Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Remont Vatrenih tek je počeo i treba ga nastaviti: Baturina previše impresioniran, Matanović obećava

Hrvatska je izgubila u Portugalu, ali ostavila je ipak solidan dojam…

Igor Matanović (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Vatreni su četvrto izdanje Lige nacija otvorili porazom 2:1 u Lisabonu od vrlo jakog i njima tradicionalno nezgodnog Portugala.

Možda zvuči ironično, ali minimalan poraz na Luzu doista je najbolji start Vatrenih u dosadašnjim izdanjima Lige nacija. Kada se sjetimo teških poraza od Španjolske, Portugala i Austrije na otvaranjima prethodnih izdanja, onda ovaj minimalni poraz ne izgleda tako loše, posebice ako se uzme prikazana igra.

Poraz uvijek peče, ali...

Kada se uzme u obzir da je Hrvatska bila oslabljena, pa i osakaćena brojnim ozljedama, a da je izbornik Dalić isprobao novi sustav s trojicom stopera u zadnjem redu, možemo biti relativno zadovoljni viđenim. Prije svega se tu misli na igru. Poraz uvijek peče, no igra je bila sasvim solidna.

Taj dojam ostaje i zbog jednostavne činjenice što nismo znali što možemo očekivati od oslabljenih Vatrenih protiv kvalitativno moćnijeg suparnika. Zbog svega što smo naveli, Portugal je na kladionicama bio popriličan favorit.

Ako ćemo iskreno, nije bilo malo onih koji su se plašili općeg potopa Vatrenih u Lisabonu. Kada su Portugalci poveli u ranoj fazi utakmice, pogotovo kada je Cristiano Ronaldo povisio na 2:0, izgledalo je da će se crne prognoze obistiniti.

Loš početak i buđenje Vatrenih

No dogodio se pomalo neočekivani obrat. Portugalci su pali, a Hrvati su zaigrali puno bolje. Vatreni su se posložili i smanjili su broj pogrešaka u obrani. Više se nije imalo što čekati, kao da su otpustili kočnice i počeli su zadavati sve veće probleme domaćoj momčadi. U tim trenucima Portugalci su djelovali iznenađeno.

Gol za 2:1 u završnici prvog poluvremena podigao je samopouzdanje Vatrenima, a Portugalcima je ušla voda u uši. U drugom dijelu su se malo povukli i odlučili igrati na kontre. Nećemo reći da su se uplašili, ali takav taktički potez puno govori o respektu Portugalaca prema hrvatskoj momčadi.

Kako je i najavio, izbornik Dalić dao je šansu igračima koji bi mogli biti nositelji hrvatske reprezentacije u bliskoj budućnosti. Osobno mi je najbolji dojam ostavio Igor Matanović. Djelovao je opasno, čini se da je napadač koji puno obećava. S njim u momčadi Hrvatska je imala veću dubinu, bila je opasnija po vrata suparnika.

Matanović ostavio najbolji dojam

Martin Baturina osvanuo je u udarnom sastavu. Izgledao je previše impresionirano, a taj je dojam još jači jer se od njega očekuje puno više. Nedostaje mu iskustva igranja na najvišoj razini.

To je očigledno. S vremenom će napredovati, nastupi s Dinamom u Ligi prvaka sigurno će mu puno pomoći. Petar i Luka Sučić ostavili su solidan dojam. Bratići bi mogli biti oslonci hrvatske reprezentacije za sljedeće desetljeće.

Ne možemo govoriti o nekom pretjeranom remontu Vatrenih jer su u prvom sastavu bili igrači koji su već odavno reprezentativci, no nabrojani mladi igrači nadiru, a još neki čekaju u prikrajku. Jasno je da će trebati više vremena za dublje promjene, no proces je započet i vidjet ćemo kako će to ići.

U svakom slučaju, treba ga nastaviti i to još brže. Sada treba sve napraviti da Poljska padne u Osijeku. Dalić je najavio povratak starom sustavu. Sa stečenim iskustvom iz Portugala, mlade snage Vatrenih trebale bi izgledati osjetno bolje protiv ipak slabijih Poljaka. 

Cristiano Ronaldo Ronaldo nahvalio Dalića i Hrvatsku, pa progovorio o odnosu s Modrićem divider

Zlatko Dalić Dalić posebno izdvojio jednog igrača: "On je budućnost Hrvatske" divider

Luka Jović VIDEO Cijeli svijet se smije srpskom napadaču: Pogledajte nestvaran promašaj njihove zvijezde divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Smjena na Maksimiru! ⚽️

Tko će biti novi trener Dinama?✅️
Kakva bi to igra sudbine bila da Željko Sopić naslijedi Sergeja Jakirovića u Dinamu 👀

📸Ronald Goršić/CROPIX
Možda je to bila tema razgovora između Jakira i Kompanyja nakon utakmice? Nikad nećemo saznati... ⚽

📸: CROPIX
Perišić putuje u Nizozemsku... 🇭🇷⚽️🇳🇱

📸: Cropix & Fabrizio Romano Facebook