Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nikad nije kasno

Povratak otpisanih i buđenje Buffonove Zlatne lopte

Marko Pjaca i Alen Halilović su izgleda najavili velike stvari i ne, nisu zaboravili igrati nogomet.

Marko Pjaca, Buffon i Alen Halilović (Foto: Guliver image/Damir Skomrlj,Cropix)

Istoga dana, skoro pa u isto vrijeme, nekadašnji veliki talenti hrvatskog nogometa ponovno su pokazali da nisu zaboravili igrati nogomet. Magije je i dalje ostalo u nogama koje su zajedno vrijedile 40-ak milijuna eura.

Riječ je o Marku Pjaci i Alenu Haliloviću. Pjaca je nedavno došao u Rijeku kao najveće pojačanje u povijesti kluba s Rujevice. S titulom viceprvaka svijeta i bivšim igračem Juventusa, Pjaca je protiv Osijeka pokazao da itekako još ima svašta reći u profesionalnom nogometu. Bivši igrač Dinama zabio je dva fantastična gola , zaradio ocjenu 8.9 (SofaScore). Bila je to njegova statistički najbolja utakmica još od dana u Dinamu.

Pjaca je po mnogima možda i najveći talent kojeg je hrvatski nogomet imao. I ne, nisu to bile samo procjene ljudi koji su dobro upućeni u nogomet. Transfer u Juventus za 29 milijuna eura je to potvrdio, no konačna potvrda je došla kada je krenuo s dobrim igrama za Juventus. Zabio je i Portu u Ligi prvaka, na Euru 2016. u nekoliko minuta izludio Portugalce. I dalje svi žale jer ga Ante Čačić nije ranije uveo u igru, možda bismo i pobijedili i ne bi nas se dogodio Ricardo Quaresma, otišli do kraja… No to nitko ne može garantirati.

Buffonova Zlatna lopta

Pjaca je bio toliko dobar na treninzima u Juventusu da ja zadivio i legendarnog Buffona, jednog od pet najboljih vratara u povijesti nogometa.

Upravo je on rekao da će Marko Pjaca biti buduća Zlatna lopta.

Nažalost, stigla je ta nesretna Estonija u ožujku 2017. i ozljeda u dresu reprezentacija koja ga je maknula na neko vrijeme iz tračnica i u potpunosti izbacila iz pravog ritma. Dugo je Pjaca imao problema, da nije bilo te teške ozljede koljena, možda bismo danas pričali o još većim klubovima od Juventusa za koje je Pjaca igrao ili igra, no što bi bilo kad bi bilo…

''Drago mi je zbog njega. Pjaca je odradio par treninga u Juventusu, a kolega Stjelja je išao raditi intervju s njim u Torino. To je onaj Pjaca kojeg se mi sjećamo, uđe 15 minuta protiv Portugala i napravi dar-mar. Završi trening, stoje on i Marko Naletilić, njegov menadžer pored aut linije i prilazi im Buffon i govori Naletiliću: 'Ovaj mali je sljedeća Zlatna lopta'. Toliko ih je oduševio na treningu Juventusa, sve suigrače'', otkrio je Vlado Boban u podcastu Utakmicu po utakmicu.

Vratio se Pjaca, igrao i na Svjetskom prvenstvu 2018., no nije to bilo to, ali izgleda da bi mogao zasjati kao nekada. To bi bio veliki dobitak za hrvatski nogomet, prije svega pojačanje za reprezentaciju pred kojim je još barem pet sezona vrhunskog nogometa, samo da ga ozljede zaobiđu. Nije baš da imamo deset napadačkih opcija kao Brazilci ili Francuzi.

Utakmica karijere Alena Halilovića

S druge strane, Alen Halilović je te večeri odigrao utakmicu karijere. Odlaskom u nizozemskog prvoligaša Fortunu, bivši kapetan U-21 reprezentacije Hrvatske se doslovno preporodio.

Halilović puni medijske stupce tamošnjih medija, a protiv Volendama zabio je gol i asistirao, tome je pridodao niz čudesnih driblinga i poteza i zaradio gotovo savršenu ocjenu od 9.9.

U tom dvoboju je imao 67 dodira s loptom, osam ključnih dodavanja, tri duge lopte, pet točnih centaršuteva i 88% točnih dodavanja.

Zadivio i Fabregasa

Nije ovo prvi put da Halilović oduševljava Nizozemce. U nedavnom remiju 0:0 protiv Ajaxa gotovo svima je prodao tunel na terenu.

Istaknuo je sjajnim driblinzima, a mlade zvijezde Ajaxa nisu znale što ih je snašlo. Hrvatski nogometaš je pokazao da je ove sezone zapeo i da bi tek prave stvari mogli očekivati od njega.

@espnnl Alen Halilovic 🕺👀 #skill #eredivisie #voetbal ♬ Edit Phonk - Bgnzinho

Na njegovim potezima su mu mnogi čestitali pa čak i legendarni Španjolac Cesc Fabregas koji mu je ostavio hvalospjeve na Instagramu.

Sezone je duga, uzorak utakmica je praktički zanemariv, no ako se po jutru dan poznaje, Halilović bi mogao imati sezonu života. Još nije kasno za povratak otpisanih, ipak ima tek 27 godina, a njegov kolega Marko Pjaca je tek godinu stariji.

No vrijeme će sve pokazati, ova sezona je ključna i Hrvatska nema taj luksuz ignorirati takve igrače ako nastave u istom ritmu. 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider