Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Rat živaca

Drama na Camp Nouu, Rakitić vodi tešku bitku: Barca ide đonom na inatljivog Hrvata

Hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić morat će napustiti Camp Nou, no pitanje je kada će to učiniti…

Ivan Rakitić (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Barcelona je preko sportskog direktora Erica Abidala i javno potvrdila ono što je jasno već mjesecima, a što smo predvidjeli još prošle zime - hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić morat će napustiti Camp Nou.

Abidal je bez krzmanja poručio Rakitiću da mora aktivnije potražiti novu sredinu te da mu je klub već davno naznačio što ga očekuje u novoj sezoni. Barca je „startala“ na Rakitića još ljetos kada mu je nešto uvijenije naznačeno da će ispasti iz udarnog sastava. Sada je Barca sasvim otvorila karte i krenula đonom na hrvatskog veznjaka.

Krajem ljetnog prijelaznog roka dojam je bio da je Juventus najozbiljnija Rakitićeva opcija. Katalonski mediji čak su prenijeli informaciju da je Rakitić pristao na transfer.

Juventus i dalje zainteresiran za Rakitića, ali...

Juventus je htio Rakitića, on je htio Juventus, no ipak je negdje zapelo. Ispostavilo se da je Juve htio trampu, a Barcelona isključivo keš. Spominjalo se da Juve nudi Emrea Cana za Rakitića. Barca je to hladno odbila.

Juventus je pretrpan igračima u veznom redu, a nakon što se istrošio na Cristiana Ronalda, nije bio financijski sposoban zatvoriti transfer gotovinom. Calciomercato piše da isti problem postoji i nekoliko mjeseci kasnije. Juventus mora prodati barem jednog, a najvjerojatnije čak i dvojicu veznjaka kako bi prikupio novac i oslobodio prostor za dovođenje hrvatskog reprezentativca.

gol expired Mourinho zaboravio što je govorio prije nekoliko godina: ''Nikada ne bih mogao voditi Tottenham'' divider

Naime, u veznom redu Juventusa velika je gužva, popis na listi igrača za Ligu prvaka je popunjen. Teško je povjerovati da bi Juve doveo Rakitića te da bi on pristao doći ako ne bi bio na popisu igrača s pravom nastupa u završnici Lige prvaka.

Prvi je na listi za prodaju i dalje Emre Can. Navodno su zainteresirani PSG i Bayern, u Juveu se nadaju da bi se i Barca mogla predomisliti te prihvatiti Cana u zamjenu za Rakitića. Međutim, to je opcija koja će teško proći.

Englezi poslali nisku ponudu

Čak i ako uspije prodati Cana za solidan iznos, teško da će Juve skupiti dovoljno novca da pokrije Rakitićevu odštetu i barem dio plaće, koja je osjetno veća nego Canova. Barcelona je smanjila potraživanje za Rakitića, ali još uvijek traži oko 40 milijuna eura.

Čak i ako krajnja svota bude manja, Calciomercato piše da će Juve možda morati prodati osim Cana još jednog igrača. Navodno ima zainteresiranih za Adriena Rabiota i Federica Bernardeschija, ali još uvijek ništa konkretno. Barcelona navodno želi Bentancura, no Juve ga ne želi pustiti.

gol expired Veliki brazilski talent na meti Barcelone: Visok, jak, tehnički sjajan i papreno skup divider

Dakle, i Juve i Barcelona imaju svoje kalkulacije koje se zasad sasvim ne poklapaju. Teško je reći hoće li se u zimskom prijelaznom roku ispuniti svi postavljeni uvjeti. Situacija nije baš kristalno jasna.

To je i razlog zbog kojeg se u posljednje vrijeme spekulira da bi Rakitić mogao u Englesku. Manchester United spominje se kao moguća destinacija. Engleski klubovi imaju novca, ali i oni kalkuliraju. Vrijeme rasipništva polako prolazi, svi žele proći što jeftinije.

Velika plaća problem za brojne klubove

Da Rakitić kopni u očima prosaca, govori i informacija da je na Camp Nou nedavno sletjela mizerna ponuda. Neimenovani engleski klub navodno je ponudio samo 15 milijuna eura. Barca je to glatko odbila, no drugih konkretnih ponuda zasad nema.

Inter i Milan spominju se u nekim kombinacijama, ali pitanje je koliko je to ozbiljno i ako jest, koliko misle ponuditi i Barci i Rakitiću. Inter je prošle zime figurirao kao ozbiljan kupac, no otada se situacija dosta promijenila. Rakitić je u međuvremenu potonuo, a u Interu je drukčija situacija.

gol expired Pochettino neće dugo biti bez posla: Počinje utrka velikana čiji aktualni treneri moraju strepiti divider

Osim što ne igra, problem je za hipotetske prosce i taj što Rakitić ima relativno veliku plaću. Hrvatski veznjak zarađuje oko 6,5 milijuna eura godišnje, nije među najplaćenijim igračima Barcelone, no i taj je iznos za ostale klubove, pogotovo talijanske, pozamašan.

Primjerice, Rakitićeva je plaća u Barceloni na razini primanja Gonzala Higuaina i Paula Dybale, dvojice najbolje plaćenih igrača Juventusa iza Cristiana Ronalda. Njih dvojica u bruto iznosu zarađuju više od 13 milijuna eura, a toliko Barcu stoji i Rakitić.

Hrvat se inati,

To je vjerojatno i ključni razlog zbog kojeg se Rakitić ne žuri s napuštanjem Barcelone, jer teško je zamisliti da mu nije bilo jasno što mu se sprema. Uostalom, Abidal je izrijekom rekao da su mu u klubu sve na vrijeme objasnili. Nije rekao, ali ostalo je visjeti u zraku, čini se kao da se Rakitić odlučio inatiti.

Prema njegovim izjavama i ponašanju, moglo se zaključiti kako je bio zatečen time što mu se dogodilo. Kažemo, teško da mu nije bilo jasno ako je mnogima bilo jasno što mu se sprema, i to već odavno. Drugo je pitanje je li zaslužio takav odnos nakon svega što je dao Barci.

U seriji tekstova s tom tematikom vjerujemo da smo argumentirano pokazali da je zaslužio veće poštovanje te da u Barceloni ima veznjaka čija je forma daleko lošija od njegove, ali su puno zaštićeniji i progledava im se kroz prste. No kako u životu tako i u nogometu pravda je često na margini.

gol expired Bale se spornom zastavom zajedno sa suigračima rugao Realu: U Madridu poludjeli, ne pamte ovako nešto divider

Naravno, svi u ovoj priči kalkuliraju i taktiziraju – i Rakitić, i Barcelona, i zainteresirani klubovi. Iako Rakitiću zacijelo nije lako, dojam je da katalonski klub ipak najviše gubi. Moraju skupo plaćati igrača koji je nezadovoljan i ne igra. Stoga ne čudi što su Katalonci nervozni. Da ih je Rakitić doveo u škripac, pokazuje i Abidalova javna poruka.

Razljućena Barca metodom batine pokušava natjerati Rakitića da nađe novi klub. Dano mu je do znanja da neće igrati i da ne računa da će se situacija popraviti. Međutim, i Rakitić ima svoju računicu; ako ne bude igrao, padat će mu cijena, a plaća će i dalje stizati.

Opasna igra u kojoj svi gube

Što budući klub bude platio manju odštetu za igrača, njemu će moći dati veću plaću. To je uobičajena taktika profesionalnih nogometaša. Problem je za Rakitića u tome što na kraju balade možda i neće biti odveć zainteresiranih velikih klubova ako priča predugo potraje. Rakitić je u procjepu, zaigrao je opasnu igru s neizvjesnim završetkom.

Jose Mourinho (Foto: AFP) Vratio se Jose Mourinho: Tottenham senzacionalno brzo pronašao zamjenu za Pochettina divider

Vidjet ćemo tko će popustiti u ovoj igri živaca, ali situacija ni za jednu stranu nije baš blistava. Ako se slučaj uskoro ne razriješi, puno će izgubiti i Barca i Rakitić, a posredno i hrvatska reprezentacija.

Rakitić bi se na Euru mogao pojaviti s minimalnom minutažom, a to znači da bi mogao biti posve izvan forme. Nadajmo se da će se krizna situacija razriješiti u zimskom prijelaznom roku. Za dobrobit Rakitića, hrvatske reprezentacije, pa u konačnici i Barcelone.

  

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider