Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
želi natrag u reprezentaciju

Alen Halilović o najvećoj pogrešci u svojoj karijeri: "Nazove te Gattuso, kaže da računa na tebe i pomisliš..."

Alen Halilović kaže da nije trebao napustiti Španjolsku. Taman mu je bilo krenulo u Las Palmasu, međutim nazvao je Milan...

Galerija Alen Halilović Alen Halilović Alen Halilović Alen Halilović

Nekoć velika nada hrvatskog nogometa, Alen Halilović trebao je biti sljedeća velika domaća zvijezda, nakratko se bio izgubio putem ka ostvarenju svog sna, međutim sad je ponovo u sedlu i igra vjerojatno najbolji nogomet svoje karijere u Nizozemskoj.

Partije desetke Fortune Sittard nisu prošle nezapaženo ni među španjolskim medijima, koji su nekoć izvještavali o njegovoj karijeri dok je igrao u tamošnjoj ligi, a sad su ponovo okrenuli njegov broj i odradili opširan intervju.

Alen Halilović VIDEO Alen Halilović zabio dva pogotka: Pogledajte kako je tribine bacio u trans divider

Prisjetili su se kako su ga svojedobno tražili najbolji klubovi svijeta, a on je odabrao Barcelonu.

"Barca mi je odgovarala zbog njihova stila nogometa. Mislio sam da ću tamo napraviti ogroman korak unaprijed kao nogometaš i kao čovjek. Također, želio sam u Španjolsku jer odgovara mojim nogometnim kvalitetama. Nisam želio u Njemačku ili Englesku jer je riječ o fizički puno zahtjevnijim ligama“, započeo je Alen Halilović za Marcu.

Alen Halilović VIDEO Alen Halilović zabio drugi pogodak sezone, njegova Fortuna nastavlja biti ugodno iznenađenje divider

Barcelona je imala velike planove za njega kad ga je kupila 2014. godine za pet milijuna eura.

"Imali su dobar plan, prvu godinu igrao sam u drugoj ligi s rezervnom momčadi kako bih se prilagodio, naučio jezik, ali trenirao sam s prvom momčadi. Druge godine posuđen sam u Sporting. Tamo sam debitirao u La Ligi. Imao sam dobru sezonu, odigrao sam gotovo sve utakmice te sezone (37), zabijao (5), asistirao (5)…"

Alen Halilović Legenda otkrila nepoznate detalje o Haliloviću: "Nazvao me i pitao mogu li mu pomoći" divider

No u ljeto 2016. godine sve je eksplodiralo.

"Trebao sam slušati Barcelonu i nastaviti po posudbama u La Ligi. Unatoč tome, osjećao sam se spremnim igrati za Barcinu prvu momčad i odlučio sam otići dalje. Da se sad mogu vratiti u taj trenutak, ostao bih u Španjolskoj", rekao je.

"Dobro sam krenuo u Hamburgu, ali poslije pet ili šest utakmica otpustili su trenera i sportskog direktora i situacija se zakomplicirala. Otišao sam na polovici sezone, ali klub je nastavio propadati i na koncu ispao u drugu ligu prvi put u svojoj povijesti."

Youssoufa Moukoko Jedan Hrvat nalazi se među pet najmlađih igrača u povijesti Lige prvaka divider

U Las Palmasu vratio mu se osmijeh na lice. Odigrao je 39 utakmica, zabio dva i namjestio još četiri gola.

"Bio sam dobar na svom povratku u Španjolsku. Igrao sam dobro, imali smo dobru momčad i dobre trenere. Planirao sam nastaviti svoj put u La Ligi, ali…"

Na njegov put iskočio je Milan…

"Gattuso te nazove, kaže ti da računa na tebe i odmah sam pomislio da će to biti dobar potez za moju karijeru. Osjećao sam da sam na razini koja je potrebna za Milan, ali nisam imao puno prilika to dokazati i odlučili su me ponovo posuditi."

Marko Pjaca, Buffon i Alen Halilović Povratak otpisanih i buđenje Buffonove Zlatne lopte divider

I tako je započelo seljakanje kroz Standard, Heerenveen, Birmingham, Reading, gotovo svake godine mijenjao je je momčad.

"U Birminghamu, primjerice, osjećao sam se jako dobro. Nazvao me Karanka, kojeg sam poznavao iz Španjolske, i osjećao sam se ugodno. Međutim, on je otišao i svi igrači koje je doveo na kraju su također brzo napustili klub."

Prije dvije godine vratio se na početak svoje karijere – u HNL i potpisao za Rijeku.

"U to vrijeme nisam imao boljih opcija, s obzirom na to da ni godinu prije te nisam puno igrao. Mislio sam da će mi s 25 najbolje biti vratiti se u domaću ligu kako bih ponovo osigurao minute na travnjaku i podigao si samopouzdanje, međutim naletio sam u jednu od najgorih sezona u novijoj klupskoj povijesti. Došao je trenutak kad su odlučili riješiti se nekoliko skupih igrača, ja se nisam osjećao dobro i otišao sam."

Alen Halilović Alen Halilović podsjetio na dane kad su mu tepali da je Haladona: Gol i asistencija u preokretu novog kluba divider

Pet mjeseci bio je bez kluba…

"Imao sam ponude iz Grčke, SAD-a, jako dobru iz Arabije, ali novac mi nije bio bitan pri izboru novog kluba. Želio sam pronaći momčad u kojoj se mogu ponovo dokazati. Unajmio sam osobnog trenera i to se pokazalo kao najbolja odluka u mojoj karijeri."

Fortuna je okrenula njegov broj prošlo ljeto i Haladona se vratio u Nizozemsku još jednom.

"Poznavao sam Eredivisie i želio sam se vratiti. To je liga koja odlično odgovara mojim kvalitetama. Sretan sam. Prvi put poslije nekoliko godina imao sam poštene pripreme i igram svaku utakmicu."

Ima ugovor do 2026. godine, ali sportski direktor Fortune Americo Branco kaže da vjerojatno neće izdržati do njegova kraja.

"Nisam siguran da će biti s nama i sljedeće sezone. Mogao je otići u siječnju za ogromnu plaću, ali njegov je cilj naljeto otići u veliku ligu i mislim da će ga ispuniti. Rafael van der Vaart dobio je savjet da ga dovede u Ajax…

Kao klincu san mi je bio igrati za Barcelonu i Milan. Uspio sam ga ispuniti, ali nisam zadovoljan. Ne želim reći da sam tamo samo bio. Želim se vratiti na tu razinu i dokazati da imam kvalitetu za nju.

Želio bih ponovo igrati u La Ligi, poznajem ligu i znam jezik, pa mi neće biti potrebno dugo za prilagodbu. Također, želim se vratiti u reprezentaciju, a iz Fortune ću to teško uspjeti. Protekle dvije godine nisam uopće razmišljao o reprezentaciji jer to nije bilo realno, ali zato također želim promijeniti sredinu jer se želim vratiti u reprezentaciju."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider