Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"vratar je prvi napadač"

Dobro objašnjena Mottina "revolucionarna" formacija 2-7-2 o kojoj svi pričaju

Čini se da ipak neće biti ništa od nogometne revolucije koju je nespretnim izražavanjem najavio Thiago Motta.

Motta - taktika (Screenshot)

Predzadnja momčad Serie A Genoa smjenila je trenera Aurelija Andreazzolija te istovremeno imenovala Thiaga Mottu njegovim nasljednikom. Riječ je o vrlo mladom nogometnom strategu, koji je donedavno bio trener PSG-ove momčadi do 19 godina i koji je u razgovoru s talijanskim medijima najavio revoluciju u nogometu.

"Budućnost nogometa je u formaciji 2-7-2. Moja je ideja da momčad igra ofenzivno, s visokim presingom i velikom mobilnošću, podjednako s loptom i bez lopte. Želim da igrač koji ima loptu uvijek ima barem tri-četiri rješenja, u svakoj situaciji", rekao je Motta.

gol expired Bizaran transparent navijača Liverpoola podigao buru: Brzo ga uklonili, klub osudio odgovorne divider

Mnogi su se nakon toga pitali što će se dogoditi s vratarom u tom sustavu? Ide li ispred dvojice stopera ili se jednom pridružuje u zadnjoj liniji dok drugi ide u vezni red. Odgovor je - nijedno od navedenog.

Objašnjena Mottina formacija 2-7-2 (Screenshot) Objašnjena Mottina formacija 2-7-2 (Screenshot)

Mottinu ideju u sjajnom je videu objasnio Alex Stewart, koji je otkrio da 37-godišnji stručnjak nije mislio na horizontalnu formaciju 2-7-2, već na vertikalnu, s desne na lijevu stranu.

Mottina po dva igrača u formaciji nalaze se s desne odnosno lijeve strane travnjaka i to su desni branič i krilni napadač, odnosno lijevi branič i krilni napadač. Ovih sedam nalazi se u centralnom dijelu travnjaka, ali u poznatoj 4-3-3 formaciji.

Dani Olmo na CNN-u (Screenshot) CNN ne zna u kojem to Dinamu igra Dani Olmo, stigao brzi odgovor s Maksimira divider

"Vratar se broji kao jedan od igrača sredine terena. Napadač je prvi stoper, a vratar je prvi napadač. Od vratara kreće svaka akcija, a napadač prvi ide u presing kako bi osvojio loptu koja je kod suparnika", objasnio je Motta.

Njegova ideja je da vratar bude sposoban kombinirati, kratkim dodavanjima, zajedno s dvojicom stopera, koji bi se u startu raširili prema aut-linijama te na taj način poslali dvojicu bočnih braniča prema gore u prazniji prostor. Istovremeno bi se jedan od veznih igrača spustio prema dolje i pripomogao u iznošenju lopte.

Erling Haland (Foto: AFP) Znate li koliko je Ronaldu i Messiju trebalo da naprave što i ovaj tinejdžer? divider

U vrhu napada igrači bi vrlo često izmjenjivali pozicije kako bi suparnička obrana što teže čitala kretanje Mottinih nogometaša.

Prema onome što je vrlo jednostavno i sasvim logično objašnjeno u videu, možemo konačno reći da sada ima smisla. Motta ne uvodi nikakvu revoluciju u nogomet, već na formaciju gleda iz malo drugačije perspektive. Namjerava igrati u sustavu 4-3-3 ili 4-1-4-1, otprilike istom kao i Manchester City Pepa Guardiole, ali za nijansu ofenzivnije.

Svaki igrač Mottine momčadi morat će znati igrati s loptom u nogama, pa čak i stoperi odnosno vratari. Ubrzo ćemo vidjeti što to konkretno znači u njegovoj prvoj ozbiljnijoj trenerskoj ulozi.

Lani je u francuskom prvenstvu do 19 godina s PSG-om završio na drugom mjestu prvenstvene ljestvice s 58 osvojenih bodova iz 26 utakmica te gol-razlikom 70:31.

Marc Andre ter Stegen (Foto: AFP) Spasitelju Barcelone pukao film: "Želim razgovarati s igračima koji su danas nastupili" divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider