Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
francuski "toranj" u napadu

Napadač neobične karijere glavna je prijetnja Dinamu: Zbog Viktorije bio umiješan u kontroverzu

Glavna prijetnja Dinamu bit će francuski napadač koji je nogometno ime izgradio u Češkoj, u kojoj igra već petu godinu.

Jean-David Beauguel (Foto: Screenshot) (Foto: Screenshot)

Posljednji hrvatski klub koji je zaigrao famozno europsko proljeće bio je Varteks prije točno 20 godina, a tu će neugodnu tradiciju prekinuti susret hrvatskog i češkog prvaka: utakmica Viktoria Plzen – Dinamo na rasporedu je u četvrtak od 21:00 na Doosan Areni u češkoj prijestolnici piva.

Viktoria je zbog recentnih europskih uspjeha dobro poznato ime među hrvatskim obožavateljima nogometa, a nerijetko se uzima kao primjer koji bi mogli slijediti i hrvatski klubovi – poznati su po dugoročnoj strategiji i dobrim rezultatima unatoč relativno ograničenom budžetu.

Podcjenjivanja u modrom taboru nema ni u tragovima jer svi znaju koliko su Česi opasan i organiziran protivnik. Nenad Bjelica priprema momčad za težak dvomeč, a u svojoj bilježnici zasigurno je debelim markerom podrctao ime francuskog napadača Jeana-Davida Beauguela, koji se protiv Dinama očekuje u vrhu navale.

Viktoria je ostala bez ponajboljeg igrača Mihaela Krmenčika koji je ove sezone zabio ukupno devet golova prije teške ozljede krajem listopada. U Beauguelu su pronašli vrlo opasnu zamjenu, igrača koji je također bio u dobroj golgeterskoj formi u jesenskom dijelu sezone.

Napadač košarkaške visine i stalna prijetnja u šesnaestercu

Beauguel je 196 centimetara visoki napadač, a ove je zime stigao iz Zlina za koji je najesen zabio devet golova u prvenstvu. U Viktoriji je nastavio gdje je stao u Zlinu – već u prvoj utamici postigao je gol u remiju protiv Mlade Boleslav.

Pravi ''toranj'' u napadu podsjeća na katedralu svetog Bartolomeja koja dominira plzenskom gradskom panoramom, ali igra glavom nije mu jedino oružje. Iako djeluje pomalo nespretno s nešto više od 80 kilograma na košarkašku visinu, vrlo je brz i pokretljiv, prava ''jegulja'' u šesnaestercu.

Zna se naći na pravom mjestu u pravo vrijeme, dobar je u kretanju bez lopte i stoperi Dinama morat će uvijek čuvati leđa. Pogotovo jer modri stoperski dvojac Emir Dilaver (184 centimetra) i Theophile Catherine (183 centimetra) baš i ne odskače visinom.

Francuski stoper pritom glasi kao jedna od Bjeličinih dvojbi zbog ozljede koju je nedavno vukao, a umjesto njega mogao bi zaigrati Dino Perić, igrač koji bi sa 198 centimetara visinom čak i nadmašio "košarkaša" u napadu Viktorije.

Francuski napadač koji se nakon lutanja skrasio u Češkoj

A zanimljiva je i priča o igraču koji će prijetiti golu Dinama, koja je sve samo ne uobičajena. Rođen je u Strasbourgu 1992., a nakon omladinske karijere u lokalnom niželigašu Chamois Niortaisu, sa zapada se zaputio na potpuno drugu stranu Francuske, u 736 kilometara udaljeni Toulouse.

Tamo je uglavnom bio članom druge momčadi istoimenog francuskog kluba, ali priliku u najvišem rangu francuskog kluba nikad nije dočekao, iako je postigao jedan gol u Liga kupu. Iz Francuske se zaputio u Afriku, točnije Esperance de Tunis, ali ni tamo se nije baš proslavio.

Nakon toga jedno je vrijeme bio bez kluba, a angažman je pronašao u nizozemskom RKC Waalwijku, koji je ipak napustio nakon što je klub ispao iz prve lige. Sljedeća destinacija bila mu praška Dukla u koje je stigao na probu i potpisao ugovor. Bilo je to 2014. i otad se ovaj francuski napadač skrasio u Češkoj, u kojoj je stvorio nogometno ime.

Umiješan u kontroverzu zbog transfera u Viktoriju

Za Duklu je odigrao jednu dobru i jednu i pol lošu sezonu, pa je prešao u Zlin u kojem je imao sličan učinak. Prošle je sezone zabio svega tri gola, a onda ga je ove krenulo i s devet golova došao je na radar Vikorije.

U prosincu je zbog toga bio umiješan u kontroverzu; već je bio dogovorio zimski prelazak u Viktoriju, a čekao ga je susret s budućim klubom u dresu Zlina. Tražio je od trenera da ga ne uvrsti u sastav, navodno kao posljedica pritisaka iz Viktorije, koja je tražila od Beauguela da ne igra protiv njih.

To se na kraju i dogodilo, a Beauguel je prešao u Viktoriju i debitirao golom. Zanimljivo, ubrzo po dolasku našao se u problemima s policijom zbog nepropisnog parkiranja skupocjenog Mercedesa. Češki iSport nazvao je to ''pravim plzenskim specijalitetom''; već je nekoliko igrača Viktorije proteklih godina razbijalo i divljalo skupim automobilima, pa se i Beaguel prilično dobro uklopio u brzi i žestoki ''plzenski gang''.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider