Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sukobi u Nyonu

Grom iz vedra neba, Boban napušta UEFA-u: Raste nezadovoljstvo Čeferinovim vodstvom

Zvonimir Boban odlučio je napustiti UEFA-u zbog neslaganja s predsjednikom Aleksanderom Čeferinom...

Zvonimir Boban (Foto: Afp)

Legendarni hrvatski kapetan Zvonimir Boban odlučio je napustiti UEFA-u, odnosno funkciju "šefa nogometa" Krovne europske nogometne organizacije i desne ruke predsjednika Aleksandera Čeferina.

Stadion u Velikoj Gorici FOTO Evo kako je izgledao travnjak Gorice samo nekoliko sati prije utakmice s Rijekom divider

Previranja unutar europske nogometne organizacije UEFA-e potaknuta nastojanjem njezina predsjednika Čeferina da promijeni statut koji bi mu omogućio dulji ostanak na dužnosti dovela su do prvog odlaska jednog višeg dužnosnika UEFA-e.

Boban napušta UEFA-u

Velikan reprezentacije Hrvatske i Milana naveo je svoje potpuno neodobravanje Čeferinovog poteza političke moći u njegovoj odluci da napusti posao glavnog nogometnog direktora UEFA-e nakon tri godine.

"S tugom i teška srca, nemam izbora nego napustiti UEFA-u", rekao je Boban u otvorenoj izjavi za europske medije.

"Ne pokušavam biti neka vrsta heroja, pogotovo jer nisam sam u svojim razmišljanjima ovdje."

Bobanov odlazak najjavniji je iskaz rastućeg nezadovoljstva Čeferinovim vodstvom otkako je slovenski odvjetnik prošlog travnja ponovno izabran bez protukandidata kako bi produžio predsjednički mandat koji je započeo 2016.

Sukobi u UEFA-i

UEFA je podržala svog osramoćenog bivšeg potpredsjednika Luisa Rubialesa iz Španjolske u bijesu nakon incidenata na finalu Svjetskog prvenstva za žene u kolovozu. Kada je Rubiales na kraju podnio ostavku, UEFA mu se javno zahvalila u izjavi u kojoj nije dala podršku španjolskim nogometašicama.

UEFA je tada pokušala vratiti ruske mlade reprezentacije u europska natjecanja unatoč vlastitoj zabrani koju je uvela nekoliko dana nakon vojne invazije na Ukrajinu. Taj je plan odbačen u roku od dva tjedna nakon što je niz saveza članica nastavio inzistirati da neće igrati utakmice protiv Rusije.

Nenad Bjelica Leti li Bjelica s klupe Uniona nakon sinoćnjeg ispada? Kicker piše o teškoj odluci divider

Razdori u Izvršnom odboru UEFA-e prošireni su na sastanku 2. prosinca u Hamburgu u Njemačkoj, na marginama ždrijeba za muško Europsko prvenstvo 2024.

Čeferin želi produljiti mandat

Uz Čeferinovo odobrenje, dat je prijedlog za izmjenu statuta UEFA-e koji trenutačno ograničava predsjednike na 12 godina mandata, a vezano za antikorupcijsku reformu koja je pokrenuta kao rezultat američkih i švicarskih saveznih istraga o korupciji u međunarodnom nogometu otkrivenih 2015. Taj je skandal smijenio Michela Platinija s mjesta predsjednik UEFA-e i Čeferinu je otvorio put ka vlasti.

Amandmanom bi se pojasnilo da se Čeferinove prve tri godine mandata – dovršetak Platinijeva mandata do 2019. – ne bi računale u ograničenje njegovog mandata od 12 godina.

Nenad Bjelica i Leroy Sane Bjelica na udaru, čeka ga teška kazna: "Hrvatski trener nastavio je divljati na tribinama" divider

Odobre li ga članice UEFA-e na Kongresu 8. veljače u Parizu, Čeferin bi mogao biti kandidat 2027. i ostati na svom predsjedničkom poslu, na kojem zarađuje 3 milijuna dolara godišnje, 15 godina umjesto mandatnih 12.

Bobana nije bilo u Hamburgu kada je kampanju protiv Čeferina predvodio tajnik UEFA-e David Gill, bivši direktor Manchester Uniteda.
Englez je rekao da se načelno protivi produljenju ograničenja mandata iako bi on sam mogao imati koristi od toga da ostane na mjestu člana Izvršnog odbora UEFA-e.

Moralni kodeks

U Bobanovoj ostavci objavljenoj u četvrtak objašnjava se da nije uspio promijeniti Čeferinovo mišljenje.

“Unatoč tome što sam izrazio svoju najdublju zabrinutost i potpuno neodobravanje, predsjednik UEFA-e smatra da ne postoje bilo kakva sporna pravna pitanja u vezi s predloženim promjenama, a kamoli moralna ili etička, te namjerava nastaviti dalje bez obzira ostvarenje osobnih težnji.”

Boban je pohvalio Čeferina jer je podržao reforme na početku svog predsjedničkog mandata, ali je istakao da je Slovenčev odmak od ovih vrijednosti izvan njegova shvaćanja.

“U potpunosti razumijem da ništa nije idealno, a kamoli ja. Ponekad su kompromisi potrebni”, napisao je Boban.

"Međutim, sudjelovanje u ovome bilo bi protivno svim načelima i vrijednostima u koje svim srcem vjerujem i za koje se zalažem."

UEFA nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar Bobanova odlaska.

Bobana je angažirala UEFA nakon što je napustio izvršnu funkciju u bivšem klubu Milanu. Boban je prethodno bio u FIFA-i, kao zamjenik glavnog tajnika za nogometna pitanja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider