Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Plzenjski gang

Dinamo čeka "luda kuća": Veliki uspjesi u sjeni skandala, droge i alkohola

Čini se da je Viktoria Plzen protivnik po mjeri hrvatskom prvaku...

Igrači Viktorije iz Plzena slave pobjedu (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Dinamo će u šesnaestini finala Europske lige igrati protiv Viktorije iz Plzena, peterostrukog prvaka Češke, koji je ove sezone treći put u povijesti nastupio u skupinama Lige prvaka, i to vrlo uspješno.

Viktoria je u vrlo jakoj skupini s Realom, Romom i moskovskim CSKA-om osvojila sedam bodova i na kraju je zauzela treće mjesto. Pobijedila je Romu u Plzenu i CSKA u Moskvi. Još jedan bod osvojila je remizirajući s CSKA-om na svojoj Doosan Arena, zdanju koje nosi ime po poznatom korejskom konglomeratu i ima nešto manje od 12.000 mjesta.

Radi se o nekoć relativno malom klubu koji je postao prava sila na češkom ozemlju u posljednjih sedam-osam godina. Prvu titulu državnog prvaka Viktoria je osvojila 2011. i otada traje njezin strelovit uspon. Iste godine prvi put se plasirala u Ligu prvaka. U skupini s Barcelonom, Milanom i BATE Borisovim izborila je treće mjesto te se plasirala u šesnaestinu Europske lige.

Viktoria pet puta prezimila u Europi u zadnjih sedam godina

U sezoni 2013. Vitkoria je igrala u osmini finala Europske lige. U šesnaestini je prošla Napoli pa ispala od Fenerbahčea. Sljedeće sezone opet se kroz Ligu prvaka plasirala u šesnaestinu finala Europske lige, u kojem je prošla Šahtar iz Donjecka, a u osmini finala ispala je od Lyona.

Prošle sezone također je stigla do osmine finala Europske lige, gdje je u produžetku poražena od Sportinga iz Lisabona. Sveukupno Viktoria je pet puta u zadnjih osam godina prezimila u Europi. To dovoljno govori o kakvom se klubu radi.

Trenutačno je druga u češkom prvenstvu s bodom zaostatka za vodećom praškom Slavijom. Riječ o dobro izbalansiranoj momčadi bez velikih zvijezda, a s jakim voljenim momentom i karakternim igračima. Dakle, po generalnim karakteristikama vrlo slična momčad Bjeličinom Dinamu, koji također nema istaknutih zvijezda te mu je glavni forte momčadska igra i borbenost.

Bjelica o Viktoriji Plzen: "Imamo šansu, vjerujem da možemo proći" Nenad Bjelica gledao ždrijeb šesnaestine finala Europske lige

Najveća zvijezda Viktorije ozlijeđena 

Čini se da je Dinamo izvukao protivnika baš po mjeri. Možda su Modri mogli proći bolje, ali moglo je biti i gore. Za plastičniju usporedbu, momčad Viktorije na Transfermarktu procijenjena je na 30,8 milijuna, a Dinamova na 50,05 milijuna eura.

U posljednjoj akciji češke reprezentacije Viktoria nije imala nijednog igrača na popisu Jaroslav Šilhavyja, a u posljednjih godinu dana u reprezentaciju su joj pozivana petorica igrača – Lukaš Hejda, Radim Reznik, Jan Kopic, Tomaš Horava i najbolji strijelac i najveća zvijezda kluba Michael Krmenčik, koji je na Transfermarktu drugi najvrjedniji igrač Viktorije s procjenom na četiri milijuna eura. Navodno je Krmenčik bio na radaru nekolicine engleskih klubova. Krajem listopada teže se ozlijedio i kako stoje stvari neće se oporaviti do okršaja s Dinamom.

Prvi na listi najvrjednijih Viktorijinih igrača jest slovački veznjak Patrik Hrosovsky, koji je procijenjen na 4,25 milijuna eura. Hrosovsky i vratar Matuš Kozačik aktualni su slovački reprezentativci. Na rosteru Viktorije nalazi se 25 igrača, od toga 20 Čeha, 4 Slovaka i jedan Nigerijac, Ubong Ekpai, koji je ovog ljeta stigao u Plzen iz Zlina za nekih 400.000 eura.

Klub velikih uspjeha, nesreća i skandala

Trener je iskusni češki stručnjak Pavel Vrba, koji je u prvom mandatu Viktoriju doveo do premijernog naslova češkog prvaka i Lige prvaka, a onda je postao češki izbornik. Nakon avanture u ruskom Anžiju vratio se u Viktoriju i ponovo je odveo do naslova češkog prvaka i Lige prvaka.

Za Dinamo se godinama znalo reći da je „uklet“ klub po mnogo čemu, najviše po tome što desetljećima nije uspijevao dočekati proljeće u Europi. Oko Dinama se desetljećima vrti visoka politika i roje brojne afere, u koje su bili ili jesu uključeni visoki dužnosnici i igrači Dinama. Međutim, Viktoria su u puno krećem vremenu potresle možda još veće nesreće, kontroverze i skandali.

Češki klub posljednjih je godina često na naslovnicama crnih kronika i žutog tiska. Prošle godine Plzen je zavijen u crno. U kratkom razdoblju samoubojstvo su izvršila dva zapažena bivša igrača Viktorije, David Bystron i František Rajtoral. Spominjali su se problemi s drogom i teška depresija. Nesreća kao da nipošto ne želi napustiti Plzen.

Ždrijeb Europske lige: Dinamo izvukao protivnika iz Lige prvaka, ali s njima se može igrati! Dinamo u ždrijebu Europske lige (Foto: AFP) Ždrijeb šesnaestine finala Europske lige (Foto: AFP) Viktoria Plzen (Foto: AFP) +4 Dinamo - Viktoria Plzen (GOL.hr)

"Plzenjski gang"

Bivši igrač Viktorije Marian Čišovsky, primjerice, prije nekoliko godina obolio je od amiotrofične lateralne skleroze. Laički rečeno, prekinuta mu je veza između mozga i mišića. Ne može se kretati sam i paraliziran je u kolicima.

Neki igrači Viktorije imali su težih problema sa alkoholom i zakonom. Najpoznatiji je slučaj bivšeg reprezentativca i zločestog dečka češkog nogometa Davida Limberskog, koji je razbio nekoliko skupocjenih automobila, bježao s priprema kuba, a i pred policijom. Prije nekoliko godina kažnjen je zbog obračuna s navijačima i vrijeđenja protivničkih igrača. Diego Costa dobro je zapamtio žestokog Čeha. Uglavom, poznat je po tome što krši, lomi i pije.

Češki mediji pisali su o „plzenjskom gangu“ koji je poznat po žestokom tulumarenju. Na njihovim zabavama navodno su se nerijetko koristile razno-razne droge. Neki igrači Viktorije čak su optuženi za posuđivanje novca i usku suradnju s dilerima drogom. Uglavnom, u Plzenu zna biti jako veselo.

Ždrijeb Lige prvaka: Spektakularni okršaji, Cityju se posrećilo, Ronaldo ide u Madrid! Ždrijeb osmine finala Lige prvaka (Foto: AFP) Parovi osmine finala (UEFA) Pehar Lige prvaka (Foto: AFP) +2 Manchester City (Foto: AFP)

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider