FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
trener opet hitno hospitaliziran

Ivana Habazin se vratila u Hrvatsku i otkrila sve detalje vezane za sramotni incident

Najbolja hrvatska boksačica vratila se u Zagreb i novinarima otkrila sve detalje jednog od najsramotnijih incidenata u povijesti ovog sporta.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ivana Habazin vratila se u Zagreb, a danas je održala konferenciju za medije na kojoj je u detalj ispričala sve što se dogodilo prošlog vikenda u Flintu, gdje se trebala boriti za naslov prvakinje svijeta, prenosi Fightsite. 

Objasnila je kakva je trenutno situacija po pitanju novog termina meča, ali je isto tako iznijela nove informacije o zdravstvenom stanju njezinog trenera, Jamesa Alija Bashira.

S Ivanom je na konferenciji za medije bio njen PR agent i nutricionist, Luka Kukina, koji je prvo pozdravio sve prisutne. On je uz Ivanu bio cijelo vrijeme te je također mogao svjedočiti svemu što su doživjeli u procesu organizacije ovog meča. Rekao je uvodnu riječ, nakon čega je riječ dobila naša najbolja boksačica, zbog koje je došao veliki broj medija.

Habazin i trener Ali Bashir (Foto: AFP) Neviđena sramota u boksačkom svijetu: Trener naše Ivane Habazin nokautiran divider

"Žao mi je što smo se okupili u ovakvoj situaciji umjesto da su ovdje ispred mene dva pojasa. Dogodila se jako ružna stvar za sam boks, ali i za ljudskost", započela je svoje dugo izlaganje Ivana, da bi se odmah okrenula trenutnom stanju njenog trenera Jamesa Alija Bashira. Naime, u međuvremenu je došlo do nekih komplikacija te je on ponovno hospitaliziran.

"Trener Bashir prvobitno je bio hospitaliziran u Flintu, odakle je prebačen u bolnicu u Detroitu gdje je izvršena operacija. Slomljena mu je vilica na nekoliko mjesta, a zubi su mu se zabili u meso i kosti te su izvađeni. Rečeno mu je kako može ići kući i da se sad mora odmoriti te će na idućoj operaciji doći do rekonstrukcije. On je jučer doputovao u New Jersey, a onda mu je iz Detroita javljeno kako se hitno mora javiti u najbližu bolnicu jer ima izljev krvi u mozak, tako da je trenutno tamo. Ne znamo koliko je stvarno ozbiljno stanje jer on je osoba koja će vam uvijek reći kako je sve u redu i da se ne brinete", rekla je Ivana. Detaljniju situaciju s trenerom i njegovim svemu što su prošli u bolnici ispričala je malo kasnije, dok je konferenciju za medije otvorila s onim kakvo je trenutno stanje stvari.

Claressa Shields (Foto: AFP) Sramotne izjave prvakinje nakon što joj je brat pretukao trenera hrvatske boksačice divider

"Ovim putem krenula bih od početka i od same najave meča. Puno se više pisalo o njoj, ona je bila medijima zanimljiva i svi su bili uvjereni da će me pobijediti. No, ja vam ovdje govorim, ona bi tamo bila nokautirana. Ja nikad nisam bila spremnija, a ona nikad nije došla u lošijoj formi. Sve sam pripremila i sve je bilo dovedeno do detalja. Po ugovoru koji je i dalje važeći, borba bi se trebala dogoditi u idućih 180 dana, no ne znamo što će se dogoditi i hoće li promotor odraditi svoju dužnost, odnosno hoće li biti spreman izaći nam u susret. Tako da ja nisam sigurna hoće li s moje strane biti neke tužbe", rekla je, a onda se prebacila na događaje vezane uz meč:

"Organizacija je bila vrlo loša i ljudi su mogli ulaziti kako hoće. No, prvi problem već je u startu bila moja viza, koja je bila napravljena za prvi meč i na period od tri mjeseca. To je P1 viza preko koje mogu dobili "social security number" i preko koje mogu biti plaćena. Kad sam u kolovozu prvi put stigla u Ameriku i kad sam došla u ured nisam mogla dobiti taj broj jer moram biti prijavljena barem na godinu dana. Nevjerojatno je da promotori nisu bili upoznati s takvom formalnosti, posebno jer smo odmah kod otkazivanja meča rekli da želim novu vizu i to na dulji rok.

gol expired Najmlađi Vatreni uoči Mađara puca od samopouzdanja: "Nadam se da ću igrati važniju ulogu" divider

Oni su vizu napravili tek 21.8., poslali su mi papir i rekli da mi samo on treba za ulazak u Ameriku, 19. rujna. Pretpostavljala sam da viza još nije bila odobrena i kad sam došla u Kanadu su me zadržali u imigracijskom uredu. Viza u sistemu još uvijek nije bila odobrena i nisu ništa mogli napraviti. Počela sam plakati jer je to meč mog života. Srećom, došao je supervizor koji je rekao da će napraviti što može. Ponudio mi je waiver koji košta 580 dolara, a meni su troškovi već bili narasli troduplo i nisam ga mogla platiti. Rekla sam da me ostave tamo da bi mi na kraju taj waiver dali besplatno. Rekli su da ne žele da izgubim meč jer su me oni zadržali. Samo puštanje u Ameriku bilo je čudo."

Habazin i trener Ali Bashir (Foto: AFP) Boksačka organizacija WBC stala na stranu Ivane Habazin: "Vlasti neka učine svoje" divider

Dakle, još jednom se potvrdila kanadska prijaznost i dobrodušnost. Ivana je tako doputovala u Detroit, no tamo ih je tek dočekao svojevrsni horor.

"Kad smo došli u Ameriku pitali smo za vizu, ali nitko nam ništa nije javljao do tri dana prije meča. Podijeljeni smo u timove. Njihov tim dobio je novi hotel u Flintu, dok smo mi smješteni u Detroitu koji je na sat vremena vožnje i to kad nema gužve. Osim toga, Luku, trenera i mene su razdvojili. Cijeli hotel bio je pod konstrukcijom i radovi su trajali cijeli dan te nismo mogli normalno spavati. Tražili smo novi hotel u koji su nas nakon toga stavili, ali onda se ponovno pojavio problem da viza nije bila gotova, a ja sam bez social security numbera ne mogu dobiti svoju plaću. Dobila bih ček s kojim ne bih mogla apsolutno ništa. Na tom slučaju smo radili doslovno do samog meča. 11 sati u srijedu bili smo na telefonu sve dok nam jedan u boksu utjecajni trenerov prijatelj nije pomogao. U četvrtak navečer trener i Luka su me nagovarali da nakon svega otkažemo meč, jer se nekoliko dana nisam mogla fokusirati i biti mirna. No, ja sam bila spremna i htjela sam se boriti."

Ivana Habazin (Foto: AFP) Habazin detaljno objasnila što se dogodilo i poslala nedvosmislenu poruku sramotnoj prvakinji divider

Onda je došao taj petak i skandalozni incident, zapravo jedna od najružnijih priča u borilačkom sportu kojoj smo mogli svjedočiti. Ovim putem je Ivana pokušala sve u detalj ispričati. Sad kad su se neke stvari slegle, malo je lakše govoriti o tome, ali isto tako se sjetila dodatnih detalja koji u prvi mah nisu bili poznati.

"Sve je krenulo time što je trener htio provjeriti Claressinu težinu prije samog vaganja. Ja sam prije vaganja također provjerila svoju težinu i nije bilo nikakvih problema, mogao je doći vidjeti tko je god htio. Bila sam na 68 kilograma. Provjerila sam svoju težinu i prije odlaska iz hotela, da budemo sigurni kako neće biti varanja. Čak sam na toj vagi imala nešto manje nego u hotelu. Vaganje je bilo zakazano za 13 sati. Bilo je oko 12:50, svi smo čekali Claressu i ona se napokon pojavila, deset minuta prije početka službenog vaganja. James je otišao vidjeti težinu i njena sestra odmah je reagirala i odgurnula ga. Mislim da tog nema na snimci, nego da su kamere uključene tek nakon toga. Što se tiče sestre, ona se konstantno ubacivala u moj govor već u kolovozu na konferenciji za medije. To je sve bilo veliki propust medija.

gol expired Velika sramota za svjetski boks: Otkazan meč Ivane Habazin! divider

Na kraju su nam priznali da je bolesna, da ima mentalnih problema i da ne zamjeramo. Samo ne znam kako je cijela njena obitelj mogla hodati svuda uz nju, posebno jer se znalo da su problematični. James joj je rekao da ga ne gura, a ona je počela svašta vikati. On je na to poludio. Znam da nisu lijepe riječi to što je rekao, no naravno da je ponosan i da kao čovjek od 68 godina neće dozvoliti provokacije. Izgovorio je to što je izgovorio. Pokušala sam porazgovarati s njim da vidim što se dogodilo, a on je objasnio njihov način života. Rekao kako ženu neće nikad dotaknuti, ali će svašta izgovoriti ako ona prva napadne. To je bio trash talk, njihov način obračuna i to možemo vidjeti svugdje.

Tamo nije bilo hitne, u Flintu postoje tek jedna kola. Na vratima su samo bila tri muškarca i jedna žena koji ništa nisu niti provjeravali. Svatko je ušao kako je htio. Claressin brat je pretrčao preko igrališta, prošao je kraj policajca kojem je bilo sumnjivo zašto tako žurno trči. On je onda došao vidjeti što se dogodilo i on ga je zapravo identificirao jer je već otprije bio poznat budući da se nalazio na uvjetnoj kazni", ispričala je, a onda dodala i jedan šokantan detalj:

Ivana Habazin i Claressa Shields (Instagram) Amerikanka promijenila priču kad je vidjela snimku: Ipak je stala uz Ivanu divider

"Ovo nije izašlo u javnost, ali postoji priča od strane nekoliko svjedoka kako je Claressin otac došao do njenog brata, rekao mu da je čovjek uvrijedio njegovu sestru i da ga ode nokautirati, nakon čega je ovaj to napravio. Tu vam je jasno o kakvim se to ljudima radi."

Ivana je s trenerom krenula u bolnicu i tu je drama zapravo dobila svoju novu epizodu.

Zlatan Ibrahimović (Foto: AFP) Ibrahimović dobio veliko priznanje pa oduševio fanove novom urnebesnom izjavom divider

"Ja sam s trenerom krenula u bolnicu, a oni su me pitali hoću li se vagati sad ili kasnije, nevjerojatno. Kad smo došli u bolnicu rekli su da mu nije ništa, a organizator je i dalje pokušavao napraviti nešto da do meča dođe. U bolnici smo bili 12 sati i izašli smo u 2 ujutro. U međuvremenu su došli promotor, direktor Showtime televizije i Claressin menadžer u posjetu. U 16 sati još jednom došli su promotori i pitali me hoću li boksati. Ja sam im odmah rekla da ovdje nisam došla radi novaca nego pobijediti meč i da nema tog novca za kojeg ću ja sad boksati. U 21, ponudili su mi četiri puta veći honorar da odradim meč. Da sam to prihvatila sad bih ovdje sjedila kao milijunašica, a umjesto toga sam u najvećem bankrotu u životu.

Bayern čestitao Hrvatima Dan neovisnosti (Foto: Facebook/Bayern) Kakva gesta njemačkog velikana: Potvrđena neraskidiva veza Hrvata i Bayerna! divider

Forma mi je bila kao nikad u životu i u subotu mi je čak bilo žao što nema meča i to zato što sam bila uvjerena u pobjedu. Čak u tu subotu su mi ponudili meč i da mogu na njega doći s tri kilograma više. Da nisam bila sigurna u pobjedu, ne bih u startu već prihvatila taj meč. Trener je bio cijelo vrijeme uz mene, naš odnos je kao da mi je djed, da je moja obitelj. Živio je za taj meč više nego što sam ja živjela. Svako jutro govorio mi je kako moramo pobijediti. Sparirala sam 125 rundi, što je broj rundi kakve je radio s Lennoxom Lewisom i Vladimirom Kličkom. Prve sparinge dobivala sam batina kao nikad u životu, da bi kasnije te iste sparing partnerice nekoliko puta ozbiljno uzdrmala, sve vrhunske boksačice i boksače. Claressa bi također pala, uvjerena sam u to. Sparirala sam 12 rundi s tri boksačice svjetske klase koja su se izmjenjivale i prošla sam kroz to. Sve te cure tvrdile su da ću je nokautirati. Nisam imala nikakve ozljede niti su me ugrozile. Trener je bio užasno kritičan, maksimalno me pritiskao i nekoliko puta smo se posvađali prije nego je dobio ono što je zamislio. Ali došli smo do toga i pobjeda bi bila moja", gotovo u jednom dahu rekla je Ivana, da bi se onda vratila na trenera Bashira i njegovo zdravstveno stanje:

"Oni su obećali napraviti neke stvari koje nam odgovaraju, ali jučer se priča promijenila. Oni bi meč odradili do kraja godine, ali to je nakon novog stanja trenera neizvedivo. Htjeli su ubaciti i novu protivnicu, ali Showtime želi isključivo mene. Čak su prijetili da neće biti meča ako podnesemo tužbu, no trener je već angažirao odvjetnike i tužit ćemo ih sigurno.

gol expired Sjajna vijest za hrvatske navijače: Proširen kapacitet Poljuda! divider

On je cijeli dan proveo u krevetu i svaki put kad sam ga nazvala bi mi rekao da spava, kako ga boli glava te da mu noga i dalje nije dobro. Netko iz Detroita ga je srećom nazvao i rekao mu da hitno mora u bolnicu. Već je bila ponoć kad smo mi to saznali. Napravili su mu pretrage i ostavili ga tamo. Danas se još nismo uspjeli čuti i zapravo ne znam kakva je trenutna situacija. Očito je kako nitko nije pogledao nalaz ili nisu imali radiologa, ali nevjerojatno je da to nitko nije vidio."

Ivana će sad dva tjedna odmoriti, a glavna briga joj je stanje njenog trenera. Dok on nije u potpunosti spreman vratiti se na posao, ona neće krenuti s pripremama. Ponovljeni meč sigurno se neće dogoditi u Flintu niti u cijeloj saveznoj državi Michigan, nego se već radi na druge dvije lokacije. Ako do meča naravno dođe. U suprotnom, Ivana i njen tim već su spremni na svoju vlastitu tužbu.

"Što će biti s mečem, nemam pojma. WBC je najavio istragu i rekli su da će sve pratiti. WBO, za čiji bismo se pojas također borili, se nije niti oglasio. Probat ćemo napraviti tako da Claressa ne može boksati protiv nikoga osim protiv mene. Ugovor je i dalje važeći.

Hrvatski navijači na Poljudu (Milan Sabic/PIXSELL) VIDEO Hrvatska pregazila Mađare u povratku na krcati Poljud: Euro je sve bliže! divider

Ja zaradila nisam ništa jer se meč nije dogodio, a troškovi priprema su bili abnormalno visoki. Ako ne ispoštuju barem nešto, ide tužba i s moje strane. Niti ja trenutno ne mogu boksati protiv nikoga drugog. Cijeli svoj život dala sam u ovo i potpuno sam se fokusirala na meč. Prošlo je deset mjeseci kako nisam ušla u ring i trebam se vratiti što prije. Nadam se da ću se izboriti za to, da ću ponovno krenuti trenirati i pripremiti se te da s moje strane neće biti potrebe za sudskim postupkom. No, ništa prije nego moj trener bude zdrav i spreman, meč se ove godine sigurno neće održati pa koliko god oni to zahtijevali."

Ovu situaciju svakako će biti zanimljivo pratiti narednih tjedana, a vjerujemo kako će zdravstveno stanje trenera Bashira vrlo brzo biti bolje. Svima njima je prije svega sad potreban mir jer nema sumnje kako će novi pregovori biti naporni. A onda slijede nove pripreme. Ivani će i dalje biti potrebni sponzori uz koje će to puno lakše proći. Možda se neki sad i jave, kad vide kakva borkinja je ta djevojke koja samo želi pokušati ispuniti svoj san, boksati protiv najbolje na svijetu. Nažalost, to se 5. listopada u Flintu nije dogodilo. No, ne sumnjamo kako će ona uložiti sve moguće napore da se to dogodi čim se bude osjećala spremna.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider