Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
poznat u cijelom svijetu

Dinamo u prijestolnici piva: Vjerojatno ste barem jednom popili pivo nazvano po Plzenu

Iz četvrtog najvećeg grada Češke krenula je pivska revolucija koja je zahvatila cijeli svijet.

Milan Stjelja (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Prvaka Hrvatske u četvrtak čeka prva prepreka u nokaut fazi Europske lige. Viktoria Plzen i Dinamo zaigrat će u češkom gradu koji bi mogao biti vrlo zanimljivo odredište gostujućim navijačima Dinama,

Plzen je središte zapadnog djela Češke. Smješten je je 90 kilometara od Praga i s oko 170 tisuća stanovnika četvrti je najveći grad Češke, iza Brna, Ostrave i - jasno - već spomenutog glavnog grada.

Centralnim dijelom grada dominira 102 metara visoka katedrala Svetog Bartolomeja, no nije ona po čemu je Plzen poznat u cijelom svijetu, već nešto potpuno drugo.

A to je ni manje ni više nego - pivo. Ovdje se nalazi najstarija aktivna pivovara na svijetu u kojoj je 1842. godine proizveden okus od kojeg se i dan danas radi oko 75 posto svjetskog piva. I zato se i zove pilsner, baš po Plzenu.

A kada su uspješna pivovara i ekonomski gledano još snažnija lokalna automobilska industrija udružili snage i odlučili uložiti u treću najvažniju znamenitost u gradu – pogađate, u lokalni nogometni klub - Viktoria se pretvorila u najuspješniji češki klub.

Naime, sljedeći suparnik DInama prvi je put prvakom Češke postao 2011. godine i otada je u sljedećih sedam godina Viktoria prvenstvo osvojila još četiri puta.

A što se tiče atmosfere uoči dolaska Dinama, u gradu ne vlada prevelika euforija. Ulaznice još nisu rasprodane, iako je kapacitet stadiona svega 11.700 sjedećih mjesta.

"44 godine navijam za Viktoriju i očekujem da će Viktoria proći dalje i svojim navijačima priuštiti sjajnu utakmicu", smatra navijač Viktorije Petr.

''Imamo mnogo navijača i mislim da će stadion biti pun.''

Ovo neugodno vrijeme neće biti problem?

''To nije problem. Jaki smo mi u Plzenu'', dodao je navijač Vaclav.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider