Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
A nije Messi

Najveća pogreška Reala u povijesti: 'Bolji od Neymara i Ronalda'

Luis Suarez postigao je 29 golova u 29 utakmica ove sezone...

Nakon dvadesetog kola Primere i „hat-tricka“ protiv Athletica na Camp Nouu, Luis Suarez na vrhu je liste strijelaca španjolske elitne lige sa 18 golova. Po dva gola manje postigli su Karim Benzema, Cristiano Ronaldo i Neymar.

VIDEO 'Tempirana bomba' u Realu: Zidane 'natrljao nos' uvrijeđenoj zvijezdi

Urugvajski napadač cijelu prošlu godinu odigrao je u velikoj formi, a posebice jesenski dio sezone. U sličnom stilu započeo je i novu godinu. Suarez je ove sezone postigao 29 golova u 29 utakmica u svim natjecanjima. Treba naglasiti da ne puca jedanaesterce, to uglavnom rade Messi i Neymar.

Dovoljno da njegov bivši trener u Liverpoolu Brendan Rodgers u razgovoru za engleske medije utvrdi kako je Suarez na putu da postane najbolji igrač svijeta. Rodgers ne može vjerovati da Urugvajac nije biran među tri najbolja u nedavnom izboru za Zlatnu loptu 2015.

Rodgers: Suarez može osvojiti Zlatnu loptu

„Meni je to doista nevjerojatno“, čudi se Rodgers.
„I samo pokazuje da se tu vodi neka čudna politika. Liverpool je napustio kao svjetska klasa, a u Barceloni je postao još bolji“, kaže Rodgers i ističe:

„Još uvijek je dovoljno mlad da može osvojiti Zlatnu loptu. Već sada sigurno spada u sami vrh. Suarez bi uvijek bio moj prvi izbor u napadu, ako ne računamo Messija.“

Dakle, Rodgers je mišljenja da je Suarez bolji od Neymara, ali i od Ronalda.
„Kada je dolazio u Englesku bilo je briljantno slušati kako se ljudi pitaju je li dovoljno dobar za Premierligu. Nije mu trebalo puno da svima pokaže o kakvom se igraču radi.“

Carragher: Suarez je bolji od Neymara

I bivši Liverpoolov branič Jamie Carragher misli kako je Suarez najbolji napadač na svijetu.
„Mislim da je bolji od Neymara, iako je i Brazilac fantastičan igrač. Suarez je već sada najbolji uz Messija i Ronalda.“

Carragher pojašnjava.
„Najbolja momčad koju sam gledao bila je Guardiolina Barcelona. Činjenica je da mi danas pričamo kako je Enriqueova momčad na istoj razini ili po nekima čak bolja, zasluga je napadačke trojke.“

„Nemaju Puyola i Xavija, ali u napadu su bolji nego u vrijeme kada su igrali David Villa i Pedro. Mnogi su mišljenja kako su Suarez i Neymar digli Barcelonu na još višu razinu“, divi se Carragher Barcinom napadu.

Suarez je u Liverpoolu postigao 82 gola u 133 nastupa. Na pitanje u čemu je glavna razlika u odnosu na vrijeme kada je igrao u Liverpoolu i sada kada nastupa u dresu Barcelonu, Carragher odgovara:
„Jedna je razlika u tome što sada igra u momčadi koja može maksimizirati njegove sposobnosti. Uvijek je bio kreativan, a uz to ima i snažne radne navike, puno trči i igra obranu.“

Veliki propust Reala

Je li Suarez trebao biti među tri najbolja i hoće li postati Zlatna lopta pokraj Messija, Ronalda i Neymara, može se razgovarati, ali malo tko može osporiti da se radi o sjajnom nogometašu, koji je najmanje među pet najboljih u ovom trenutku.

Kad se to zna, izjava predsjednika Real Madrida Florentina Pereza početkom 2014. da „Suarez i nije baš neki igrač“ zvuči groteskno.
Real je mogao dovesti Suareza iz Ajaxa prije no što je 2011. prešao u Liverpool za tridesetak milijuna eura. Spekuliralo se da Madriđani razmišljaju o tome, no očito su zaključili da nije igrač za Real, odnosno da je preskup s obzirom na kvalitetu.

U međuvremenu su iskrcali stotine milijuna eura na nova pojačanja, među njima i osamdesetak milijuna za Jamesa Rodrigueza, koji nije loš igrač, dapače, ali teško da je u klasi Suareza, a što tek reći o jednom Danilu ili još gore Illarramendiju, koji također nisu napadači ali su stajali Real više od tridesetak milijuna eura i to mu nije bilo preskupo platiti, dok mu je Suarez bio preveliki rizik. Podsjećamo da je Illarramendi bio potpuni promašaj i da se vratio u Real Sociedad za dvostruko manju svotu. 

Barci se već isplatio

Stoga se može reći da je nedovođenje Suareza jedna od najvećih pogrešaka Reala u povijesti, a svakako u Perezovoj predsjedničkoj eri, s obzirom da mu je u to vrijeme cijena bila vrlo pristupačna, puno manja nego kada je Real, recimo, želio dovesti Neymara. Urugvajac je u Liverpool prešao za 22.5 milijuna funti, što je po ondašnjem tečaju bilo oko 27-28 milijuna eura.  

Ni Barcelona nije bila previše vidovita, ali Katalonci su u to vrijeme osvajali sve najveće trofeje pa se može shvatiti da nisu tražili „kruha preko pogače“.  Taj „propust“ stajao ih je tričavih 81 milijuna eura, a engleski mediji spekuliraju da je transfer iz Liverpoola bio i dosta veći, blizu stotinu milijuna eura.

Barcu je skupo stajao, ali joj je odmah i puno donio. Suarez je već u prvoj sezoni s Barcelonom osvojio sve najveće trofeje, što nije uspjelo nijednom igraču Reala u povijesti a kamoli u Perezovoj eri.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider