjetio klupske prostore, drugima ne odgovara i to dovode u sumnju, a treći bi to možda radije ostavili u tajnosti i ne žele priznati jer će doći u sukob sa suradnicima koji to možda nisu ni znali.

Što na sve kaže Barišić?

Bilo bi zanimljivo čuti što na sve kaže predsjednik Mirko Barišić. Još uvijek je iznimno bistrog uma i jako dobrog pamćenja.

Teško da bi zaboravio da se sastao s Bobanom. A što ako se sastao netko drugi i to mu nije prijavio? No zar bi to onda napravili u Maksimiru!? Nema logike. Ako je Boban bio u Maksimiru, to Barišić zacijelo zna, čak i ako se nije osobno s njim sastao.

I tako, dok se netko od aktera ne oglasi i sve razjasni, Bobanov posjet Maksimiru ostaje pravi misterij. No nije tajna da bi ga mnogi htjeli vidjeti na čelu Dinama.

Podršku većine navijača sigurno ima, a ni politika jamačno ne bi imala ništa protiv. Bio bi to snažan vjetar u leđa demokratskim promjenama u Dinamu i dobitak za cijeli hrvatski nogomet. U to nema sumnje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider