Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Žale se čak i na suđenje

Real u krizi, ovo su glavni razlozi: Perez na zimu dovodi megapojačanje

Nakon petog kola Primere, Real je tek sedmi na ljestvici sa sedam bodova zaostatka za vodećom Barcelonom...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na Santiago Bernabeuu nikada nema mira. Dovoljna je samo jedna ili dvije utakmica da se situacija okrene za 180 stupnjeva; od euforije i ekstaze do srdžbe i očaja za čas posla.

Nakon što je Real osvojio dvostruku krunu, prvenstvo i prvi u povijesti obranio naslov Lige prvaka, te potom pregazio Barcelonu u španjolskom Superkupu, euforija je zahvatila višemilijunsku navijačku vojsku madridskog velikana. Prštale se pohvale i panegirike sa svih strana, išlo se toliko daleko da su neki Zidaneovu momčad proglašavali najboljom svih vremena.

Međutim, početak sezone donio je gorko otriježnjenje. Odigrano je tek pet kola, a Real zaostaje za Barcelonom već sedam bodova i tek je sedmi na ljestvici. Kraljevi u tri uzastopne utakmice na svojem stadionu nisu upisali pobjedu, bilježe dva remija i jedan poraz, negativan učinak kakav se ne pamti već dvadesetak godina. Za Real je to katastrofalan ulazak u sezonu, teško da može biti gore.

Zidane na udaru kritike

Obrisi lagane panike naslućivali su se već nakon dva uzastopna domaća remija s Valencijom i Levanteom. Ponovno su na površinu izašle kritičke note na račun trenera. Budući da su se Karim Benzema i Gareth Bale propisno ispromašivali, a da je Cristiano Ronaldo izdržavao suspenziju od pet utakmica, madridski mediji potencirali su Zidaneovu očito pogrešnu odluku da Alvara Moratu proda Chelseaju. Real je pustio Moratu, koji je prošle sezone bio osjetno golgeterski učinkovitiji od Benzeme i često vadio Real iz teških situacija, a nije doveo adekvatnu zamjenu.

Pobjedom na teškom gostovanju u San Sebastianu i prvijencem mladog Borje Mayorala te atraktivnim golom Balea, činilo se da Real izlazi iz male krize i opet su se zavrtjele slavodobitničke priče. Ako Real tako suvereno prošao Anoetu bez Ronalda i Benzeme, što će tek biti kada se oni vrate u momčad, grmjeli su madridski mediji. Ronaldo se vratio protiv Betisa na Bernabeuu u prošlom kolu, mnogi su očekivali da će krenuti u lov na Lionela Messija koji briljira u dresu Barcelone i zabija golove kao na pokretnoj traci, no dogodilo se upravo suprotno.

Real je s Ronaldom u momčadi odigrao lošije nego u San Sebastianu i zasluženo izgubio, i to bez da je postigao pogodak, čime je stao na 73. utakmici u nizu s makar jednim postignutim golom i nije uspio preteći Peleov Santos. Malo tko se mogao nadati da će se to dogoditi protiv ne odveć snažnog Betisa usred Madrida. Ali, nogomet je ponovno pokazao koliko je nepredvidljiva igra.

Kraljevstvo za strijelca

Kraljevima je voda došla do grla, u pet utakmica dva remija, jedan poraz i samo dvije pobjede, te sedam bodova zaostatka za stopostotnom Barcelonom. Više nego dovoljno da se na Bernabeuu upali znak za opću uzbunu, jer još jedan „kiks“ mogao bi značiti i oproštaj od naslova prvaka. Ponovno su pokrenute priče da Madriđanima nasušno nedostaje gol igrač Moratine kvalitete. Kraljevstvo za strijelca, otprilike tako glasi mantra koja odzvanja holovima Bernabeua. Realu treba 67 udaraca na vrata za tri gola. Statistika koja sve govori. Real ima i previše igrača koji znaju dodavati, graditi i driblati, ali ima premalo igrača koji znaju zabiti, i to barem jednom iz dvije ili tri prave šanse.

Takvih igrača, igrača odluke, uvijek je bilo malo, a čini se da ih je u današnjem nogometu manje nego ikad. Nestašica rasnih strijelaca nikada nije bila veća. Postavlja se pitanje koga kupiti u zimskom prijelaznom roku? Na tržištu nema previše opcija. Real se do zime mora snaći iz unutrašnjih rezervi, napadači, ali i veznjaci moraju podići golgetersku formu. Madriđani do zime moraju nekako zadržati korak s Barcelonom, a onda krenuti po centarfora. Čini se da Real sve ozbiljnije razmišlja o Robertu Lewandowskom, napadaču Bayerna i poljske reprezentacije. Da bi Poljak mogao napustiti Bayern, govore i glasine koje dolaze iz Njemačke. Navodno je već počeo učiti španjolski jezik.

Perez ide po Lewandowskog

Nema sumnje da bi Lewandowski bio veliko pojačanje, no pitanje je hoće li ga Bayern pustiti? Florentino Perez navodno je spreman iskrcati golemu svotu i probiti cifru od stotinu milijuna eura, međutim, to ne znači da će Bavarci pustiti svoju zvijezdu. Problem je što Bayern nema zamjenu za Poljaku, ne samo adekvatnu, nego nikakvu. Dakle, ako se Bayern i odlučio prodati Lewnadowskog, morat će naći zamjenu, a to neće biti nimalo lako. Stoga se transfer Lewandowskog još uvijek čini na dugom štapu.

Od toga vjerojatno neće biti ništa ako se Real izvuče iz krize i proigra do zime. Ako mu, pak, dogori do noktiju, moguće je da će Perez posegnuti za svojim uobičajenim receptom; ponudit će Bayernu ponudu koju neće moći odbiti. Real će vjerojatno paralelno raditi i na transferu Time Wernera, mladog napadača Leipziga i njemačke reprezentacije. No, ni do njega neće doći tako lako već u zimskom prijelaznom roku. Hoće li i koga Real dovesti na zimu, tek ćemo vidjeti, ali do tada treba preživjeti.

Golgeterska kriza u smislu slabe efikasnosti, odnosno previše promašenih šansi najveći su problem Reala i glavni uzrok krize, ali to nije jedini razlog. Čini se da su Realove zvijezde nakon sjajne sezone i razbijanja Barcelone u Superkupu utonule u lagodni osjećaj samozadovoljstva. Kao da očekuju da će se protivnici predati čim ih vide na travnjaku i sami sebe pobijediti.

Ronaldo nije u formi i unosi dodatnu nervozu

Kada vide da to baš ne ide kako su zamislili, u njih se uvlači vidljiva nervoza, što se dobro vidjelo na utakmici s Betisom. Ronaldo nije u formi i svojim ponašanjem, vikanjem, grimasama i lamatanjem rukama najviše potencira nervozu. Takvo stanje duha posebice je vidljivo na Bernabeuu. Stječe se dojam da su igrači Reala pod većim pritiskom kada igraju na svojem stadionu i pred svojim navijačima nego u gostima.

„Ako ne damo gol u ranoj fazi utakmice, osjećamo se tjeskobno“, priznao je Isco.

Ništa novo, Bernabeuu je oduvijek takav, navijači Reala najzahtjevniji su na svijetu, njima čak ni pobjeda nije dovoljna ako se do nje nije došlo u velikom stilu. Nije li Santiago Bernabeuu davno rekao da za Real pobjeda bez stila ne znači previše. Jedan od razloga zašto je Real najveći klub na svijetu. A Zidaneove Reala niti igra dobro niti pobjeđuje na startu sezone.

Madridski mediji sve više kritiziraju Zidanea, koji se nije proslavio s odlukom da Benzemu pretpostavi Morati. To je pogreška koja se vidi iz helikoptera. Međutim, opet se analiziraju neke njegove odluke u smislu promjene igrača. Kada Zidane mijenja, a Real pobijedi, onda je Zidane genijalac, a kada mijenja i Real ne pobijedi, onda su mu odluke u najmanju ruku čudne. Te zašto je mijenjao Isca, te nije trebao mijenjati Modrića... Takav je život trenera Reala, nije potrebno previše da bi se situacija stubokom promijenila, i na bolje i na gore.

Real ima previše kombinatora, a premalo igrača odluke

Zidane je na press-konferenciji vidno nervozno odbrusio novinarima da je mijenjao i uveo igrače s klupe zato što je htio postići gol i pobijediti. Aluzija mu je bila više nego jasna. Ali, Zidane je samo sebi najveći krivac, tko mu je kriv što je pustio Moratu i doveo se u situacija da ima previše "kombinatora" koji teško ili nikako postižu golove, čak i iz najboljih šansi, a premalo nemilosrdnih egzekutora, igrača koji odlučuju utakmice, a to su samo oni koji zabijaju golove, jer u nogometu je sve važno, ali najvažnije je postići pogodak. Real je do sada zabio devet golova, jednako kao i Messi sam samcat. Tablica sve govori.

Istina je da Real ima problema i s ozljedama, ali teško da bi igrači koji nedostaju značajno utjecali na poboljšanje efikasnosti. Ako ćemo iskreno, Benezema oduvijek ima problema s realizacijom, to mu nikada nije bila jača strana, za jedan gol već godinama mu treba barem pet-šest šansi. Ni Mateo Kovačić nije baš poznat po brojnim golovima. O ostalima da i ne govorimo.

Madridski mediji žale se na suđenje

Madridski mediji bez imalo ustručavanja ističu da je jedan od uzroka i loše suđenje. Hipokrizija na kvadrat. Još uvijek ne mogu prežaliti pet utakmice suspenzija za Cristiana Ronalda. To što je Portugalac u posljednjih nekoliko sezona u desetak navrata udarao suparničke igrače bez lopte i redovito ostajao nekažnjen, nema nikakve veze, događa se.
Također se bune jer nema jedanaesteraca za Real, a, eto, sviraju se za Barcelonu.

To je, valjda, argument zašto bi se trebali svirati i postojeći i nepostojeći  za Real. Istina, to može biti problem kada jedanaesterci i sudačko pogreške u svoju korist postanu navika. Ako se netko kroz čitavu povijesti ne bi smio žaliti na suđenje, onda je to Real, a odmah za njim Barcelona. Treba se sjetiti samo prošle sezone i nepreglednog niza sudačkih previda u korist Reala. Što da na sve kažu Betis, Levante i slični klubovi? Koliko su oni puta bili oštećeni, i to drastično, pa nikome ništa.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider