Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dok još nije kasno

Ronaldo 'otpisao' Real i uložio 140 mil. eura: Ovo je znak gdje prelazi na ljeto

Cristiano Ronaldo sve manje razmišlja o Realu, a sve više o poslovima izvan nogometa, pa je tako ušao u veliki biznis s Donaldom Trumpom, ozbiljnim kandidatom za predsjednika SAD-a.

Dok se Real i njegovi medijski „bilteni“ gotovo do grotesknih razmjera upinju dokazati da je Cristiano Ronaldo ipak skuplji od Garetha Balea pa stoga još uvijek drži transferni rekord, valjda iz razloga da se ne bi uvrijedio, dotle se Portugalac baca u krupan hotelijerski biznis.

Procurila je informacija da je Realova superzvijezda prošlog tjedna kupila za 140 milijuna eura spektakularan hotel u ekskluzivnoj zoni Monte Carla. U novoj poslovnoj akviziciji Ronaldu su pomogle agencije za nekretnine u vlasništvu talijanskog mogula Alessandra Prota i američkog tajkuna Donalda Trumpa, jednog od ozbiljnijih kandidata u utrci za novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Nije prvi put da Ronaldo surađuje s Trumpom. Portugalac u posljednje vrijeme učestalo ulaže u visoki luksuz. Tako je ne tako davno kupio skupocjeni apartman u Lisabonu, a nakon toga je iskrcao 18.5 milijuna dolara za luksuzni apartman u poznatom Tramp Toweru u New Yorku. Apartman veličine 234 četvorna metra ima panoramski pogled na Central Park, Empire State Building, One World Trade Center i rijeku Hudson.
Ronaldo je u hotelijerski biznis ušao zapravo preko Pestana Groupe, koja je u vlasništvu portugalskog nekretninskog mogula Dionisija Pestana, a slavni nogometaš grupaciji je bio zaštitno lice.

Ronaldo ulazi u visoki biznis

Ronaldo se odavno ne bavi samo nogometom, već duže vrijeme ima vlastitu liniju donjeg rublja, pa je počeo proizvoditi i obuću sa svojim akronimom CR7, a sada se, eto, upušta i luksuzno hotelijerstvo.
Ronaldo je od svojeg imena napravio svjetski poznati „brand“, što mu na razne načine donosi ogromnu zaradu, a interes u svemu ima i Real Madrid, koji u marketinškom smislu maksimalno eksploatira svoju najveću zvijezdu i na taj način također zarađuje silne milijune.

Real je godinama najvrjedniji kluba na svijetu, s najvećim prihodima i najvećim proračunom, a svoju politiku već desetljećima zasniva na dovođenju velikih zvijezda koje u svojem okrilju lansira u još dalja „sazviježđa“. Real i Ronaldo se međusobno prožimaju i nadopunjuju, uvjetno rečeno jedan drugom „posuđuju“ imidž i slavu. Ronaldo je u tom smislu puno donio Realu, ali Real je njemu još više dao. U toj međuzavisnoj priči Real je ipak jača i slavnija strana.

Ronaldo je svjetsku slavu stekao već u Manchester Unitedu, ali Real je ipak dimenzija više. Ni jedan klub na svijetu ne prati takva pompa, glamur i prestiž. Radi se ipak po svim najvažnijim parametrima o najvećem klubu na svijetu koji od svojih igrača pravi globalne superzvijezde.

Perez otišao predaleko

„Daske“ Santiago Bernabeua oduvijek su najglamuroznija pozornica, a Real stroj za pravljenje novca, no pod vladavinom Florentina Pereza sve je još podignuto za razinu više. Kritičari upozoravaju da je Real ipak u prvom redu nogometni klub i najvažniji mu je zadatak osvajanje trofeja, zbog čega je i službeno proglašen najboljim klubom 20. stoljeća, a ne tetošenje razmaženih zvijezda. Ističu da se Realov „brand“ desetljećima gradio prije svega pobjedama, a tek potom svime ostalim.

U Španjolskoj je nemali broj onih koji smatraju kako je Perez otišao predaleko, posebice u podilaženju i ugađanju Ronaldu kojem je podredio cijeli klub umjesto da se on podredi njemu. Privilegije kakve ima Ronaldo nije imao niti jedan nogometaš u slavnoj povijesti madridskog kluba, za kojeg su igrali i malo veći igrači od njega. Ni jednom Di Stefanu, Puskasu, Gentu, Amanciju ili Zidaneu nije se dopuštalo što se dopušta Ronaldu, iako takav status krajnjim rezultatima, odnosno trofejima ni izbliza nije opravdao.

Ronaldove najnovije poslovne akvizicije pa i česti letovi u Maroko pokazuju da je sve manje usredotočen na nogomet, dapače, čini se da je nogomet sve manji predmet njegova interesa, što se jasno odražava na pruženim partijama koje su ove sezone značajno ispod njegove razine. Ronaldo igrama i ponašanjem u posljednje vrijeme kao da pokazuje da je na izlaznim vratima Bernabeua.

Sprema li se odlazak u PSG?

Neki analitičari u Španjolskoj i Francuskoj mišljenja su kako su akvizicije u Monte Carlu pa i New Yorku prilično znakovite u kontekstu spekulacija da će na ljeto prijeći u Paris SG, a da će potom kraju završiti u američkom MLS-u.

Mnogobrojne ankete madridskih medija pokazuju da Realovi navijači u većinskom postotku smatraju kako bi za Real bilo najbolje da Ronalda proda dok se još za njega može ubrati velika odšteta.

Španjolski mediji spekuliraju kako je navodno i Perez prelomio i želi ga se na ljeto riješiti te zarađeni novac investirati u dovođenje Neymara i Roberta Lewandowskog. Jasno da će na konačnu odluku utjecati, možda i najviše, rasplet sezone, ali puno toga govori da se rastanak primakao.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider