Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
neće se svima svidjeti

10 najboljih reprezentacija uoči Svjetskog prvenstva: Hrvatska u odabranom društvu

Hrvatska reprezentacija našla se u Top 10 reprezentacija u izboru nogometnog portala Squawka.

Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Završena je posljednja reprezentativna stanka uoči kraja nacionalnih nogometnih prvenstava. Još mjesec i pol dana ostalo je do kraja sezone, a onda će se najbolji nogometaši nakon vrlo kratkog odmora još jednom okupiti u nacionalnim momčadima.

Proteklih nekoliko dana vidjeli smo sve reprezentacije u akciji. Neke su pokazale moć, druge su eksperimentirale, skrivale, bilo je tu stvarno svega. Ipak, dva i pol mjeseca uoči početka Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. popularni engleski nogometni portal Squawka pozabavio se snagom najboljih ekipa.

Njihov je izbor zanimljiv, i to ne samo zbog toga što je u najboljih deset reprezentacija završila Hrvatska. Cristianu Ronaldu bolje je da ne čita jer njegovih europskih prvaka nepravedno nema na popisu.

Popis najboljih 10 reprezentacija u izboru portala Squawka:

10. Argentina (skupina D – Hrvatska, Nigerija, Island)

Finalist prošlog Svjetskog prvenstva ne kotira dobro. Sigurno da je dojam dodatno pogoršala katastrofa u Madridu u kojoj su Gaučosi primili šest komada. Njihova javnost još uvijek se oporavlja od takvog debakla i nije ih briga što se radilo o prijateljskom susretu.

Poznato je da ova generacija Argentine nije podarila izbalansiranu nacionalnu momčad. Iza atomskog napada kriju se prilično skromni vezni red i obrana. No imaju sreće što imaju čudesnog Lionela Messija koji ih je prije četiri godine nekako uz pomoć Di Marije odvukao do produžetaka u finalu.

No Messi nema sreće. Prvenstveno Higuainovi promašaji u tri izgubljena finala (dvije Cope i SP) ostavili su Messija bez trofeja s reprezentacijom, dok Argentina pehar nije podigla već 25 godina.

9. Engleska (skupina G – Belgija, Tunis, Panama)

Mnogi će se glasno nasmijati što je ova reprezentacija uopće među prvih 10. Ali to su Englezi koji se svaki put nadaju da bi napokon nešto mogli napraviti. Imaju mladu momčad prepunu talenta, ali uvijek ostaje visjeti u zraku jesu li ti igrači toliko dobri ili su samo razvikane zvijezde Premierlige. Ispadanje na penale? Dajte im da barem nastave tradiciju…

8. Hrvatska (skupina D – Argentina, Nigerija, Island)

I evo nas. Vječni ''dark horse'' velikih natjecanja. Ljudi nas cijene. Znate ono kad na Wikipediji gledate momčad neke reprezentacije i počnete ih dizati u nebesa jer ''gle, tko za njih igra''? E, pa sad zamislite izraze lica diljem Europe kad otvore popis Hrvatske.

Da, po imenima je naša reprezentacija zbilja u samom vrhu, ali imena ne čine momčad. Ili jesi ili nisi, na velikim natjecanjima svi moraju biti na nivou, od onih od kojih se najviše od očekuje do izbornika. Squawka nas je stavila ispred blijede Argentine, a upravo bismo tako vjerojatno izbjegli Francusku u osmini finala.

7. Belgija (skupina G – Engleska, Tunis, Panama)

Ako je naš popis igrača i pripadajućih klubova zavidan, što tek reći za Belgijance. S četvrtfinalem prije četiri godine nisu bili zadovoljni. Nema kod njih onih pričica ''mi smo mala zemlja''. U nogometu si velik onoliko kakvu reprezentaciju imaš, a Hrvatska i Belgija velike su nogometne nacije.  I točka.

Crveni vragovi mogli bi daleko, a polufinale će jedino mjeriti kao neki pomak i uspjeh. Ovo bi mogla biti njihova godina i možda su na ljestvici Squawke trebale biti bliže vrhu.

6. Kolumbija (skupina H – Poljska, Senegal, Japan)

Recimo ispred ove reprezentacije. Bili su sjajni prije četiri godine kada je James Rodriguez bljesnuo, a ovaj put s njima će biti i nesretni Radamel Falcao. Vjerujemo kako će osvojiti skupinu, a za dalje ćemo vidjeti…

Reprezentacija Brazila (Foto: AFP) Reprezentacija Brazila (Foto: AFP) (Foto: Afp)

5. Francuska (skupina C – Peru, Danska, Australija)

I oni su kao i mi bili žrtva nevjerojatnog Eura Portugala. No njima je to ipak palo puno teže jer su izgubili finale na domaćem terenu. S naslovom europskog prvaka u džepu letjeli bi ruskim stepama. Ovako imaju pomalo status ''luzera''.

No to je jedna od najjačih reprezentacija na turniru i nadamo se kako Hrvatska neće na njih u osmini finala. Nisu nepobjedivi, ali Francuska u Rusiju dolazi po nešto veliko i ispadanje na startu nokaut-faze jednostavno nije opcija.

4. Urugvaj (skupina A – Rusija, Saudijska Arabija, Egipat)

Hm, Urugvaj na četvrtom mjestu. Ne bismo se složili sa Squawkom iako se radi o sjajnoj, natjecateljskoj momčadi koja baš nikome neće priznati da je bolji 11 na 11. Još jedna od onih malih zemalja, ali velikih reprezentacija. Ludi Suarez i fenomenalni Cavani nisu jedini. Dobili su najlakšu skupinu i ako je osvoje, tko će to ludilo zaustaviti…

3. Njemačka (skupina F – Meksiko, Švedska, Južna Koreja)

Koga god od posljednje tri reprezentacije stavite na postolje, neće pogriješiti. Mnogi svjetske prvake Nijemce vide na samo vrhu i jedni su od najvećih favorita Svjetskog prvenstva. Nećemo otkriti toplu vodu ako kažemo da će igrati najmanje polufinale. To je Njemačka, to je Mundijal.

Reprezentacija Španjolske (Foto: AFP) Reprezentacija Španjolske (Foto: AFP) (Foto: Afp)

2. Brazil (skupina E – Švicarska, Kostarika, Srbija)

Je li pobjeda u Berlinu protiv Njemačke zaliječila rane od prije četiri godine? Naravno da nije. Ta se sramota može zaboraviti jedino naslovom svjetskog prvaka. To je jedini lijek za najveću od svih reprezentacija.

No Brazil ima jako dobru momčad. Imaju kemiju, imaju balans, imaju sve što je potrebno. Prošetali su se kvalifikacijama i motivirani su da izbrišu ljagu sa svog imena. S Neymarom će biti još jači.

1. Španjolska (skupina B – Portugal, Maroko, Iran)

Treba odmah reći da je novinar Squawke koji je i slagao listu veliki obožavatelj španjolskog nogometa. Zato on vidi Furiju trenutno na jedinici ove ljestvice najboljih nogometnih teškaša, iako bismo gurnuli ruku u vatru da to nije mišljenje većine čitatelja.

Ovih 6:1 protiv Argentine sigurno je doprinijelo tome, ali Španjolska pod Lopateguijem uistinu opet izgleda kao momčad koja je spremna za velike stvari. Prije četiri godine raspali su se i nisu prošli skupnu kao aktualni prvak. Bila je to velika sramota.

Euro je također bio razočaravajući i čini se kako bi ovo mogao biti veliki povratak Furije. Možda ne na sami tron, ali tko zna…

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider