Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Cirkus počinje

Dan D za Dinamo: Traje rat iza kulisa! Ovo su mogući scenariji povijesne Skupštine

Danas je na rasporedu dugoočekivana Skupština Dinama…

Zdravko Mamić - BBB - Mirko Barišić (Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX / Damir Krajac/CROPIX)

Dan D za Dinamo. Danas u 18 sati počinje dugoočekivana, a možda i sudbonosna Skupština maksimirskog kluba, na kojoj će se birati novo vodstvo Dinama, odnosno novi Izvršni odbor i Nadzorni odbor. 

Dario Šimić Dario Šimić postao novi član Uprave Dinama divider

Rezultat Skupštine u mnogome bi mogao odrediti budućnost Dinama. Zakulisne igre traju već tjednima i došao je trenutak da se otkriju karte, no iskustvo nam govori da će do posljednje minute trajati vrbovanje skupštinara, a mogle bi pasti i nemoralne ponude.  

Konačni obračun Barišića i Mamića

U ovoj igri prijestolja postoje dva glavna suprotstavljena tabora; jedan predvodi Mirko Barišić, dugogodišnji predsjednik Dinama, a drugi Zdravko Mamić, bivši bliski Barišićev suradnik, a već nekoliko godina bjegunac od hrvatskog pravosuđa, koji se trenutačno nalazi u Bosni i Hercegovini.

Dugo su se skrivali, ali vrijeme je za konačni obračun. Glavni sukob vodi se između Mamića i Barišića. Kakav Krešimir Antolić, kakvi bakrači. Mamićev pad u biti je započeo kada mu je Barišić odlučio okrenuti leđa. Jasno, zbog svojih partikularnih interesa. Iza kulisa u ovom igrokazu sudjeluju još neki moćni igrači, ali Barišić i Mamić u prvim su redovima ove bitke i vuku glavne konce.

Glavna Dinamova loža u Maksimiru Nemoralne ponude dan prije Skupštine Dinama: Telefoni gore, Boysi moraju biti spremni na prevare i laži divider

Mamićeva moć u međuvremenu je okopnila, ali još uvijek ima svoje sljedbenike u Dinamu i jak utjecaj u klubu. Da bi ga zadržao, njegova struja mora pobijediti na Skupštini ili sklopiti dogovor sa suparničkom stranom. U slučaju poraza, Mamićev utjecaj nepovratno bi se urušio. To bi za njega u principu bio kraj, iako ni s eventualnom pobjedom ne bi ostvario dugoročni trijumf jer su sve okolnosti protiv njega i samo bi odložio praktički neizbježnu kapitulaciju.

Boysi predvode treću struju

Do jučer su ta dva tabora bili kao prst i nokat, Mamić i danas naziva Barišića drugim tatom, no kako to obično biva u sličnim organizacijama, došlo je do žestokog sukoba oko podjele moći i još više plijena (čitaj: novca). U cijeloj priči postoji i treća struja, koju predvode Bad Blue Boysi, najgorljiviji navijači Dinama, koji već dugo žele promjenu Statuta, demokratizaciju kluba i izbore po principu „jedan član, jedan glas“.

Boysi će svoje predstavnike u Skupštini imati preko povjerenika, a oni imaju ukupno osam mjesta u vrhovnom tijelu Dinama.
Još uvijek nije jasno koliko će od tih osam mjesta otpasti na povjerenike iz redova Boysa, a koliko će dobiti Mamićevi ili možda Barišićevi ljudi.

Mirko Barišić i Zdravko Mamić Bitka za Dinamo i slobodne izbore: "Mamićeva era je završena, ali Barišićevo ponašanje vrlo je sumnjivo" divider

Pretpostavka je da će Boysima pripasti većina, ako ne baš sva mjesta. Upravo bi o toj raspodjeli mogao ovisiti krajnji ishod glasovanja. Ukratko, glasovi Boysa mogli bi biti presudni. Teško je reći koliko će ruku biti dovoljno za pobjedu jer se još uvijek ne zna točan broj verificiranih skupštinara. Skupština može imati maksimalno 80 članova, a pretpostavlja se da će ih na ovoj Skupštini biti između 75 i 70.

Opcije rušenja kvoruma ili prekida Skupštine

Za kvorum je potreban natpolovičan broj od ukupnog broja skupštinara, a onda se odluke donose natpolovičnom većinom. Pretpostavka je da su snage prilično izjednačene i da bi mogao presuditi jedan ili dva glasa. E, sad, koje su moguće taktičke varijante zaraćenih struja?

Barišićeva ekipa može računati na potporu Boysa, odnosno glasove njima odanih povjerenika. To je neprincipijelna koalicija, Boysi su svjesni da je upravo Barišić doveo Mamića u Dinamo te da je bio na čelu kluba kada ih se proganjalo, ali i kada su iz Maksimira izlazile krcate kompozicije šuštavih papirića. Barišić tada nije mrdnuo ni prstom.

Zdravko Mamić i Mirko Barišić Boysi, pazite da vas ne izigraju: Zašto Mamićev "tata" i zapravo glavni šef ne želi javno obećati slobodne izbore!? divider

Štoviše, isti taj Barišić godinama je štitio Mamića i odbijao je priznat da je maksimirski klub oštećen njegovim financijskim malverzacijama, koje su sudski pravomoćno potvrđene, te je čak odbio povrat desetaka milijuna kuna u Dinamovu blagajnu.

Čini se da je procjena Boysa da je u ovom trenutku najvažnije izbaciti Mamića i njegove sljedbenike iz kluba jednom zasvagda, a tek potom će rješavati ostale probleme, pa i moguće nesporazume s Barišićem, koji se nije javno izjasnio je li uopće za demokratizaciju kluba i slobodne izbore po principu koji zahtijevaju Boysi.

Sumnje i bojazni

Spekulira se da je postignut načelan dogovor između Barišića i Boysa, no to su samo pretpostavke. Čak i ako je dogovor postignut oko osnovnih ciljeva, nameće se logično pitanje: zbog čega nije javno objavljen, odnosno zašto Barišić i dalje šuti!?

Stoga je sumnja u iskrenost Barišićevih namjera više nego opravdana. Budući da je poznat njegov modus operandi tijekom čitave karijere, a to je djelovanje u tišini, najviše iz drugog plana, moramo se barem zapitati koje su njegove prave namjere. Oduvijek je Barišićeva taktika da ostavlja dojam naivnog i bezopasnog tipa, te na taj način zavarava suparnike, medije i javnost, a zapravo je sve ove godine bio glavni šef parade.

Jedan od scenarija je i da Barišićeva struja ide na rušenje kvoruma ili prekid Skupštine ako zaključe da nemaju dovoljno glasova za pobjedu. U tom slučaju Skupština bi bila odgođena, Izvršni i Nadzorni odbor bili bi raspušteni, ali ostala bi na dužnosti Uprava i Barišić kao predsjednik kluba.

Na taj način Barišićeva ekipa zadržala bi kontrolu nad klubom, a pretpostavka je i da bi kupila vrijeme za pripremu sljedeće Skupštine, odnosno vrbovanje skupštinara koji su neodlučni ili su trenutačno na drugoj strani. Barišić i ekipa mogu su pouzdati i u političko-birokratsku pomoć.

Cirkus bi mogao izbiti oko verifikacije

Tu su u znatnoj prednosti, možda i odlučnoj. Gradski ured mora potvrditi rezultate Skupštine, a to je uvijek dvojbena priča. Čak i ako Mamićeva ekipa pobijedi, tko zna kakvu će odluku donijeti Gradski ured jer će vjerojatno biti podosta spornih pitanja. Verifikacija skupštinara mogla bi biti jako problematična. Sve se lako može pretvoriti u pravi cirkus, a onda je i prekid Skupštine lako moguć.

I na kraju, a može biti i na početku: poznavajući aktere, njihove karaktere i stanje duha maksimirskih neimara, nije nemoguće da pripadnici Barišićeve i Mamićeve frakcije poližu rane i u zadnjem trenutku sklope barem privremeni pakt o podjeli vlasti.

Takvih primjera je bilo u prošlosti hrvatskog nogometa, a napose politici. Kada su u pitanju fotelje i posljedične privilegije, u Maksimiru i Banskim dvorima baš sve je moguće.

Točke dnevnog reda predstojeće Skupštine Dinama:

1. Utvrđivanje dnevnog reda i izbor radnih tijela Skupštine. a) radno predsjedništvo b) verifikacijsko povjerenstvo c) zapisničar d) dva ovjerovitelja zapisnika

2. Usvajanje izvješća verifikacijskog povjerenstva i utvrđivanje broja prisutnih skupštinara, verifikacija članova Skupštine iz redova povjerenika i kvoruma potrebnog za donošenje potrebnih odluka.

3. Verifikacija zapisnika sa sjednice Skupštine GNK-a Dinamo održane 12. 12. 2022., uz zapisnik o provedenom nadzoru Gradskog ureda za opću upravu i imovinskopravne poslove Grada Zagreba s dopunom zapisnika te s tim u vezi donesene odluke.

4. Godišnje financijsko izvješće za 2022., izvješće neovisnog revizora.

5. Obavijest zakonskog zastupnika o popunjavanju Upitnika o funkcioniranju sustava financijskog upravljanja i kontrola – samoprocjene za 2022.

6. Izbor novog saziva Izvršnog odbora.

7. Izbor novog saziva Nadzornog odbora.

8. Izvješće o radu Zaklade GNK Dinamo „Nema predaje“.

9. Informacije o stanju i poduzetim inicijativama u vezi sa stadionom Maksimir.

10. Razno.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider