Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Plaće u Serie A

Ronaldo kao svi Hrvati zajedno: Vrijedi li baš toliko i hoće li se Real smijati Juveu?

Svi hrvatski nogometaši u Serie A zarađuju zajedno manje od samog Cristiana Ronalda. Vrijedi li Portugalac baš toliko?

Galerija Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Mario Mandžukić (Foto: AFP) Cristiano Ronaldo i Mario Mandžukić (Foto: AFP) +6 Cristiano Ronaldo (Foto: AFP)

Cristiano Ronaldo daleko je najplaćeniji nogometaš u Italiji. Portugalac na godišnjoj razini u Juventusu ima plaću od 60 milijuna eura bruto, što je 31 milijun neto, objavila je talijanska Gazzetta dello Sport.

Je li ovo konačni znak Messijeva pada? Modrić je branio Ronalda, eto kako mu je vratio

Kad to pomnožite s četiri godine, Ronaldo će stajati Staru damu samo u plaćama 240 milijuna eura bruto. Ako dodamo na to još 117 milijuna eura odštete koju je Juve morao platiti Realu, te razno-razne bonuse i premije, konačna cifra će debelo prijeći 360 milijuna eura.

Ronaldo daleko najplaćeniji u Italiji

Juventus taj novac nema šanse povratiti putem prodaje dresova, kako su posljednjih tjedana naivno pisali neki mediji. Kao, prodali su toliko i toliko i kad to pomnožite s cijenom dresa, dobijete toliko. Već nekoliko puta smo objasnili kako se dijeli zarada od prodaje dresova i nećemo se ponavljati. Uglavnom, postotak koji dobivaju tek najveći klubovi poput Reala, Barcelone, Man Uniteda ili Bayerna kreće se između 15 – 20 posto. Jasno je da ni Juventus nema više, može imati samo manje.

Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Iako je nesumnjivo podigao zanimanje za Juventus i cijelu Serie A na svjetskoj razini, logično je zaključiti da se Ronaldo u financijskom, ali i sportskom smislu može isplatiti Juventusu jedino ako mu donose trofej koji posljednjih godina lovi kao Ahab bijelog kita – Ligu prvaka. I pitanje bi li samo jedna bila dosta? Domaća prvenstva u toj jednadžbi nemaju mjesta, Juve je i bez Ronalda prejak za konkurenciju, već je sedam puta zaredom prvak Italije.

Samo Liga prvaka Juventusu vraća uloženo

Da će Juventus s Ronaldom osvojiti Ligu prvaka nije baš izvjesno, ali je moguće. No, Ronaldo zasad ne opravdava uloženo ni u talijanskoj ligi, u prva tri kola Serie A još nije postigao pogodak, a nije da nije imao šansi. Štoviše, drži neslavan rekord u „ligama petice“ s 23 udarca na vrata bez postignutog gola. Međutim, sezona je tek počela, a mrtvi se ionako broje na kraju bitke. Lako je moguće da Ronaldo bude Juveov as na desetku, ali moguće je i da bude tretiran kao najveći promašaj u povijesti kluba. Sve opcije su otvorene.

Paulo Dybala i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Paulo Dybala i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ako Juve kojim slučajem ispadne iz Lige prvaka u relativno ranoj fazi natjecanja, recimo prije polufinala, nije teško zamisliti da bi radnici FIAT-a ponovno imali reći nešto na temu Ronaldove plaće. O navijačima da i ne govorimo. Juventus je preuzeo rizik, možda je bolje reći vrući krumpir iz ruku Real Madrid, koji je, čini se, konačno odahnuo. Vidjet ćemo tko će se na kraju balade slađe smijati.

Milan daje za plaće značajno više nego Inter

Kako god, brojke govore da Ronaldo ima skoro tri i pol puta veću plaću od najbližeg pratitelja u Serie A, Gonzala Higuaina koji će u Milanu primati godišnju plaću od 9,5 milijuna eura. U Juventusu prvi je pratitelj Paulo Dybala sa 7 milijuna. Ronaldo sam samcat ima veću plaću nego svi igrači u deset talijanskih klubova pojedinačno.

Juventus će na godišnjoj razini isplatiti svojim igračima ukupno 219 milijuna eura bruto, drugi je Milan sa 140 milijuna, treći je Inter sa 116 milijuna, četvrta je Roma sa 100 milijuna, peti je Napoli s 94, Lazio je šesti sa 66 milijuna eura, dok su svi ostali daleko ispod.

Mandžukić zabio na asistenciju Ronalda (Foto: AFP) Mandžukić zabio na asistenciju Ronalda (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ukupno će svi klubove Serie A ove sezone izdvojiti za plaće igrača 1,129 milijuna eura, što je apsolutni rekord talijanske lige koji je dosad držala sezona 2011./2012. s 1,100 milijuna. Kad dodate plaće trenera, cifra doseže okruglih 1,200 milijuna eura. Juventus ima i najplaćenijeg trenera, Massmiliano Allegri zarađuje 7,5 milijuna eura godišnje, Carlo Ancelotti 6,5, a Luciano Spalletti 4,5.

Mandžukić i Perišić najplaćeniji Hrvati

I za kraj smo ostavili hrvatske nogometaše u talijanskoj ligi. Nabrojali smo ih dvadeset. Nijedan nije među prvih deset najplaćenijih u Serie A, tek dvojica su među dvadesetoricom. Mario Mandžukić i Ivan Perišić najplaćeniji su Hrvati s četiri milijuna eura.

Slijede Šime Vrsaljko (2,8 milijuna eura), Marcelo Brozović (2,5), Ivan Strinić (2), Milan Badelj, Alen Halilović i Marko Pjaca (1,5), Ante Ćorić i Marko Rog (1,3), Mario Pašalić i Darijo Srna (1), a svi ostali su ispod milijun. Kad se sve zbroji, svi hrvatski nogometaši zajedno zarađuju manje od jednog Ronalda. I sad se opet pitamo: vrijedi li Portugalac baš toliko?

Deset najplaćenijih nogometaša talijanske Serie A: 

1. Cristiano Ronaldo (Juventus) - 31 milijun eura
2. Gonzalo Higuain (Milan) - 9,5
3. Paulo Dybala (Juventus) - 7
4. Miralem Pjanić (Juventus) - 6,5
5. Douglas Costa (Juventus) - 6
6. Ginaluigi Donnarumma (Milan) - 6
7. Leonardo Bonucci (Juventus) - 5,5
8. Emre Can (Juventus) - 5
9. Lorenzo Insigne (Napoli) - 4,6
10. Mauro Icardi (Inter) - 4,5

Hrvatski nogometaši u Serie A s najmanje milijun eura godišnje plaće:

1. Mario Mandžukić (Juventus) – 4 milijuna eura.
2. Ivan Perišić (Inter) – 4
3. Šime Vrsaljko (Inter) – 2,8
4. Marcelo Brozović (Inter) – 2,5
5. Ivan Strinić (Milan) – 2
6. Milan Badelj (Lazio) – 1,5
    Alen Halilović (Milan) – 1,5
    Marko Pjaca (Fiorentina) – 1,5
7. Ante Ćorić (Roma) – 1,3
    Marko Rog (Napoli) – 1,3
8. Mario Pašalić (Atalanta) – 1
    Darijo Srna (Cagliari) – 1

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider