Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Dinamo je lošu igru pokrivao pobjedama. Kiks protiv Lokosa nije slučajan: Osijek i Hajduk – utakmice istine za Modre!

Dinamo je izgubio važne bodove protiv Lokomotive, ali igra Modrih bila je slaba i protiv Istre i protiv Gorice…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

 „U Sevilli smo odigrali jako intenzivnu utakmicu, koja je uzela svoj danak“, izjavio je trener Dinama Željko Kopić nakon remija s Lokomotivom u prošlom kolu Prve HNL.

To je opravdanje koje djelomično stoji, utakmica u Sevilli sigurno je ostavila traga na Modrima. Međutim, nije to prva Dinamova slaba utakmica od početka proljetnog dijela sezone, a pogotovo u cijeloj sezoni.

Rezultat je pokrio lošu igru Modrih

Dinamo nije izgledao dobro ni u Puli protiv Istre, a ni protiv Gorice u Maksimiru. U obje utakmice rezultat je pokrio prilično lošu igru Modrih.

Možemo ići i dalje. Činjenica jest da je Dinamo nakon poraza od Hajduka u Maksimiru nanizao šest ligaških pobjeda zaredom, no ako bismo išli u analizu tih pobjeda, ako bismo se konju zagledali u zube, vidjeli bismo da su to bile toplo-hladne predstave.

gol expired Smrznuo mu se penis na Zimskim olimpijskim igrama, opisao je kako ga je odmrznuo divider

Kopić jest rezultatski podigao Dinamo nakon smjene Damira Krznara, ali igra se u bitnome nije poboljšala. Možda je bilo samo malo više sreće. Naravno da je pobjeda protiv West Hama u Londonu podigla cijelu priču, ali ne treba zaboraviti okolnosti koje su pratile tu utakmicu.

Nakon dobre igre i sigurne pobjede protiv Rijeke na otvaranju proljetnog dijela sezone, reklo bi se da Dinamo hvala zalet i da će u svakoj sljedećoj utakmici igrati bolje. No forma Modrih umjesto da raste, ekspresno je pala.

Osijek i Hajduk utakmice istine za Dinamo

Dinamova forma je i pod Krznarom i pod Kopićem ambivalentna. Modri i dalje osciliraju, igraju odveć promjenjivo. Amplitude su prevelike da bi se mogao zauzeti neki konkretniji zaključak i predvidjeti bliska budućnost.

Kakav je ovaj Dinamo, reći će derbiji koji dolaze. Trenutak istine za Modre bit će Osijek i posebice Split. Prije gostovanja u Gradskom vrtu Dinamo očekuje uzvratna utakmica sa Sevillom u doigravanju za Europsku ligu. Ako je po Kopiću prva utakmica izmorila Modre, što će tek biti u uzvratu gdje love zaostatak od dva pogotka?

gol expired Strašan udarac za Sevillu pred Dinamo: Saznali su to prije puta u Zagreb divider

Teško da Kopić može kalkulirati i protiv Seville izvesti promiješani sastav. To bi bila predaja, a to si trener Dinama jednostavno ne može dozvoliti. Modri će zacijelo ići puno snagom iako ih tri dana poslije očekuje možda i najvažnija utakmica dosadašnjeg dijela prvenstva.

Pobjeda protiv Seville može podignuti Modre

Za Dinamo, a još više za Kopića će biti: ili pukovnik ili pokojnik. Utakmica sa Sevillom može imati i pozitivan i negativan efekt.
Ako bi Dinamo izveo podvig i plasirao se u osminu Europske lige, nema sumnje da bi taj uspjeh znatno podigao atmosferu i mentalno ojačao momčad. U trenutku bi se zaboravilo na umor, baterije bi se napunile same od sebe.

Čak i minimalna pobjeda protiv Seville mogla bi jako pozitivno djelovati na Modre. Nešto slično kao nakon utakmice s West Hamom.
S druge strane, još jedan poraz, pogotovo uz slabu igru, dodatno bi produbio sumnje i negativno utjecao na cijelu atmosferu. Fizički, a pogotovo mentalni umor bio bi puno veći. Modre baterije bile bi na minimum prije puta za Osijek.

Što će se dogoditi, to ćemo tek vidjeti, ali Dinamovi igrači djeluju nekako istrošeno. O Bruni Petkoviću i njegovom slobodnom padu više nema smisla pričati. No nije Petković jedini čija forma zabrinjava. Na mnogim adresama možete zapisati kritičke note.

Bočkaj zasad ne opravdava status pojačanja

Primjerice, puno se očekivalo od Petra Bočkaja, ali on zasad ne pruža ono što se očekivalo. Moglo se pretpostaviti da neće odmah briljirati, da mu treba vremena za prilagodbu, ali ipak je pompa oko njegov transfera bila tolika da je logično očekivati više. Naravno da i njegova igra ovisi o formi cijele momčadi, a ona nije na visokoj razini.

Hoće li Dinamo proći Sevillu?

Ukupno glasova:

Kako će i hoće li Dinamo izaći iz krize igre, ne toliko rezultata, pokazat će sljedeće utakmice. Tu se lomi prvenstvo.

Osijek se izvukao u Puli opet u posljednjim minutama. Prečesto Osijek postiže pobjedničke golove u samom finišu da bi to bilo slučajno, ali vrč ide na vodu dok se ne razbije. I za Osijek će derbi s Dinamom biti utakmica istine.

Tu će se sve vidjeti, prije svega je li spreman za šampionski iskorak. Kristijan Lovrić trebao bi biti spreman za veliki derbi. I u Puli se vidjelo da je Osijeku nasušno nedostaje jedan kreativac koji je sposoban povući momčad kada joj ne ide.

Osijek protiv Dinama treba raspoloženog Lovrića

Osijek je doveo Lovrića prije svega zbog velikih utakmica. Ako Osijek želi biti prvak, mora pobjeđivati Dinamo i Hajduk u međusobnim ogledima. Osječani očekuju Lovrićevi golovi i asistencije u ključnim utakmicama. To je i sam Nenad Bjelica naglasio kada je na predstavljanju kroz šalu rekao da Lovrić uskoro može ispraviti poraz u Maksimiru s Goricom.

U proljetnom dijelu sezone Hajduk djeluje najkonstantnije što se tiče igre, a prate ga i rezultati. Nisu Bijeli protiv Dragovoljca briljirali, nije to bila igra za polizati prste, no ipak su rutinski pobijedili. Ima rupa u Hajdukovoj igri, ali zasad se one čine manjeg promjera nego na krmama najvećih rivala.

Hajduk trenutačno izgleda najbolje

S pojačanjima koja je doveo Hajduk ima potencijal osjetno podići svoju igru. Valdas Dambrauskas može si dopustiti da Nikolu Kalinića ostavi na klupi i opet upiše sigurnu pobjedu. Puno toga će ovisiti o tome hoće li se i koliko brzo Kalinić uspjeti fizički podići.

Očito je da trenutačno po tom pitanju nije u tip-top izdanju. Rijeka stiže na Poljud već u sljedećem kolu, a derbi s Dinamom je na rasporedu 12. ožujka. Između toga i polufinale Kupa s Goricom.

Dakako da je Dinamov kiks protiv Lokomotive jako dobro došao Hajduku. S pobjedama u sljedeće tri ligaške utakmice – Rijeka, Istra i Dinamo – Hajduk može izbiti na čelnu poziciju.

Rijeku ne treba otpisati. S pobjedom na Poljudu Riječani se mogu vratiti u utrku za prvaka. Poraz bi im definitivno zatvorio sva vrata. Kako god, sljedeće kolo će puno toga odrediti. Moglo bi usmjeriti prvenstvo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider