Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
za dnevnik nove tv

VIDEO Nogometna legenda ekskluzivno: "Modrić je ključan, ali tu su bili Rakitić i Mandžukić"

Jari Litmanen, bivši igrač Ajaxa, Barcelone i Liverpoola dao je intervju Saši Lugonjiću za Dnevnik Nove TV.

Finski tenisači briljirali su posljednjih dana u Splitu, a podrška na tom putu bio im je i najveći finski nogometaš svih vremena. Jari Litmanen. Legendarni nogometaš Ajaxa na Gripama je pratio mečeve Davis Cupa, te dao ekskluzivan intervju za Dnevnik Nove TV. S njim je razgovarao Saša Lugonjić.

Gospodine Litmanen, lijepo vas je vidjeti ovdje u Splitu, kako to da ste došli na Davis Cup?

Sa suprugom sam u blizini, sat vremena odavde, ona je u teniskom kampu. Želio sam doći s njom, jer sam znao da se održava Davis Cup u isto vrijeme. Ja sam veliki obožavatelj sporta, a tenis je jedan od mojih najdražih sportova. Doći ovdje i pogledati kvalitetan tenis je uvijek lijepo.

Kada pričamo o tenisu, svatko ima svog vlastitog favorita iz velike trojke. Tko je vaš favorit između Đokovića, Federera i Nadala?

Svi su veliki igrači. Ja sam počeo pratiti tenis još dok su igrali John McEnroe, Jimmy Connors, Björn Borg, ti igrači, tako da jako drugo pratim tenis. Uvijek je lijepo kad postoji velika konkurentnost, a ne samo jedan igrač. U ovom trenutku Đoković djeluje iznimno moćno za ostale. Ali, uvijek je lijepo imati konkurentnost kvalitetnih igrača koji se bore za naslove.

Vi ste nogometna ikona 1990-ih, najveći ste finski nogometaš svih vremena. Što smatrate svojim najvećim postignućem u karijeri?

Bio sam u mogućnosti igrati 25 godina kao profesionalni nogometaš. Počeo sam s 15 godina i igrao do 40. Najprije sam bio jedan od najmlađih, a potom jedan od najstarijih. poznavati mnogo ljudi iz elitne razine nogometa, igrača, trenera, ali također i živjeti život u različitim okruženjima. Pa, ukoliko bih želio izdvojiti jednu stvar, onda bi to bilo tih 25 godina sa svim razočaranjima i svim uspjesima. Bila je to lijepa prilika učiti o nogometu na najvišoj razini, nogometu općenito, ali također i životu.

Bili ste jedan od najboljih igrača one slavne Ajaxove generacije koju je vodio Louis Van Gaal. Što je bio ključ tolikih velikih uspjeha te generacije?

Imali smo dobrog trenera koji je organizirao stvari i težio perfekciji. Imali smo potom mnogo mladih igrača koji su željeli napredovati, kao i neke iskusne igrače poput Dannyja Blinda, Franka Rijkaarda koji su nam pomogli da dođemo na viši nivo. Ali, imali smo momčad koja je bila odabrana da bude zajedno. Bili smo naravno sretni da su se svi ti dijelovi spojili u jedno, ali i nesretni da je Bosmanovo pravilo zarobilo nogomet, jer bez toga bili bismo sigurno tri, četiri godine duže na vrhu europskog nogometa. Ovako smo izgubili momčad u dvije, tri godine, potpuno se raspala, jer su igrači otišli u veće klubove, veće lige i priča je završila.

Hrvatska također ima čudesnu generaciju predvođenu Lukom Modrićem. Kako gledate na hrvatske uspjehe u nogometu posljednjih pet godina?

Prvo bih želio spomenuti sjajnu generaciju iz 1990-ih. Igrao sam protiv mnogih, Šukera, Bobana, samo da izdvojim neke. I oni su igrali u velikim europskim klubovima. Sada naravno, u ovih posljednjih pet godina Luka Modrić je ključan igrač. Fantastičan je igrač. Navikao se na uspjehe s Real Madridom, napredovao je kao sportaš, ali i po pitanju osobnosti. Ali, bili su tu i mnogi drugi igrači koji su igrali za velike klubove i ostvarivali uspjehe poput Rakitića ili Mandžukića. Naravno da kao mala zemlja, znam to iz primjera Finske, morate imati kompaktnu grupu. I određeni broj igrača koji će biti na top razini u isto vrijeme. Srećom, imali su sjajne igrače i nadam se da će nastaviti na isti način kao u zadnjih pet godina. Ukoliko to usporedite s drugim momčadima, koliko ih je ostvarilo isto? Nizozemska je to učinila 2010. i 2014., također mala nogometna nacija. Ali, što je s velikim nogometnim nacijama, Brazilom, Argentinom, Španjolskom, Italijom, što su one učinile? Ono što je Hrvatska ostvarila u posljednjih pet godina doista je čudesno.

Igrali ste 137 puta za Finsku. Luka Modrić odigrao je gotovo 170 utakmica za Hrvatsku, osvojio Zlatnu loptu, dvije medalje na Svjetskim prvenstvima, gdje biste ga smjestili na listi najvećih veznjaka nogometne povijesti?

Sigurno da je u posljednjih 10 godina jedan od najvećih. Ali, uvijek je teško uspoređivati različite igrače i različite ere. Kao što sam rekao, Luka je imao sreću igrati za veliku momčad, veliki klub poput Real Madrida. Uvijek je lakše doći do takvih uspjeha kad igrate za veliki klub. Ne oduzimam mu time ništa, ja sam njegov veliki obožavatelj. Po mom mišljenju sigurno je jedan od najvećih veznjaka u posljednjih 10 godina.

I na kraju, znate li da je Ajax dobio neku vrstu hrvatskog štiha ovog ljeta? Doveli su tri hrvatska nogometaša.

Da, naravno. Hrvatski nogometaši uvijek su bili vješti i tehnički dobri, a to je način na koji Ajax želi igrati. Uvijek žele dovesti mlade igrače i podići ih na višu razinu. To je dobra škola. Ajaxova škola sigurno je jedna od najboljih za mlade igrače i želim im sve najbolje.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider