Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
lova do krova

Pogledajte analizu prijelaznog roka: Rekordna zima za hrvatske klubove, tko je najviše trošio?

Iako se najveći poslovi čuvaju za ljeto, zanimljivo je bilo u zimskom prijelaznom roku, posebice za hrvatske klubove.

26 milijuna i 250 tisuća eura! Toliko je na ime transfera u zimskom prijelaznom roku, prema podacima Transfermarkta, isplaćeno hrvatskim prvoligašima.

Iako zimski prijelazni rok u HNL-u traje još dva tjedna, jasno je da se ova brojka neće dramatično mijenjati. Ako će se uopće mijenjati. Jer, klubovi iz Liga petice više ne mogu dovoditi igrače, a oni jasno raspolažu s najvećim budžetima.

Tako su i dva najveća transfera ove zime realizirana upravo u te lige. Dani Olmo iz Dinama je prodan u Leipzig za 20 milijuna eura, a Boško Šutalo iz Osijeka u Atalantu za pet milijuna eura, što je i najveći transfer u povijesti kluba iz Gradskog vrta.

Najveći transferi ipak čekaju ljeto

Šutalov transfer je i drugi najveći transfer nekog hrvatskog nogometaša uopće ove zime. Za veći novac prodan je jedino 22-ogodišnji stoper Marin Pongračić. Nogometaša rođenog u Njemačkoj Red Bull Salzburg prodao je Wolfsburgu za 10 milijuna eura.

gol expired Nastavak obiteljske tradicije: Maldinijev sin debitirao za Milan, dosta je drugačiji od slavnih oca i djeda divider

Da se najveći poslovi u svijetu nogometa odrađuju u ljeto, jasno je i po samom pogledu na najveće transfere ovog prijelaznog roka. Na vrhu je Portugalac Bruno Fernandes, koji je za 55 milijuna eura iz lisabonskog Sportinga otišao u Manchester United.

Na drugom mjestu je 19-ogodišnji Šveđanin makedonskih korijena Dejan Kuluševski, kojeg je Juventus za 35 milijuna eura doveo iz Atalante. U kategoriji 30+ još su 18-ogodišnji Brazilac Renier, nova akvizicija Reala, te nizozemski reprezentativac Steven Bergwijn koji je iz PSV-a otišao u Tottenham.

Posao stoljeća Borussije Dortmund?

Ipak, transfer koji je izazvao daleko najveći interes ove zime onaj je Norvežanina Erlinga Haalanda. Čudesnog napadača, kojem je tek 19 godina, Borussia Dortmund je zbog odštetne klauzule dovela iz Red Bull Salzburga za samo 20 milijuna eura. Haaland je u prve tri utakmice u Bundesligi postigao sedam golova. Miriše na posao stoljeća Borussije...

gol expired Nastavak obiteljske tradicije: Maldinijev sin debitirao za Milan, dosta je drugačiji od slavnih oca i djeda divider

Za kraj pogledajmo koliko su klubovi iz pet najjačih europskih liga potrošili ove zime. Na vrhu su očekivano Englezi s odštetama od 274 milijuna eura. Preko 200 milijuna potrošili su i klubovi iz Serie A, a malo ispod tog iznosa društvo iz Bundeslige. Španjolski klubovi za nove igrače isplatili su 160 milijuna eura, a oni iz elitnog razreda francuskog nogometa 122 milijuna eura.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider