Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bajkovite priče iz Torina

Je li Real na vrijeme prodao Ronalda? Baleov preporod i prava istina o zaradi Juvea

Dok je Gareth Bale ušao u novu sezonu u velikoj formi, Cristiano Ronaldo u Juventusu ne briljira...

Galerija Gareth Bale i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Cristiano Ronaldo i njegovih pet Zlatnih lopti (Foto: AFP) +6 Cristiano Ronaldo i Karim Benzema (Foto: AFP)

Gareth Bale dva, Cristiano Ronaldo nula. Tako izgleda golgeterska statistika Velšanina i Portugalca, dvaju dojučerašnjih suigrača, u prva dva kola španjolskog i talijanskog prvenstva. Balea u Real Madridu, Ronalda u Juventusu.

Da je Ronaldo ostao u Realu, na kontu je mogao imati najmanje tri gola. Naime, u prva dva kola Primere za Real su dosuđena tri jedanaesterca, a Portugalac bi ih izveo sva tri. Tu nema spora, pitanje je samo bi li ih sve pretvorio u pogotke.

Ronaldo je u devet sezona provedenih u Realu izveo čak 91 jedanaesterac, a 77 ih je realizirao. Uspješnost mu je 84,61 posto što i nije naročito dobar rezultat. Portugalac je postigao 451 gol u dresu Reala, a 17 posto ih otpada na jedanaesterce.

Bale u velikoj formi, Ronaldo trokira

Odlaskom Ronalda u Juventusa Bale je preuzeo ulogu najveće zvijezde Kraljevskog kluba, no Velšanin i dalje ne puca jedanaesterce. Ta je čast pripala kapetanu Sergiju Ramosu. On je u Gironi drugi jedanaesterac na utakmici velikodušno prepustio Karimu Benzemi, koji je bio dvostruki strijelac. Drugi gol mu je namjestio upravo Bale.

Cristiano Ronaldo i njegovih pet Zlatnih lopti (Foto: AFP) Cristiano Ronaldo i njegovih pet Zlatnih lopti (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Velšanin zabija i asistira kao na traci. Možda nije najtočnije reći da se preporodio odlaskom Ronalda, jer je u posljednjih devet utakmica u dresu Reala postigao isto toliko golova, uključujući dva u finalu Lige prvaka, ali teško je ne primijetiti da Bale ima puno više prostora i mogućnosti da se nametne i pokaže svu raskoš svoga talenta. I ne samo Bale, čini se da i Benzema znatno lakše diše, ali i ostatak napadačkog dijela momčadi.

Rano je još za končane zaključke, sezona je još uvijek mlada, ali Bale je već na početku sezone počeo ispunjavati prognoze čelnika Reala da će u golgeterskom i igračkom smislu nadomjestiti Ronalda. U marketinškom vjerojatno neće, iako Bale i na tom planu ima što reći, posebice ako nastavi zabijati i asistirati.

Hoće li i koliko Ronaldo nedostajati Realu, a u isto vrijeme hoće li biti ključna prevaga u Juventusu, tek će se vidjeti, no Realu zasad ide sasvim solidno bez Ronalda da se pitanje može i obrnuti: Koliko će Real nedostajati Ronaldu?

Je li Real prodao Ronalda u pravom trenutku?

Kod ove procjene treba imati na pameti da Ronaldo nije napustio Real u naponu snage, već na polaganom zalasku karijere. Ronaldo jest prilično fizički uščuvan, još uvijek izgleda vrlo dobro, ali koliko god se Juventusov i Ronaldov PR stroj upinjao dokazati da su pred njim najbolje godine, jasno je da su mu „performanse“ smanjene u odnosu na vrijeme kada je bio na vrhuncu. Biologija je ipak neumitna. Samo slijepci ne vide da je Ronaldo ipak sporiji nego prije nekoliko godina.

Međutim, sve to ne mora značiti da Ronaldo neće biti Juventusov jezičac na vagi u ostvarivanju glavnog cilja, a to je osvajanje Lige prvaka. Ronaldo je još uvijek dovoljno dobar da bude čovjek odluke, ali samo ako Juventus kao momčad bude u top izdanju. Naravno da je to moguće, kao što je moguće i da Real profitira s Baleom na čelu. Pitanje je samo što će se smatrati uspjehom?

Gareth Bale (Foto: AFP) Gareth Bale (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Real možda neće obraniti Ligu prvaka, ali nitko ne može jamčiti da bi Real s Ronaldom u sastavu ove sezone pobrao sve trofeje, kao što nitko ne može jamčiti da će Juventus s Ronaldom osvojiti Ligu prvaku. U nogometu nema garancija. Ako Real osvoji „samo“ prvenstvo, hoće li to biti neuspješna sezone i hoće li se zazivati Ronaldo? A što ako Juventus ne osvoji Ligu prvaka? Hoće li to značiti da je promašio s Ronaldom? Stvari su u nogometu, kao i u životu, često relativne i mogu se tumačiti kako kome paše.

Je li Real prodao Ronalda u pravom trenutku i pokupio vrhnje ili ako hoćete, je li ga Juventus kupio u pravom trenutku, te kome će se više u rezultatskom smislu isplatiti njegov transfer, samo će vrijeme pokazati. Na kraju sezone brojat će se mrtvi. I ne samo u rezultatskom smislu.

Zarada od dresova priče za malu djecu

Iako je Ronaldo nesumnjivo povećao zanimanje za Juventus i talijansku ligu na svjetskoj razini, ostaje pitanje hoće li se u potpunosti isplatiti Staroj dami u financijskom smislu. Ovih dana hrvatske i svjetske medije preplavile su bajkovite priče o prodanim dresovima. Kao, Juventus je već isplatio dobar dio uloženog u Ronalda, a radi se o golemoj cifri ako računamo odštetu i četverogodišnju plaću. O temi prodaje dresova i kako se dijele postoci napisali smo već nekoliko tekstova na našem portalu.

Prilično je smiješno da mnogi sportski novinari na svim meridijanima, pa i na ovim našim, i dalje nasjedaju na dječju priču koju obično lansiraju klubovi preko svojih medijskih trabanata kako bi amortizirali zaprepaštenje i moguće nezadovoljstvo navijača i javnosti zbog astronomske potrošnje. Na tu temu su, recimo, progovorili radnici FIAT-a.

Koliko morate biti naivni da množite broj prodanih dresova s cijenom dresa u trgovinama. Čak i da nikada niste ništa pročitali na tu temu, zdrav razum vam govori da proizvođači sportske opreme nisu sisali vesla. Dakle, koliko vam izgleda logično da, recimo, X tvrtka potpiše ugovor s Y klubom i na godišnjoj razini mu isplaćuje desetke, pa i stotinu milijuna eura, kao u slučaju Man Uniteda ili Barcelone, uskoro i Reala, a onda mu povrh toga prepusti i svu zaradu od prodanih dresova!?

Prepušta se samo određeni postotak, a samo najveći od najvećih klubova dobiju dvadesetak posto. Dakle, sve što se ovih dana pročitali o Juventusovoj zaradi od prodanih dresova odbijte barem četiri petine i dobit ćete približnu cifru.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider