Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Veliki šefovi vijećaju

"Buše" li Kovača zvijezde Bayerna? Dva stara vuka i šegrt glavni kandidati: Legenda Elfa pred vratima!

Šefovi Bayerna uskoro bi trebali donijeti odluku o sudbini hrvatskog trenera Nike Kovača…

Uli Hoeness i Karl-Heinz Rummenigge (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Sve govori da Niko Kovač „visi kao luster“. Nakon blamaže u Frankfurtu, gdje je Bayern jučer izgubio s 5:1, hrvatski stručnjak pod rafalnom je paljbom, kritike stižu sa svih strana.

I Kovaču je jasno da je na rubu otkaza. U najboljem slučaju više nema pravo na pogrešku.

„Znam kako to ide u nogometu, nisam naivan“, kazao je Kovač nakon utakmice u Frankfurtu.

Kevin Lee nokautirao Gillespieja (Foto: AFP) U stilu Cro Copa isporučio jedan od najbrutalnijih nokauta high-kickom u povijesti UFC-a divider

„Trebate pitati one koji odlučuju“, uzvratio je na pitanje novinara što će biti s njim, pa nastavio:

"Ne znam, vi to znate bolje od mene. Uvijek razgovaramo u pretpostavkama", odbrusio je novinarima vidno nervozni hrvatski stručnjak koji je očito pod velikim pritiskom.

Šefovi Bayerna vijećaju o Kovaču i novom treneru

A zna se tko odlučuje u Bayernu: to su Uli Hoeness i Karl-Heinz Rummenigge, predsjednik i CEO. U Bayernu vlada zavjet šutnje. Osim Kovača i Manuela Neuera nitko nije htio izaći pred novinare. To što su igrači Bayerna začepili usta i nije tako problematično za Kovača.

Puno je veći problem što su se Bayernovi šefovi nakon utakmice oglušili na pozive da nešto kažu. U kontekstu cijele situacije, takvo ponašanje vrlo je simptomatično. Kada šefovi u bilo kojem klubu zanijeme, znači da se nešto opasno kuha.

Megan Olivi (Foto: GOL.hr) Reakcija lijepe UFC-ove reporterke nakon strašnog nokauta postala apsolutni hit na društvenim mrežama divider

Čim Hoeness i Rummenigge ostavljaju prostor za mnogobrojne spekulacije, znači da se sinoć vijećalo što i kako dalje. Da je Kovač čvrst u sedlu, šefovi bi se oglasili i podržali ga odmah nakon utakmice. To je sasvim logičan zaključak. Iskustvo nam to govori. Stoga ne čudi što njemački mediji naširoko spekuliraju o otkazu. Bild je odmah izašao s naslovom: „Hoće li Kovač dočekati Borussiju Dortmund?“

Hoće li Kovač dočekati veliki derbi?

U sljedećem kolu Bundeslige igra se veliki derbi, Crno-žuti stižu u München. U međuvremenu Bayern očekuje i nastup u Ligi prvaka protiv Olympiacosa na Allianz Areni. Hoće li Bayernovi šefovi dati još jednu šansu Kovaču? To je pitanje na koje svi traže odgovor, pa i sam Kovač.

Nakon utakmice u Frankfurtu, viđen je kako pokraj Bayernova autobusa zabrinuta lica razgovara sa sportskim direktorom Hasanom Salihamidžićem. Pretpostavlja se da mu je Salihamidižić prenio kako diše Hoeness.

Krvavi Nate Diaz (Foto: AFP) Nakon spektakularne tri runde zaustavljena glavna borba UFC 244 eventa u New Yorku! divider

Za Rummenigge mu je već jasno kako razmišlja, on mu je bio najžešći kritičar i kada je pobjeđivao. Kovačeva sudbina u rukama je Hoenessa. Ako on raširi ruke pred Rummeniggeom, Kovač je bivši.

Slamka spasa leži mu u tome što Hoeness navodno želi izbjeći smjenu trenera prije 15. studenog, kada je zakazana godišnja Skupština bavarskog kluba, nakon koje će, pretpostavlja se, organizirati oproštajnu veselicu.

Slamka spasa: Hoenessova oproštajna veselica

Naime, Hoeness je već najavio da odlazi u mirovinu i prepušta vođenje kluba nasljednicima. Hoeness se ne želi oprostiti u lošoj atmosferi, najdraže bi mu bilo da Kovač opstane, no situacija je takva da nema previše izbora.

Da je situacija užarena, govori i podatak kako je otkazan nedjeljni otvoreni trening Bayerna. U njemačkim medijima opet su se pojavile glasine da je većina igrača Bayerna nezadovoljna Kovačevim radom.

Vinicius Junior i Joel Robles (Foto: AFP) Real prati Barcu u kiksevima: Propuštena šansa za prvo mjesto divider

Žale se na slabu komunikaciju s trenerom, koji je previše zatvoren i odbojan. Navodno im nije sjelo ni to što hrvatski trener previše vremena posvećuje igri u obrani, a premalo ofenzivnim akcijama. Nije mali broj onih kojima se čini da neki igrači Bayerna „buše“ trenera. Thomas Mueller najčešće je spominjano ime u tom kontekstu. I nije jedini.

"Buše" li Niku igrači?

Neuer je odbacio te spekulacije: „Momčad nije podijeljena, motivacija nije problem, kohezija je dobra.“

No izjave su mu pomalo kontradiktorne.

„Igrali smo kao da smo otpisani“, ispalio je Neuer i zanijekao da je crveni karton u ranoj fazi utakmice odlučio, čime je zapravo demantirao trenera koji se najviše vadio na taj detalj.

Damir Burić (GOL.hr) Burić za Dnevnik Nove TV: Objasnio novi poraz od Gorice i što ga sad čeka divider

„Nije do crvenog kartona, jednostavno ne igramo dobro. Stvari ne funkcioniraju, moramo nešto promijeniti“, poručio je Neuer.

"Buše" li ga ili ne, čini se da su igrači ostavili Kovača na cjedilu. Dojam je da je kemija davno izgubljena. Neki će reći da je Kovač  nanjušio što mu se sprema i da se odlučio inatiti.

Kovač tjera inat

Zaratio je s navijačima i prije utakmice u Frankfurtu kada je iskreno, ali i netaktički nahvalio Eintrachtove navijače kazavši da su najbolji u Njemačkoj. Tom izjavom bacio je bure benzina na već rasplamsanu vatru. Možda to nije bila samo nespretna izjava... 

Kako god, Rummenigge je prije dva tjedna poslao poruku kojom je nagovijestio rasplet situacije.

gol expired Kovač zbog debakla pod rafalnom paljbom: Hrvatski stručnjak žestoko odbrusio novinarima divider

„Da bi zadobili naklonost navijača, moramo imati igru, dobru igru.“

Upravo je igra najveća Kovačeva stigma. Nije prvi put da je u velikoj krizi. Prošle sezone je imao sličnu situaciju i uspio se održati. No problem je što je prošlo godinu dana, a situacija se nije u bitnom promijenila: Bayern i dalje izgleda konfuzno, i dalje ne igra dobro u kontinuitetu. Tu i tamo neka dobra partija, pa niz osrednjih i loših.

Glavni kandidati za novog trenera Bayerna

To je najvažniji podatak koji bi mogao presuditi Kovaču. Međutim, lako je treneru dati otkaz, no treba imati spremnu zamjenu. Nije jasno imaju li Hoeness i Rummenigge asa u rukavu. U opticaju su neka imena. Spominju se Jose Mourinho i Arsene Wenger.

Matthijs de Ligt, Adrien Rabiot i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Juve slavio, Torino tražio penal: De Ligt riješio derbi i kreirao novu spornu situaciju divider

Obojica su slobodni i mogli bi odmah uskočiti. Jupp Heynckes je otišao u mirovnu, no već su ga jednom izvukli ispod plami. Nije nemoguće da opet gasi vatru. Erik ten Hag (Ajax) i Mauricio Pochettino (Tottenham) pod ugovorom su sa svojim klubovima i stoga nisu odveć realne opcije.

Bayern uvijek može izvući nekog iz unutrašnjih rezervi. Barata se s jednim imenom, onim Hansija Flicka. On je trenutačni asistent u Kovačevu stožeru. Flick je navodno u jako dobrim odnosima s glavnim igračima.

Klose pred vratima

Njemački mediji kažu da je čista suprotnost Kovaču; da je uvijek nasmijan, otvoren za dijalog, spreman dati pohvalu, posredovati u problemima… Priča je otišla toliko daleko da se spominje kako bi mu prvi pomoćnik trebao biti Miroslav Klose, legenda Bayerna i njemačkog nogometa.

Romel Lukaku i Marcelo Brozović (Foto: AFP) Inter u dramatičnoj završnici okrenuo Bolognu: Penal u sudačkoj nadoknadi divider

Ideja je jasna, slavni centarfor trebao bi povratiti povjerenje igrača i navijača. Klose ima veliki autoritet u svlačionici, Bayernovi senatori ga jako dobro poznaju i cijene.

U svakom slučaju, Bayern je na raskrsnici, a Kovač pleše na rubu provalije. Čini se da je jednom nogom već zagazio u prazno. Čeka se hoće li prokuljati "bijeli dim" u Säbener Strasseu ili će Kovać dobiti još jednu šansu.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider