Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
cijene ulaznica lete u nebo

Kako je rastući derbi u SAD-u nadmašio čak i NBA spektakl: Zlatanov osobni okršaj protiv velikog rivala

Utakmica koja će biti po mnogočemu posebna privukla je ogroman interes publike. Ovo je ne tako davno bilo potpuno nezamislivo...

Zlatan Ibrahimović zabija u El Traficu (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Clippersi i Lakersi otvorili su novu NBA sezonu Bitkom za Los Angeles, kako se popularno naziva košarkaški okršaj za prevlast u Gradu anđela. Jačanjem Clippersa, trenutačno ponajvećih favorita za osvajanje naslova, ova utakmica, nekoć okršaj glamuroznih i popularnih Lakersa protiv luzerskih i neuglednih susjeda, dobila je na važnosti i postala pravi gradski derbi koji se željno iščekuje.

Svega dva dana nakon tog susreta, u noći s četvrtka na petak, Los Angeles će uživati u novom zahuktalom sportskom rivalstvu – ali ne u footballu ili nekom drugom tradicionalnom američkom sportu, nego u nogometu, onom ''našem'', koji u SAD-u proživljava veliku ekspanziju posljednjih godina. Čak toliku da je po interesu nadmašio i spomenutu košarkašku poslasticu.

Cijene ulaznica lete u nebo, nadmašile su košarkašku Bitku za Los Angeles

S jedne strane stajat će Los Angeles Galaxy, a s druge strane Los Angeles FC. Ovaj susret popularno se naziva El Trafico - nema ovaj naziv veze s prometom drogama kako možda zvuči na prvu, nego s nesnosnim losanđeleskim prometnim gužvama, koje su na glasu kao jedne od najgorih u svijetu.

Ulog je velik – mjesto u finalu Zapadne konferencije, zadnjoj stepenici prije okršaja za naslov s predstavnikom Istoka. Dodatnu napetost stvara činjenica da se igra na jednu utakmicu, bez uzvrata, a domaćin će biti Los Angeles FC.

Motta - taktika (Screenshot) Dobro objašnjena Mottina "revolucionarna" formacija 2-7-2 o kojoj svi pričaju divider

Njihov stadion Banc of California, kapaciteta 22.000 gledatelja, bit će premali za sve zainteresirane. Najjeftinije cijene ulaznica u preprodaji kreću se oko 300 dolara – zvuči pomalo nevjerojatno, ali više od spomenute košarkaške bitke za Los Angeles. Najskuplje postižu cijenu i od nekoliko tisuća "zelembaća"...

Koliki interes vlada za ovim derbijem, najbolje govori interes vlasnika LAFC-a za mogućim budućim prebacivanjem utakmice na Los Angeles Memorial Coliseum, stadion koji prima čak 77.000 gledatelja.

Ibrahimović i njegov veliki rival u središtu pozornosti

Zanimljivo, ovaj derbi postoji tek dvije godine, otkad je LAFC u MLS-u naslijedio ugašeni Chivas USA. Međutim, obje momčadi imaju vjernu publiku, a strasti i vatre ne nedostaje na tribinama tijekom velikog derbija. Ova utakmica brzo se prometnula u jedan od najatraktivnijih sportskih događaja u gradu izrazito bogate sportske ponude.

Naravno, u središtu pozornosti bit će Galaxyjev Zlatan Ibrahimović, za kojeg će ovo biti više od utakmice. S druge strane stajat će njegov veliki američki rival – Carlos Vela, Meksikanac koji je počeo u Arsenalu, a u SAD-u se prometnuo u veliku zvijezdu. Budući da Ibrahimoviću istječe ugovor na kraju godine, bit će ovo možda i njihov zadnji međusobni okršaj u MLS-u.

Conor McGregor (Foto: AFP) Conor McGregor u Moskvi potvrdio povratak i datum svoje iduće borbe u UFC-u: "Protivnik? Je** mi se" divider

Vela je ove sezone zabio rekordna 34 gola i osvojio MLS-ovu Zlatnu kopačku, pa se počelo postavljati pitanje je li on, a ne Zlatan, najbolji igrač najjače američke nogometne lige. Zlatan je odgovorio u svom stilu.

''Koliko godina on ima? 29. Znači u najboljim je godinama, a igra u MLS-u. Kad sam ja imao 29, bio sam u Europi. To je velika razlika", rekao je Zlatan, strijelac 30 golova ove sezone.

Rivalstvo Zlatana i Vele još jedan je narativ koji ovu utakmicu čini posebnom – s jedne strane uvijek glasni i na svoj jedinstven, zabavan način bahati Ibrahimović, a s druge tihi i mirni Vela, koji više preferira govoriti na terenu, a ne u medijima.

LAFC je veliki favorit, ali Zlatan i Galaxy su im noćna mora koje se još nisu riješili

Možda to neće reći javno poput Zlatana, ali zasigurno će i Vela imati poseban, osobni motiv u ovom derbiju. LAFC je bio najbolja momčad regularne sezone, ali još čeka prvu pobjedu protiv Galaxyja, a često je njihovim posrtajima kumovao baš Ibrahimović.

Možda se sjećate Zlatanova debija u MLS-u, kada je baš u El Traficu ušao s klupe i sam preokrenuo deficit 3:1 u pobjedu Galaxyja 4:3. Ukupno je zabio čak osam golova u samo pet nastupa u ovim derbijima.

gol expired Bizaran transparent navijača Liverpoola podigao buru: Brzo ga uklonili, klub osudio odgovorne divider

Daleko od toga da je Vela bio loš – zabio je sedam golova u istih pet utakmica, ali to nikad nije bilo dovoljno za pobjedu. Prvi derbi ove sezone bio je okršaj za pamćenje ovog dvojca – Vela je zabio dva komada, ali to nije bilo dovoljno protiv Ibre koji je utrpao hat-trick i nastavio nabijati komplekse gradskim rivalima.

LAFC je veliki favorit u derbiju – koeficijenti na njihovu pobjedu kreću se oko 1,4 – ali povijest nas uči da u ovom derbiju ne treba otpisati Ibru i Galaxy. Već se govori o Zlatanovu povratku u Europu, pa će ovaj El Trafico biti možda i njegova zadnja utakmica u SAD-u. Nema sumnje da će biti jako motiviran, a vidjet ćemo što su na drugoj strani pripremili Vela i društvo.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider