Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Prilika za Vatrene

SP se bliži, a najtežeg protivnika Hrvatske trese ozbiljna kriza: "Katastrofa i sramota!"

Nakon katastrofe protiv jednog od favorita prvenstva u Argentini se pitaju koliko uopće može njihova reprezentacija na SP-u.

Tuga Argentine (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Manje od tri mjeseca dijeli nas od početka Svjetskog prvenstva u Rusiji, na kojem je Hrvatska u skupini s Argentinom, Nigerijom i Islandom. Kao prvi favorit skupine nameće se Argentina, ali nakon prvih pripremnih utakmica taj je status u najmanju ruku ozbiljno poljuljan.

Argentina se već dugo muči i jedva je uopće osigurala nastup na SP-u. Vizu za Rusiju osigurali su tek u zadnjoj utakmici protiv Ekvadora; tradicionalno je to vrlo teško gostovanje za Argentinu, ali ovoga puta prošetali su se pored Ekvadoraca koji su, blago rečeno, na terenu djelovali prilično nezainteresirano.

Lionel Messi (Foto: AFP) Lionel Messi (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Plasman na SP probleme Argentine gurnuo je pod tepih, ali samo privremeno: oni su ponovno isplivali na površinu nakon prvih pripremnih utakmica, a posebno one protiv Španjolske. Furija je u potpunosti razbila Argentinu sa 6:1, a iako se radi o prijateljskoj utakmici, taj je debakl izazvao pravi potres u Argentini.

Povijesni poraz stigao u nezgodnom trenutku

''Svjetska sramota'', ''Katastrofa'', ''Španjolska ponizila Argentinu'', ''Nedostajala su tri Messija'', samo su neki od naslova koji su se pojavili u argentinskim medijima debakla u Madridu. Argentinci ovaj poraz nazivaju ''povijesnim'': rijetko je Argentina u povijesti gubila ovako uvjerljivo, a kada takav debakl stigne uoči Svjetskog prvenstva, to je dovoljan razlog za uzbunu.

Istina, Argentina je igrala bez svoje prve violine Lea Messija, ali naslov argentinskog Olea ''nedostajala su tri Messija'' najbolje govori o reakciji ostatka momčadi. Nije tajna da Argentina dobrim dijelom ovisi o Messijevu učinku, no je li to dovoljno za ozbiljan rezultat na SP-u? Pogotovo kada se uzme u obzir da će Messi biti prilično potrošen nakon duge i naporne sezone, a Argentinci vjerojatno ne žele ni pomišljati kako će to izgledati ako ga napadnu ozljede.

Lionel Messi i Paulo Dybala (Foto: AFP) Lionel Messi i Paulo Dybala (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Izbornik Jorge Sampaoli iznenadio je nepozivanjem dvije ponajveće zvijezde Serije A Paula Dybale i Maura Icardija. I dok nepozivanje Icardija i nije toliko neočekivano s obzirom na to da zvijezda Intera ne uživa posebno dobar ugled u domovini, ni među navijačima, ni suigračima, izostavljanje Dybale ponovno je pokrenulo mnoge dileme.

Dybala je ''izvisio'' jer je Sampaoli zaključio da na terenu nije komplementaran s Messijem; radi se o dva umjetnika i kreativca koja igraju u vrlo sličnoj, praktički istoj ulozi. Međutim, razvoj događaja u pripremnim utakmicama ipak sugerira da bi Argentini Dybala dobro došao, barem kao zamjena za Messija.

Nepozvane zvijezde oko kojih će se lomiti koplja u Argentini

Argentina se ne može pohvaliti posebno balansiranom momčadi. Najmanji im je problem napad s igračima poput Gonzala Higuaina i Sergija Aguera. Svjetsku klasu imaju i u Angelu Di Mariji na krilnoj poziciji, dok je u obrani trenutno najveće ime stoper Manchester Cityja Nicolas Otamendi.

No ostatak momčadi baš i ne ulijeva povjerenje. Bekovski dvojac u obje utakmice bio je Fabricio Bustos i Nicolas Tagliafico i dojam je da se radi o najtanjem dijelu momčadi. Uz Otamendija su u sredini obrane zaigrali Federico Fazio protiv Italije i Marcos Rojo protiv Španjolske. Lucas Biglia izgleda kao prva opcija u vezi, a Giovani Lo Celso na boku. U vezi su još Ever Banega, Leandro Paredes , Manuel Lanzini i veteran Javier Mascherano, koji je počeo utakmicu protiv Španjolske.

Icardi i Dybala nakon pogotka Argentine (Foto: AFP) Icardi i Dybala nakon pogotka Argentine (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Bilo bi pretjerano da je ovo nekvalitetna momčad budući da se radi mahom o prekaljenim igračima s bitnim ulogama u klubovima. Ostaje i činjenica da je ovakva Argentina bez Messija pobijedila Italiju, iako se radi o momčadi Azzura koja prvi put nakon 58 godina nije izborila Svjetsko prvenstvo.

No protiv Španjolske, koja spada među najveće favorite natjecanja, Argentina je doživjela pravi debakl. Jasno je da Argentinci, kao i uvijek, računaju na dobar plasman: prije četiri godine dogurali su do finala u kojem ih je porazila Njemačka. Međutim, želje su jedno, a realnost drugo, a ovakav poraz od Španjolske dobrano je uzdrmao njihove ambicije. Sampaoli je izjavio da postoji šansa da do Svjetskog prvenstva pozove Icardija i Dybalu; oko ove će se teme sasvim sigurno lomiti koplja u Argentini.

Ovakvo stanje u Argentini predstavlja i dobre vijesti za Hrvatsku koja se s njima susreće u drugoj utakmici skupine 21. lipnja. Argentina u svakom slučaju nije nepobjediva, a u kvalifikacijama su se mučili i s Messijem u sastavu. Naravno, puno je rada i otvorenih pitanja i pred Vatrenima: izbornik Zlatko Dalić, koji se nalazi pod velikim vanjskim pritiskom, dao je naslutiti da će biti spreman napraviti određene rezove i za SP pripremiti Hrvatsku u novom ruhu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider