Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
GLAVU GORE, VATRENI!

VIDEO Hrvatska bez naslova u Ligi nacija, Španjolci su bili bolji u izvođenju 11-eraca!

Hrvatska nije uspjela osvojiti Ligu nacija.

Španjolska nogometna reprezentacija osvojila je treće izdanje Uefine Lige nacija pobjedom u finalu odigranom pred 40.000 gledatelja na stadionu Feijenoord 'De Kuip' u Rotterdamu, do koje su Španjolci stigli boljim izvođenjem jedanaesteraca (5-4), jer nakon 120 minuta igre nije bilo pogodaka.

Nikola Vlašić, Marcelo Brozović, Luka Modrić bili su precizni izvođači u prve tri serije, ali je udarac Lovre Majera u četvrtoj seriji obranio Simon. Ivan Perišić je pogodio u petoj seriji i ostavio Hrvatsku "na životu". Joselu, Rodri, Mikel Merino, Marco Asensio bili su precizni za Španjolce, ali je u petoj seriji Aymeric Laporte pogodio gredu,

U šestoj seriji Simon je obranio udarac Brune Petkovića, a drugu meč-loptu za Španjolsku iskoristio je Dani Carvajal i tako donio trofej Španjolcima.

Simon obranio Petkoviću

Hrvatska je, očekivano, prvu bitku, onu navijačku na tribinama, uvjerljivo dobila. Više od 30.000 navijača na 'De Kuipu' stvorilo je ugođaj 'Vatrenima' kao da finalni dvoboj igraju na domaćem terenu. Posebno dirljiv trenutak bio je onaj u 10. minuti kad se s tribina zaorila pjesma upućena 37-godišnjem kapetanu hrvatske reprezentacije Luki Modriću, kojom ga se željelo potaknuti da i nakon ove utakmice stavi svoju nogometnu genijalnost na raspolaganje izborniku Zlatku Daliću.

Na terenu je kod obje reprezentacije bio prisutan očekivani respekt i oprez, s obzirom na ulog koji sa sobom nosi svako veliko finale. Dalić je u odnosu na polufinalni dvoboj protiv Nizozemske napravio jednu promjenu, umjesto Domagoja Vide utakmicu je na stoperskoj poziciji započeo Martin Erlić. Španjolski izbornik Luis de la Fuente je u odnosu na polufinalni dvoboj s Talijanima napravio dvije promjene u početnoj postavi, zamijenivši Merina Fabianom Ruizom, a Rodriga Asensiom.

Jeste li zadovoljni nastupom Hrvatske u finalu?

Ukupno glasova:

Prva polovica prvog poluvremena prošla je bez većih uzbuđenja, a Španjolci su imali nešto više loptu u nogama. U 10. minuti je Dominik Livaković imao malu nesigurnost kod jedne intervencije, nakon koje je odbio loptu na nogu Alvaru Morati. Hrvatski čuvar mreže je spriječio pogodak, ali i da je postignut ne bi bio priznat, jer je Morata bio u zaleđu.

Dvije minute poslije Gavi je okušao svoj udarac izvan kaznenog prostora, a lopta je prošla pokraj desne vratnice.

Na samoj polovici prvog dijela svjedočili smo prvoj opasnosti pred golom Španjolaca. Dugu loptu dobio je Andrej Kramarić koji je vješto izbjegao zaleđe i sam krenuo prema Unaiju Simonu. Nakon tridesetak metara sprinta prema španjolskim vratima i ulaska u kazneni prostor Kramarić se namjestio na udarac, ali je njegov pokušaj u posljednjem trenutku blokirao Laporte i odbio loptu u korner.

U 31. minuti Ivan Perišić je zaposlio španjolskog vratara. Nakon ubačaja s desne pucao je glavom s desetak metara, ali je španjolski vratar lakoćom obranio taj pokušaj. Isti su akteri bili na sceni i u 39. minuti, ali je Simon još jednom bio siguran u intervenciji.2

Tvrdo finale bez golova

Španjolci su imali u prvom poluvremenu imali dva udarca više, ali nijedan nije bio unutar okvira pa se može reći da je Livaković bio prilično nezaposlen.

Drugo poluvrijeme donijelo je u prvoj polovici kontinuirane napade hrvatskih nogometaša i nekoliko izglednih situacija za pogodak. Već u 51. minuti lopta je mogla završiti u mreži. Perišić je slomio Navasa na lijevom boku i ubacio na peterac, gdje je lopta za par centimetara preletjela Marija Pašalića, ali je došla do Josipa Juranovića koji je pucao iskosa, ali je lopte prošla pokraj desne vratnice.

Španjolci su u 57. minuti zaprijetili preko Asensija čiji je udarac nakon ubačaja Jordija Albe otišao malo iznad grede.

U 61. minuti Juranović je bio u ulozi dodavača, ali je njegova povratna lopta na rub kaznenog prostora došla između Andreja Kramarića i Luke Modrića, koji se nisu uspjeli dogovoriti tko će pucati.

Ulascima igrača s klupe, Španjolska je u drugom dijelu drugog poluvremena postala opasnija i konkretnija. Rodri je u 65. minuti pucao snažno iz daljine, srećom pokraj vrata.

U 76. minuti Fati je prvi put izmakao pažnji hrvatske obrane u kaznenom prostoru, ali je njegov udarac Livaković uspio obraniti. Na odbijenoj lopti prvi je bio Ruiz, ali njegov pokušaj loba iz daljine nije bio precizan.

Perišić spasio siguran pogodak

U 84. minuti Španjolci su imali najbolju priliku finala. Merino se probio po lijevom boku i poslao povratnu loptu u sredinu kaznenog prostora, gdje je s osam metara pucao Fati, ali je na gol-crti taj udarac blokirao Perišić.

I posljednja prijetnja u osnovnom dijelu utakmice bila je usmjerena prema Livakoviću, kad se u 90. minuti po desnom boku u kazneni prostor sjurio Marco Asensio, ali je njegov udarac bio neprecizan, a lopta je prošla pokraj suprotne vratnice.

U dodatnih pola sata Španjolci su bili bolja i opasnija momčad, ali su svi njihovi pokušaji završavali ili u hrvatskom bloku ili su bili neprecizni. Nije ni Hrvatska bila bez prilika. Majer je imao priliku, ali ga je u odlučujućem trenutku Nacho zaustavio u kaznenom prostoru. Marcelo Brozović je zaposlio Unaija Simona koji je bio siguran tijekom svih 120 minuta, da bi se u raspucavanju s bijele točke prometnuo u junaka španjolske pobjede.

Nakon četiri uzastopne pobjede na jedanaesterce, na svjetskim prvenstvima u Rusiji i Katru, Hrvatska nije uspjela doći i do pete koja bi joj donijela prvo veliko zlato i pobjednički trofej.

Portugalu i Francuskoj, osvajačima prva dva izdanja Lige nacija, u Rotterdamu se, nažalost, pridružila Španjolska.

Izvođenje 11-eraca na kraju finala

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 4-5 (0-0, 0-0, 0-0)

Rotterdam. Stadion: Feijenoord 'De Kuip'. Gledatelja: 40.000. Sudac: Felix Zwayer (Njemačka).

HRVATSKA: Livaković - Juranović (od 112. Stanišić), Šutalo, Erlić, Perišić - Modrić, Brozović, Kovačić - Pašalić (od 61. Petković), Kramarić (od 90+1. Majer), Ivanušec (od 78. Vlašić).

ŠPANJOLSKA: Simon - Navas (od 97. Carvajal), Le Normand (od 78. Nacho), Laporte, Alba - Rodri, Fabian Ruiz (od 78. Merino) - Asensio, Gavi (od 87. Olmo), Pino od 66. Fati) - Morata (od 66. Joselu)

Žuti kartoni: Petković (Hrvatska); Gavi, Nacho, Rodri (Španjolska)

Crveni kartoni: -

Jedanaesterci: 1-0 Vlašić, 1-1 Joselu, 2-1 Brozović, 2-2 Rodri, 3-2 Modrić, 3-3 Merino, Majer - Simon obranio, 3-4 Asensio, 4-4 Perišić, Laporte - greda, Petković - Simon obranio, 4-5 Carvajal

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider