Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nije se suzdržavao

Bivši dinamovac Poljacima iskreno o Perišiću: "Želim mu da nađe klub, ali neka prestane igrati za reprezentaciju"

Bivši igrač Dinama, ali i kapetan poljske Legije iz Varšave, u intervjuu s poljskim medijima dotakao se hrvatske reprezentacije, nogometa, Luke Modrića i Ivana Perišića.

Ivica Vrdoljak i Ivan Perišić (Foto: Profimedia)

Ivica Vrdoljak stigao je u Dinamo 2007. godine gdje je proveo tri uspješne godine osvojivši tri naslova HNL-a i dva kupa.

Na ljeto 2010. napustio je Maksimir za poljsku Legiju iz Varšave gdje je proveo većinu svoje karijere te postao kapetan kluba.

Uoči utakmice Lige nacija u Osijeku gdje će Vatreni ugostiti reprezentaciju Poljske, bivši dinamovac prokomentirao je za poljski portal Przegląd Sportowy Onet hrvatsku reprezentaciju, hrvatski nogomet, Luku Modrića i Ivana Perišića:

"Naši će sigurno željeti pobjedu, ali Poljska ima svoje prednosti, iako će opet igrati u gostima. Nakon pobjede nad Škotskom dobro bi vam došao remi s Hrvatskom, ali za nas bi takav rezultat bio razočaranje. Poljska je već nakon prvog kola u prednosti u odnosu na nas."

"U Hrvatskoj se sve najbolje vrti oko Dinama, što nije u redu."

Na sugestiju kako je nova generacije Vatrenih slabija od one prethodne, bivši dinamovac se nevoljko složio, ali i naglasio kako imena i talent nisu sve u nogometu:

"Ako gledamo samo imena, onda da, ako gledamo ljestvicu talenta, tu se također slažem, ali talent i imena u nogometu nisu bitni. Naš problem je što nema odgovarajućeg sustava u klubovima, što znači da gubimo puno talentiranih igrača.

Osim Dinama, nema klubova u kojima se mogu razvijati. Ako dođu u Šibenik, izgube se jer ne znaju igrati obranu. U Hrvatskoj se sve najbolje vrti oko Dinama, ali to nije u redu i to govorim kao navijač Dinama, bilo bi bolje da se igrači razvijaju i u drugim klubovima.

Govorimo o jednom igraču koji će se probiti, a ne o deset drugih koji su usput nestali. Drugi problem je nedostatak infrastrukture, u Poljskoj je i u slabijim klubovima razina viša nego u Hrvatskoj, čak ni Dinamo nema odgovarajuću infrastrukturu."

"Portugal je zasluženo pobijedio, nemamo igrače koje smo imali."

Na pitanje o tome kako je doživio poraz od Portugala na otvaranju Lige nacija, Vrdoljak je priznao razočarenje rezultatom, ali dodao i dozu realnosti o stanju reprezentacije trenutno:

"Uvijek postoji razočaranje nakon izgubljene utakmice, pogotovo jer imamo igrače koji igraju veliku ulogu u svojim klubovima, koji osvajaju prvenstva, ti igrači su navikli pobjeđivati.

No, nitko nije očekivao da ćemo sigurno osvojiti bod. Portugal je zasluženo pobijedio. Prolazimo kroz smjenu generacija, ali neka pitanja daju razloga za optimizam. Trebamo dati vremena jer nemamo igrače koje smo imali."

"Želim Perišiću da nađe klub, ali neka prestane igrati za reprezentaciju."

Poljski novinar je sugerirao kako od mlađih Vatrenih jedino Joško Gvardiol igra za veliki klub, na što ga je Vrdoljak brzo ispravio:

"Martin Baturina bit će prodan za više od 20 milijuna, već je bilo interesa Arsenala i Fiorentine. Luka Sucić je već isplivao, Petar Sučić čeka svoj trenutak, a tu je i Josip Šutalo. Dakle, ne radi se samo o jednom ili dva lika."

Kao i većina hrvatske javnosti, ni poljskom novinaru nije jasno kako je Ivan Perišić još uvijek u reprezentaciji s obzirom na to da nema klub, Vrdoljak se složio, ali i priznao:

Ni mi to ne razumijemo, Perisić je uz Modrića najbolji igrač te generacije i želimo mu pomoći da nađe klub. Jako mi se sviđa, ali nije na reprezentativnoj razini. Nakon ozljede više nema brzinu koju je imao. Nadam se da će još netko dobiti priliku, a Ivanu želim da pronađe klub, ali neka prestane igrati za reprezentaciju.

"U Madridu Modrić ne igra zbog njihove politike"

Luka Modrić je drugačiji, jer u veznom redu ne moraš trčati preko 35 kilometara na sat, dovoljno je samo 20 kilometara na sat, a Luka i dalje misli i vidi brže nego netko drugi, ali fale nam igrači poput Real Madrida, npr. Kylian Mbappe i Federico Valverde. Nemamo tako brze igrače kojima on može proći, zbog čega je njegov učinak u reprezentaciji slabiji nego u Real Madridu.

Dotakli su i Modrićeva statusa u Real Madridu gdje igra uglavnom sporadično:

"Vjerujem da u Real Madridu, kada je Jude Bellingham ozlijeđen, momčad izgleda bolje s Modrićem nego s Aurelienom Tchouamenijem. Među njima je tolika razlika da će i Tchouameni primijetiti slobodan prostor, no Luka će to učiniti djelić sekunde brže, a njegov prijatelj će za to vrijeme pretrčati pet metara.

U Madridu ne igra jer je njihova politika da razvijaju mlade, ali kad se Real bori za rezultate, Luka uskoči. Nakon što je Toni Kroos otišao u mirovinu, Modrić je još potrebniji. Gledao sam ih na treningu i on je još uvijek ispred Tchouamanija i Eduarda Camavinge, koji je također na rehabilitaciji nakon ozljede."

"Modrić ima 39, ali nemamo nikog boljeg"

Poljski novinar se nadovezao na temu Modrića te sugerirao kako se u Hrvatskoj čuje da bi Modrić trebao igrati sličnu ulogu u reprezentaciji kao u Realu:

"Ljudi to anonimno pišu u komentarima, ali nitko to neće službeno reći. Nemamo boljeg igrača u Hrvatskoj. Ako je netko imao 18 godina i više, neka igra, ali mi takvog igrača nemamo. Već ima 39 godina. Očekivao sam da će se na ljeto oprostiti od Reala i reprezentacije, ali i dalje je motiviran za igru.

On je normalna osoba i zaradio je novac ne samo za svoju generaciju. Uzbuđuje ga pomisao da stranac iz male Hrvatske može postati najuspješniji igrač u povijesti velikog Real Madrida. Kad bi dobio 150 milijuna eura, bi li mu to nešto promijenilo u životu?

Ima 39 godina i što. Gledao sam trening Real Madrida i pobijedio je na 10 metara s Camavingom. Ima sreću da ga ne muče problemi s ozljedama. Vidi da je bolji od drugih. Real se zahvalio Ikeru Casillasu, Raulu, Sergiju Ramosu i Gutiju, iako su bili Španjolci i legende kluba, jer više nisu davali onoliko koliko su davali.

Da se Luka nije snašao, ni klub mu se ne bi smilovao. Ali kad sam bio tamo, čuo sam Bellinghama kako kaže da je bio jako impresioniran i vidio sam što je radio na treningu."

"Reći da sam vjerovao u zlatnu loptu Modrića, lagao bih"

Poznajete se dugi niz godina, svojedobno ste igrali i za Dinamo. Već je bio vrhunski nogometaš, ali niste mislili da će ikada osvojiti Ballon d'Or, zar ne?:

"Kad bih rekao da vjerujem u Ballon d'Or za njega, lagao bih. Ponašao se isto kao danas, razvijao se, ali je bio drugačiji od ostalih igrača. Očito je bio jako talentiran, ali da je netko rekao da će imati takvu karijeru da će biti među 5 najboljih veznjaka u povijesti, ne bih mu vjerovao.

Uostalom, on je na sličnoj razini kao Zinedine Zidane, Andrea Pirlo, Xavi i Adres Iniesta. Bio je talentiran i tvrdoglav, ali u početku klub nije vjerovao u njega i poslao ga je na posudbu jer je bio prenizak. Vratio se i pokazao klasu. Nikada nije odustao."

Jeste li još u kontaktu?

"Da, stalno smo bili u kontaktu. Proljetos ga je u Madridu posjetila naša grupa od 10 bivših igrača. Pozvao nas je na Clasico, mogla je to biti njegova posljednja utakmica s Barcelonom, ali nije se dogodila. Ići ćemo i na sljedeći Clasico."

"Obrana je najveći problem u reprezentaciji"

Prava obrana. Nakon ozljeda Josipa Juranovića i Josipa Stanišića nemamo igrača za ovu poziciju. Protiv Poljske će igrati ili Ksritjan Jakić ili središnji branič. Lijeva strana obrane također ne izgleda najbolje, nije na razini koju očekujemo.

Borna Sosa je pokazao talent još kao junior, ali ga nije prenio u seniorski nogomet i ne postaje bitna figura u svojim klubovima. Problem je i popunjavanje krilnih pozicija. Marko Pjaca bio je pozvan, ali nije dobio priliku. Imamo takva lažna krila i to je, po meni, najveći problem reprezentacije.

"Nemamo Lewandowskog, Šukera ili Eduarda..."

Nemamo napadača kalibra Roberta Lewandowskog, ili Davora Šukera ili Eduarda iz prošlosti. To je problem treninga. Naši mladi napadači zabijaju 30 golova godišnje u mlađim uzrastima Dinama, ali kad dođu u seniorsku dob za njih više nema mjesta pa odlaze na posudbu u slabiju momčad, a tamo ne mogu zabiti gol jer moraju drugačije igrati.

Umjesto da napadaju, na što su navikli, sada se moraju boriti u veznom redu. Posljednji klasni hrvatski napadač bio je Mario Mandzukić. Sada se najviše cijeni Andreja Kramarića, ali u Hoffenheimu igra kao "lažna devetka".

Za kraj Vrdoljak je dao svoje mišljenje o tome kako će završiti utakmica u Osijeku: "2:1 za Hrvatsku."

Marco Djuričin Otišao iz Rijeke, pa otkrio potresne detalje: "Dobio sam dijagnozu, upala srčanog mišića" divider

Nikola Čavlina Jose Boto oštro odgovorio Čavlini: "Nema opravdanja za ono što je izjavio, morat će se suočiti s..." divider

Joan Mir Bivšem svjetskom prvaku se jutros stanje pogoršalo, neće se utrkivati ove nedjelje divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Smjena na Maksimiru! ⚽️

Tko će biti novi trener Dinama?✅️
Kakva bi to igra sudbine bila da Željko Sopić naslijedi Sergeja Jakirovića u Dinamu 👀

📸Ronald Goršić/CROPIX
Možda je to bila tema razgovora između Jakira i Kompanyja nakon utakmice? Nikad nećemo saznati... ⚽

📸: CROPIX
Perišić putuje u Nizozemsku... 🇭🇷⚽️🇳🇱

📸: Cropix & Fabrizio Romano Facebook