FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Ima li smisla?

Je li vrijeme za peti meč? Pereira nakon osvajanja titule prozvao najvećeg rivala

Alex Pereira osvojio je titulu u poluteškoj kategoriji pobjedom nad Jirijem Prochazkom.

Alex Pereira i Israel Adesanya (Foto: Afp)

Na velikom UFC-ovom događaju u Madison Square Gardenu usred New Yorka Alex Pereira pobijedio je bivšeg prvaka poluteške kategorije Jirija Prochazku nokautom i tako ušao u odabrano društvo borca prvaka u dvije težinske kategorije.

Po već dobro poznatom receptu ubojit je bio lijevi kroše Poatana koji je bacio u nokdaun Čeha, a potom mu je presudila serija laktova koja je Prochazku poslala u carstvo snova. Iako Pereiru prati glas smirenog i odmjerenog tipa koji se rijetko smije, nakon borbe nije mogao sakriti svoje oduševljenje osvajanjem titule.

Jiri Prochazka Jiri Prochazka stao na kraj kontroverzama oko ranog prekida: “Bio sam nokautiran“ divider

U kratkom intervjuu nakon borbe nije propustio priliku prozvati svog vječnog rivala, i čovjeka protiv kojeg je izgubio titulu srednje kategorije, Israela Adesanyu.

“Taj tip je rekao da se želi borbama vratiti tek 2027. godine, a ja mislim da je on jako talentiran. To bi bilo traćenje talenta, te ga sad želim spasiti da dođe ovdje i da se bori. Imamo dugu povijest. Adesanya, dođi tatici!“

Duga povijest ispisala je veliko rivalstvo

Povijest Adesanye i Pereire duga je i seže još u njihovu karijeru prije nego su obadvoje napravili tranziciju u slobodnu borbu.

Prvi puta ovaj dvojac sastao se 2016. godine na GLORY-jevom eventu Heores 1. Adesanya je po mnogima u tom meču bio bolji, precizno pogađao Brazilca, no serija udaraca zadala je ozbiljnu štetu Izzyju. U konačnici Pereira je osigurao pobjedu jednoglasnom odlukom sudaca, no mnogi su tu borbu vidjeli kao pobjedu Adesanye. Početak je to jednog od najvećih rivalstava u povijesti borilačkog sporta.

Alex Pereira i Israel Adesanya VIDEO Ovo su pravi šampioni: Pogledajte kako je protekao susret Adesanye i Pereire nakon meča divider

Šest evenata dalje, dvojac se ponovno susreo, GLORY 7 završio je katastrofalno za Izzyja. U trećoj rundi Poatan je snažno pogodio Adesanyu u bradu i tu je bio kraj. Prvi puta u svojoj kikboksačkoj karijeri Adesanya je završio nokautiran nepomično ležeći na podu ringa.

Izzy je bio suveren sve do njegovog dolaska

Nedugo nakon teškog poraza Nigerijac se odlučio za potpuni zaokret u svojoj karijeri te otišao u svijet slobodne borbe. Prvu borbu u UFC-u imao je početkom 2018. godine i nakon toga njegov uzlet prema vrhu nije posustajao. Redom je rušio velikane poput Vettorija, Tavaresa, Silvu, Gasteluma, Whittakera, Romera i Costu.

Posustao je tek kada se odlučio otići u višu težinsku kategoriju, a ondje ga je dočekao Blachowicz koji se pokazao kao nepremostiva prepreka. No, taj poraz nije bio preveliko oštećenje u zlatnom oklopu šampiona. Zaredao je tri pobjede, tri obrane titule srednje kategorije, a onda se ponovno pojavio Pereira.

Blachowicz vs. Pereira VIDEO Pereira u vrlo tijesnoj borbi savladao Blachowicza i došao na korak do napada na drugu UFC titulu divider

S omjerom 6-1 u MMA-ju Pereira je izborio meč za titulu s vječnim rivalom, a ovoga puta mnijenje javnosti po prvi puta bilo je na strani Nigerijca. Potana je bio neiskusan, s puno rupa u svojoj igri na podu i nepostojećom obranom od rušenja. MMA nije kikboks, a oni koji su u ovoj igri duže posjeduju oružja koja su kriptonit za jednodimenzionalne borce.

Pereira protiv svih očekivanja

Adesanya je ispalio sav svoj arsenal oružja, ali Pereira je sve preživio te dočekao svoju sekundu. Devastirajući udarac pronašao je u petoj rundi, oborio Izzyja i Brazilac se ponovno pokazao kao Grim Reaper za suverenog prvaka.

Omjer je bio 3-0 u međusobnim susretima, svima je bilo jasno da je Pereira bolji, ali UFC je ugovorio revanš iz poštovanja prema Adesanyi. Posljednja njegova šansa da pokaže da je u istoj klasi s Poatanom.

Sušta suprotnost njihovom posljednjem MMA meču dogodila se na UFC-u 287. Pereira je stisnuo Izzyja, činilo se kako je nokaut neizbježan, ali dupli deck, sjajna eskivaža i desni kroše presjekli su Pereiru te je osjetio okus vlastitog oružja. Izzy se izdigao iz nemoguće situacije i pokazao koliko je mentalno jak.

Sean Strickland Senzacija u UFC-u: Adesanya izgubio pojas od Seana Stricklanda! divider

Činilo se kako se Pereirinim odlaskom iz srednje kategorije njihovi putevi napokon razilaze, posebno zato što je Adesanya izgubio titulu od Seana Stricklanda. Ali očito ne mogu jedan bez drugoga. Pereirino prozivanje Adesanyje nakon što je osvojio titulu zaista je slamka spasa za Nigerijca. Time bi preskočio mnogo stepenica te se opet borio za zlato UFC-a.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider