Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Da su barem otvorene tribine

Čeka nas najluđih 10 dana u povijesti HNL-a: Samo tri kluba su mirna, za njih sedam slijedi - drama

Ukupno 11 utakmica će se odigrati u idućih 10 dana i u tom razdoblju ćemo dobiti odgovore na pitanja tko ispada, a tko će u Europu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dva prvenstvena kola s po pet utakmica plus finale Kupa ponudit će u idućih 10 dana rasplet nevjerojatne nogometne sezone u Hrvatskoj, najzanimljivije otkako imamo ligu s 10 klubova i jedne od najzanimljivijih u povijesti HNL-a.

Za razliku od mnogih prijašnjih, kada bi u velikoj većini slučajeva već odavno bile otklonjene glavne dileme, ova sezona donijela je veliku neizvjesnost i dramatičnost kakvu ne pamtimo uoči ulaska u posljednjih 180 prvenstvenih minuta i finala Kupa koje će se odigrati između pretposljednjeg i posljednjeg kola.

Od cjelokupne prvoligaške karavane trenutno su samo tri kluba mirna, a samo dva znaju svoje finalne pozicije na kraju sezone, bez obzira što napravili u ova preostala dva kola. Dinamo će biti prvak, drugo mjesto će osvojiti Osijek, a svoj glavni zadatak – ostanak u društvu najboljih – ispunio je Šibenik koji u ovom trenutku drži šesto mjesto (i najizglednije je da će tu i ostati, makar s matematičke strane to još nije sigurno).

gol expired Ovako dobrog mladog igrača HNL dugo nije vidio: Pogledajte golčinu Biuka u dresu Hajduka divider

Svi ostali vode neke svoje brige… Gorica, koja je trenutno na za njih povijesnoj trećoj poziciji, jako je blizu prvog plasmana u Europu u klupskoj povijesti, ali nakon sinoćnjeg teškog poraza na Poljudu morat će još neko vrijeme drhtati i promatrati što iza njenih leđa rade Rijeka i Hajduk.

Situacija oko borbe za Europu je takva da će Osijeku u drugom pretkolu Konferencijske lige pridružiti još dva kluba. Službeno, mjesta su rezervirana za onog tko završi treći i za pobjednika Kupa, ali ako Kup osvoji Dinamo, koji kao prvak ide u kvalifikacije Lige prvaka, onda će i četvrtoplasirani iz HNL-a u Europu. Budući da je Dinamo puno kvalitetniji od Puljana i da će htjeti osvojiti dvostruku krunu, upravo taj se rasplet čini kao najizvjesniji. Naravno, u nogometu je sve moguće tako da ćemo za tu konačnu potvrdu hoće li četvrto mjesto voditi u Europu morati pričekati srijedu i sraz Dinama i Istre 1961 u Velikoj Gorici.

Gorica najbliže trećem mjestu, ali može završiti i peta

Teoretski, moguć je i rasplet u kojem bi Goričani završili na petom mjestu i ostali bez toliko željenog europskog plasmana. To će se dogoditi ako izgube obje preostale utakmice (igraju u nedjelju doma protiv Dinama pa u zadnjem kolu gostuju kod Rijeke), a istovremeno Rijeka i Hajduk uknjiže šest bodova (Riječani gostuju u Varaždinu pa čekaju Goricu dok Splićani gostuju u Šibeniku pa čekaju Lokomotivu).

gol expired Nekoć velika nada hrvatskog nogometa blizu povijesnog ostvarenja: Rekord u opasnosti, Osijek sve prati divider

Ukoliko Gorica uzme ijedan bod protiv Dinama, tada će ona biti sigurna da će završiti među prva četiri zato jer ima bolji međusobni omjer od Hajduka kojem bi u tom slučaju postala nedostižna. Tada bi, uz preduvjet da Dinamo uzme Kup, glavna euro-dilema bila: Rijeka ili Hajduk. Splićani imaju lakši raspored, imaju i bolji međusobni omjer, ali Riječani imaju taj jedan bod viška i ovise sami o sebi. Hajduk će u nedjelju navijati za Varaždin, protiv Rijeke.

Ako vas je na trenutak zaboljela glava od brojnih kombinacija koje su moguće u ovom trokutu Gorica-Rijeka-Hajduk - što onda reći za borbu za ostanak? Tamo je tek prava drama, a ovisno o rezultatima koji će se dogoditi za vikend, mogao bi uslijediti potpuni kaos.

Slaven Belupo u pokeru strepnje

Dakle, cijelo vrijeme smo tu borbu za izbjegavanje ispadanja promatrali kroz prizmu tri kluba. Varaždin, Lokomotiva i Istra 1961 dosta dugo su figurirali kao oni među kojima će se tražiti putnik za niži rang. Međutim, na rubu te provalije koja vodi u Drugu HNL priključio im se i Slaven Belupo koji je nanizao četiri uzastopna poraza i našao se u nezavidnoj poziciji.

Farmaceuti i dalje stoje najbolje, ali ove subote gostuju kod Istre u Puli i ako tu izgube onda bi u posljednjem kolu mogli igrati kvalifikacijsku utakmicu za ostanak, u Koprivnici s Varaždinom. Trijumf Istre u tom dvoboju značio bi ujedno da bi Puljani prepustili začelje Varaždincima koji bi onda sa zadnjeg mjesta dočekali nedjeljni sraz sa Rijekom na svom terenu.

Istra je u najlošijem položaju jer ne pobijedi li doma u subotu, teško je očekivati da će se spasiti. Trebala bi joj tada pobjeda u Osijeku u posljednjemu kolu te da joj se poklope i neki drugi rezultati.

Lokomotiva je pod vodstvom Samira Toplaka uskrsnula u proteklih nekoliko tjedana, nanizala tri domaće pobjede, uzela važan bod u Puli i sad se na Kajzerici lakše diše, makar ih raspored u posljednja dva kola navodi na Osijek u Kranjčevićevoj te Hajduk na Poljudu.

Varaždinci su sami krojači svoje sudbine, imaju domaću utakmicu s Rijekom pa gostovanje kod Slaven Belupa, a to je utakmica u koju bi Koprivničani mogli ući bez ikakvih rezultatskih ambicija ako ove subote uspiju ostati neporaženi u Puli. Dogodi li se na Aldo Drosini pobjeda Istre, to će Puljanima biti golemi poticaj, a Varaždinu, Lokomotivi i Slaven Belupu će dodatni zakomplicirati ionako tešku situaciju.

Tri kluba u ludom sprintu za Europu, četiri u iscprljujućoj maratonskoj borbi za ostanak i prava je šteta što nacionalni Stožer nije dozvolio povratak gledatelja na tribine makar u onom ograničenom obliku od 30 posto kapaciteta, jer sigurni smo kako bi posjeta na svim (ili gotovo svim) stadionima bila odlična...

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider