Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Za Dnevnik Nove TV

VIDEO Legendarni Nizozemac ekskluzivno o Crottenhamu, Zidaneu, hrvatskom Messiju i Hrvatima koji idu u rat

Pogledajte veliki intervju s legendarnim Rafaelom van der Vaartom.

Reprezentacija Hrvatske je pobijedila njegovu Nizozemsku 4:2 i otišla na megdan Španjolskoj u veliko finale Lige nacija, a legendarni Rafael van der Vaart izdvojio je nekoliko minuta za reportera Dnevnika Nove TV Stipu Antonijevića.

Rafaele, pravo je zadovoljstvo imati priliku razgovarati s vama i naravno - razgovor hrvatskog novinara s vama može početi samo s jednim imenom, a to je Luka Modrić. Dvije godine dijelili ste svlačionicu u Tottenham Spursima, što vam prvo pada napamet, po čemu ga se najviše sjećate?

Hrvatska reprezentacija VIDEO Pogledajte dio treninga Hrvatske za veliko finale Lige nacija: Poseban gost uz Vatrene divider

"Smiješno je to, jer Luka... Kada sam došao u Tottenham, znao sam za Luku još od vremena dok je igrao za Dinamo Zagreb, jer sam igrao s HSV-om protiv njega. Već tada je bio zaista poseban igrač. Kada još uvijek u ovim godinama možete igrati na ovoj razini i biti najbolji veznjak svijeta, po mom mišljenju, to pokazuje koliko je ozbiljno posvećen. Kada sam igrao s njim, ono što bi me uvijek iznenadilo kad bi pomislio na Luku je... naravno, sada svi znaju za njegovu vanjsku. Ali on je zaista oduvijek mogao bolje dodati vanjskim dijelom stopala, nego unutarnjim. I bio sam stvarno iznenađen. Još uvijek možete vidjeti kada dodaje unutarnjom da taj pas izgleda malo kao banana, ali vanjskom je uvijek pas savršen. Sjajna osoba, takva karijera, još uvijek zaista skroman tip - imam samo lijepe riječi za njega. To je možda dosadno, ali to je istina."

Lukin penal protiv Nizozemske:

Zezao sam Luku da nikad ne pije, ja sam pio i jeo i pogledajte me sad

On će uskoro navršiti 38 godina, vi ste se umirovili s 36, ako se ne varam. Koliko je impresivna ta dugovječnost, da još uvijek može dominirati sredinama terena diljem svijeta u tim godinama?

"To je impresivno. Znate, još dok smo igrali zajedno uvijek sam ga zafrkavao - ti nikada ne izlaziš iz kuće, nikada ne piješ, ništa ne radiš. A ja sam pio, jeo i sada možete vidjeti da sam sam se udebljao 20 kilograma, a on još uvijek igra. Tako da mu svaka čast. Kada ste toliko dobri kao on... To me čini sretnim, jer mislim da se ovih dana nogomet jako promijenio. Moraš biti fizički moćan, moraš puno trčati, biti snažan, a on je još malen, ali s loptom najbolji i zato se može nadmetati na ovoj razini. Čini me jako sretnim kada to vidim."

Zlatko Dalić i Ivica Olić Što Dalić priprema za finale Lige nacija: Hoće li išta i koga mijenjati protiv Španjolske? divider

Niste samo s Lukom igrali u toj momčadi Spursa, mi smo vas zvali Crottenham - jer su tamo igrali i Stipe Pletikosa, Niko Kranjčar i Vedran Ćorluka. Jeste li bili dobri s njima, jeste ostali dobri?

"Da, bolje da ih zovete ludi momci jer su, naravno - uvijek su bili zajedno. Oduvijek sam ih volio. Zaista srdačni, zaista dobri dečki, uvijek bi pitali kako ti je obitelj i slično, tako da nije samo nogomet bio tema. Ponekad ih sretnem kad igramo susrete legendi ili na sličnim događajima, tako da moram reći da do sada mogu samo reći lijepe stvari o Hrvatima."

Sažeci Hrvatske i Nizozemske:

Hrvati plaču kad izgube, plaču kad pobjede

Pročitao sam negdje da ste nedavno izjavili kako vas najviše impresionira kod Hrvata to što kada idu igrati za reprezentaciju izgledaju kao braća koja idu u rat. Je li to istina, možete mi pojasniti tu izjavu?

"Znate, kada sam ja igrao za reprezentaciju mi nismo bili najbolji prijatelji, ali kada bi izašli na teren borili bi se do krajnjih granica, zajedno s javnosti i navijačima na stadionu. Nešto slično kao i Argentina. A kada Hrvati izađu na teren, to je drugačiji mentalitet. Kada pobjede - plaču, kada izgube - plaču, tu je toliko strasti i za mene je to poanta nogometa. Nadam se da Nizozemska može pokazati to, ali kada se sretnete s Hrvatskom... Mislim da nitko, normalno je da na kraju sezone imate dvojicu-trojicu igrača koji kažu da su ozljeđeni, da ne žele doći ili pak žele otići na ljetovanje. No kod vas baš svi žele igrati za reprezentaciju, a to govori sve i velik je kompliment vašem izborniku na kraju dana."

Luka Modrić Španjolci Modriću dali novi nadimak: "U takvim utakmicama nije igrao ukupno samo osam minuta" divider

Bili ste veznjak svjetske klase, bi li rekli da Hrvatska ima najbolju vezu na svijetu u Brozoviću, Kovačiću i Luki Modriću?

"Da. Mislim da su, ne Luka, ali da su druga dvojica malo podcjenjena. Oni su jako dobri igrači. Ali kada igrate s Lukom, druga dvojica pomalo izgledaju kao obični igrači, ali oni su također svjetske klase. I mislim da mnoge reprezentacije kada igraju protiv Hrvatske, primjete tek kada igraju protiv njih... Ja sam, primjerice, jednom igrao protiv Zidanea. I misliš si, ma da - dobar sam. I onda vidiš njega i pomisliš... Vau! To je razina više! I to je ono što mislim da svaka država koja igra protiv Hrvatske primjeti - da su u vezi vau, da su jako, jako moćni. I na kraju dana, u sredini terena se dobivaju utakmice."

Navala navijača na finale:

Halilović je gladan uspjeha

I dopustite da vas još pitam, prije nego vas pustimo da odete. Imamo neke iznimne nove talente, talente svjetske klase koji stasaju - kao što je Joško Gvardiol. A dvije medalje s posljednja dva Svjetska prvenstva govore puno o toj momčadi. Kako vidite Hrvatsku u budućnosti, je li to reprezentacija koja može ostati pri samom vrhu? Jer osvojiti dvije medalje na dva uzastopna Svjetska prvenstva - siguran sam da ćete se složiti da je poprilično impresivno dostignuće, pogotovo za zemlju od 4 milijuna stanovnika.

"Upravo tako, ista je stvar s Nizozemskom koja je također malena zemlja. Znate, sviđa mi se hrvatski stil igre, donekle je sličan nizozemskom. Malo više mi se sviđa mentalitet hrvatskih igrača od našeg. Nekidan sam lijepo popričao s Alenom Halilovićem, koji je još uvijek za mene jedan od najvećih talenata i zaista se nadam da se može vratiti vrhunskom nogometu."

Luka Ivanušec VIDEO Vatreni najavili Španjolsku: "Nismo vježbali penale. Nikad nisam igrao takvu utakmicu, ali Modrić to zaslužuje" divider

Da, njemu su predviđali da će biti hrvatski Messi, zar ne?

"Da, ali još uvijek ima samo 26 godina i vjerujte mi - on će se vratiti, jer sam razgovarao s njim i zaista je gladan za povratkom. Dug je to put, no to je druga priča. Ali možete vidjeti ljubav za igrom i na kraju krajeva - igrate nogomet iz ljubavi prema igri. Ponekad to zaboravimo, zarađuje se novac u Saudijskoj Arabiji, ovamo, tamo... Ali na kraju dana - pogledajte ovaj teren, pogledajte stadion! Ljubomoran sam trenutno! A sada moram ići na nizozemsku televiziju i pričati...

A ne igrati!

"Da. Ne znam, možda nije dozvoljeno reći, ali s*ati o nogometu, a radije bi ostao na terenu."

Siguran sam da će vam dopustiti opaliti koju loptu. Hvala vam puno gospodine Van der Vaart, bilo je pravo zadovoljstvo."

"Hvala vama, zadovoljstvo je moje."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider