Lijepa gesta njemačkog nogometnog velikana i još jedan pokazatelj neraskidive veze Bayerna i Hrvata. Naime, Bayern je na svojoj Facebook stranici čestitao svim Hrvatima Dan neovisnosti. I to na hrvatskom jeziku.

Minhenski klub objavio je fotografiju Ivana Perišića i ispod nje postavio grb Bayerna i hrvatsku zastavu. Osim Perišića koji na travnjaku pronosi slavu bavarskog stroja, Niko i Robert Kovač vode ga s klupe.

Veza Bayerna i Hrvata seže u daleku prošlost. Poznata je stvar i to stalno ističu šefovi Bayerna da su Hrvati dali ogroman doprinos u stvaranju velikog Bayerna. Bez krzmanja može se reći da su Bayern na noge podigli hrvatski treneri i bivši veliki nogometaši Zlatko Čajkovski i Branko Zebec.

Čajkovski je uveo Bayern u Bundesligu i 1967. osvojio Kup kupova, prvi Bayernov europski pokal, a Zebec ga je 1969. doveo do prvog naslova prvaka Njemačke nakon Drugog svjetskog rata. Dalje je povijest.

„Njih dvojica stvorili su Bayern kakav danas poznajemo. Oni su mene i moju trofejnu generaciju učili nogometu. Neizmjerno sam im zahvalan i silno ih poštujem“, s neskrivenim oduševljenjem kazivao nam je legendarni Franz Beckenbauer prilikom gostovanja njemačke reprezentacije u Splitu 2004. godine.

U zidanju velikog Bayerna sudjelovali su i hrvatski nogometaši. Prvi je bio Ante Vučkov, kojeg je 60-ih Čajkovski doveo u Bayern iz zagrebačke Trešnjevke. Dubok trag ostavila su braća Niko i Robert Kovač, pa Ivica Olić, Danijel Pranjić i Mario Mandžukić.