Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nepopularan potez

Barcelona dovela napadača i razbjesnila mnoge: Kritike pljušte, u njegovu bivšem klubu "poludjeli"

Barcelona je dovela napadača i pritom malom klubu iz madridskog predgrađa bitno umanjila šanse za ostanak.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Gotovo je, Martin Braithwaite novi je igrač Barcelone. Danski napadač stiže iz Leganesa nakon što je Barcelona aktivirala odštetnu klauzulu od 18 milijuna eura. Poželi li netko kupiti 28-godišnjeg Braithwaitea, koji je potpisao na četiri i pol godine, morat će platiti čak 300 milijuna eura.

Kako je iskusni, ali ne odveć poznati Danac uopće završio u Barceloni? Sve je počelo nakon teških ozljeda Luisa Suareza i Ousmanea Dembela; budući da se potonji ozlijedio nakon kraja prijelaznog roka, Barcelona je, sukladno španjolskim pravilima, zatražila izvanredan transfer kako bi pokrpala ofenzivnu liniju.

gol expired Stanićev urbi et orbi na kraju prijelaznog roka: Poslao poruku menadžerima, "bocnuo" i neke medije divider

Nakon što su priložili medicinsku dokumentaciju da se Dembele ne može vratiti na teren do kraja sezone, dobili su zeleno svjetlo, ali pod određenim uvjetima – njihov novi igrač mogao je biti samo iz španjolskih klubova i ne smije igrati europska natjecanja, budući da ovo pravilo vrijedi samo za španjolski nogomet.

Iz Leganesa zavapili: "Ovo nije pošteno"

Niz ne baš glamuroznih napadača dovodio se u vezu s Barcom, a izbor je na kraju pao na Braithwaitea. Ovakav potez Barcelone razbjesnio je mnoge, a ponajviše Leganes, klub iz madridskog predgrađa koji se nalazi u grčevitoj borbi za ostanak - borbi koju će morati nastaviti bez svog najboljeg strijelca.

gol expired Messi progovorio o sukobu i skandalu u Barceloni: "Nisam mu to mogao dopustiti" divider

"Smatramo da ovo pravilo nije pošteno i da je Barcelona profitirala od njega, a da je Leganes oštećen. Njihovo ponašanje bilo je korektno. Javili su se u ponedjeljak s odlukom da plate odštetnu klauzulu. Ne možemo se ljutiti jer su iskoristili postojeća pravila", rekao je njihov sportski direktor Martin Ortega.

Vodeći se starom izrekom "don't hate the player, hate the game", Ortega je udario po Savezu (RFEF-u), smatrajući da su pravila igre nepoštena. Leganes je uputio zahtjev da se sada i njima omogući dovođenje zamjene za Braithwatea, ali su odbijeni jer se pravila ne mogu mijenjati tijekom sezone. Ipak, ostaje nada da će se pravilo promijeniti, barem za buduće generacije. 

"Želimo podići glas. U situaciji smo ogromne i ozbiljne štete. Ne možemo razumjeti da prema trenutačnim pravilima klub s ozlijeđenim igračima jednostrano može provesti ovakvu operaciju", rekao je Ortega. Po španjolskim pravilima, svaki igrač ima otkupnu klauzulu, a ako se ona aktivira, klubu su ruke vezane.

gol expired Zvijezda Tottenhama poludjela nakon izmjene, poletjela je boca: Mourinho ga bocnuo u svom stilu divider

Njihova situacija još je teža jer su u siječnju ostali bez marokanskog napadača Youssefa En-Nesyrija, čiju otkupnu klauzulu je aktivirala Sevilla. On i Braithwaite zabili su 11 od ukupno 18 golova Leganesa ove sezone.

Kritike na Barcin potez stižu sa svih strana

Nije samo Leganes ljutit nakon ovog transfera – Barcelona je zaradila puno kritika zbog ovog poteza. Mnogi navijači Barcelone na društvenim mrežama kritiziraju transfernu politiku kluba na čelu s predsjednikom Bartomeuom, koji ionako nije najpopularnija osoba u Barceloni u zadnje vrijeme.

Barcelona je u siječnju poslala na posudbu vlastite mlade napadače Abela Ruiza i Carlesa Pereza, samo da bi sada dovela gotovo anonimnu zamjenu i to za dva milijuna eura manje od cifre koju je Borussia Dortmund platila za Erlinga Haalanda.

gol expired Objavljena nova FIFA-ina ljestvica: Vatreni i dalje među top-reprezentacijama svijeta divider

Barcina transferna akrobacija nije najbolje sjela ni neutralnim promatračima i navijačima drugih klubova. Katalonce kritiziraju zbog manjka sportskog duha - dovođenja igrača koji im nije prijeko potreban i hladnokrvnog oštećivanja kluba kojem je isti igrač život značio.

Priliku za ispaliti pokoju kritičku strelicu prema Barceloni nisu propustili Madriđani. Marca tako donosi komentar ovog transfera u kojem optužuju Barcelonu da je postupila ''neetično i nemoralno''; autor Roberto Palomar smatra da nisu trebali dovesti nikoga, a pogotovo ne Braithwaitea, te da će ovo ozbiljno naškoditi njihovoj reputaciji. Sudeći po reakcijama nogometnog svijeta, zasigurno im neće pomoći. Čini se da će im trebati dobra PR agencija…

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider