Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Nemoralne ponude dan prije Skupštine Dinama: Telefoni gore, Boysi moraju biti spremni na prevare i laži

Savezi koji se sklapaju uoči sudbonosne Skupštine Dinama kratkog su daha i mogući su svakakvi obrati.

Glavna Dinamova loža u Maksimiru (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Dan prije sudbonosne Skupštine Dinama vlada kaotična situacija. Jedino što se zna jest to da se ništa ne zna. Kako čujem, telefoni su užareni na relaciji Maksimir – Međugorje. Nemoralne ponude padaju na sve strane. Kada je tako, sve je moguće, pa i to da se izmire, barem privremeno, glavešine dviju zaraćenih struja, koje su do jučer bile bratske po svemu, a najviše po zamračivanju.

Dario Šimić Veliki obrat! Dario Šimić barem zasad ne ulazi u Dinamovu upravu divider

Gdje se u cijeloj priči nalazi treća struja? Kada se ide u bilo kakve aranžmane, pogotovo u neprincipijelne kolacije, bez jasno postavljene platforme i cilja, barem dvije-tri točke oko kojih nema pogađanja, i to javno objelodanjene, otvaraju se vrata za neslućene manipulacije.

Doktorima prevara i laži glavni je cilj ostati na vlasti

A doktori laži, prevara i opsjena već godinama sjede u Maksimirskoj 128, na čelu s predsjednikom Mirkom Barišićem i njegovom svitom. Njima trenutačni pregovarački bućkuriš s trećom strujom savršeno odgovara jer su ogrezli u raznoraznim kombinacijama. Oni jako dobro znaju što rade i što im je glavni cilj: da prežive i ostanu što duže na vlasti, a da bi to ostvarili, neće birati sredstva. Kao da su jednom izigrali.

Mirko Barišić i Zdravko Mamić Bitka za Dinamo i slobodne izbore: "Mamićeva era je završena, ali Barišićevo ponašanje vrlo je sumnjivo" divider

Ne bih se iznenadio da se u zadnji trenutak poližu sa Zdravkom Mamićem i njegovim sljedbenicima. To što su se na mrtvo ime posvađali i izvrijeđali na pasja kola njima nije nikakav problem. Kakvog su karaktera, ne bi im smetalo ni da su si povadili oči, opet bi se mogli pomiriti ako im se poklope silnice, odnosno interesi.

Boysi moraju dobro paziti

Kao da se to jednom dogodilo u hrvatskom nogometu. Sjetite se samo rata oko Skupštine HNS-a, gdje se mahalo i pištoljima, a na kraju balade dvojica predvodnika zaraćenih grupacija izljubila su se kao da ništa nije bilo. Jedan je ostao stvarni šef HNS-a, a drugi je ubrzo postao izbornik. Ostali? Tko ih šiša. 

Već sam upozorio BBB i njihove predstavnike, treću struju u ratu za Dinamovo žezlo, da dobre paze da ne budu izigrani. Kako možete sklapati iskrene dogovore ako se paktovi sklapaju u tajnosti i uskim kružocima? Time samo otvaraju prostor nebrojenim manipulacijama i potiču sumnje javnosti.

Zdravko Mamić i Mirko Barišić Boysi, pazite da vas ne izigraju: Zašto Mamićev "tata" i zapravo glavni šef ne želi javno obećati slobodne izbore!? divider

Dariju Šimiću dogodilo se upravo to što sam i predvidio. Kada se na taj način pregovara, dogodi vam se da u pet do 12 dođete za stol i opet saznate jedno veliko ništa. Osobno mislim da je Šimić donio dobru odluku, ako se u međuvremenu ne predomisli, što se naposljetku nije upustio u takav aranžman.

Šimićevo predomišljanje

Ući u Upravu, a da nemate pojma jesu li ti ljudi iskreno za promjene, koji su glavni ciljevi i s kojim ćete ljudima raditi, ima smisla jedino ako vam je stalo do fotelje i povlastica koje ona donosi.

Ako sam dobro razumio, glavni cilj treće struje, koju predvode Boysi, jest promjena Statuta i organizacija slobodnih izbora po principu "jedan član, jedan glas". Barišića i društvo na jednostavan način moglo se i još uvijek može testirati: ako su doista iskreni u svojim namjerama, ako doista žele provesti obećanu demokratizaciju, a oni to još nisu ni deklarativno izrekli, morali bi izaći pred javnost i to javno reći. Dovoljno bi bilo da se na papiru ispišu dvije-tri osnovne točke, na osnovu čega bi se moglo ići dalje.

Pogrešni koraci

Tek u tom trenutku imalo bi smisla pregovarati o sastavu zajedničke vlade, koja bi ionako bila prijelazna i vršila bi dužnost do organizacije slobodnih izbora. Ti bi se ljudi po logici stvari unaprijed obvezali da će provesti glavne točke. O tome više ne bi moglo biti pogađanja.

Umjesto toga krenulo se obrnutim redoslijedom i uopće me ne čudi košmar koji je nastao. Takva situacija savršeno odgovara ekipi koja je svih ovih godina vodila Dinamo. Barišić, Mamić i njihovi poltroni u takvoj magli osjećaju se kao ribe u vodi. Pogotovo ako na drugoj strani pronađu pojedince koji imaju sitne osobne interese.

Nije važno tko glasa, nego tko broji

Što Šimićevo odustajanje znači u kontekstu saveza između Barišićeve struje i Boysa, to ćemo vidjeti sutra na Skupštini. Boysi bi trebali biti krajnje oprezni. Nadam se da su spremni na sve opcije, i na cirkus, a i na to da se maksimirski neimari u zadnji trenutak dogovore iza zavjese. Njima je jedino stalo do vlasti, a ako uvide da je to jedini način da ostanu u foteljama, napravit će to bez krzmanja.

Moraju ostati oprezni i što se tiče izbora povjerenika. Tu su mogući svakakvi obrati. Stara izreka kaže: nije važno tko glasa, nego tko broji.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider