Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ključna utakmica sezone

Barca u strahu od sudaca pred veliki derbi: Tri slučaja koja daju nadu Realu

Barcelona je pobjegla Realu i Atleticu na deset bodova, no u sljedećem kolu gostuje kod razigrane Valencije.

Cristiano Ronaldo i Juanfran (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U kolovozu su je mnogi pokopali, a krajem studenog Barcelona ima čak 10 bodova prednosti ispred najvećeg rivala, madridskog Reala. Madriđani su u velikoj krizi, a Barcelona cvijeta.

Malo tko je to mogao očekivati nakon što je ljetos Real demolirao Barcelonu u španjolskom Superkupu. Tomu se vjerojatno nisu nadali ni najzagriženiji navijači Barcelone, ali nogomet je još jednom pokazao da je čudna biljka i da kada je o njemu riječ, nikad ne reci nikad.

Svi se sprdaju s Ronaldom: Smije li ''najbolji na svijetu'' igrati ovako loše?

Tako ne treba reći ni da je Barcelona novi prvak. Odigrano je tek 12 kola i svašta je moguće do kraja sezone. Real i Atletico zaostaju deset bodova, međutim, hit sezone, probuđena Valencia na samo je četiri boda od katalonskog diva. Dakle, je li moguće da Barcelona ispusti titulu nakon ovako furioznog starta u kojem je nanizala 11 pobjeda i samo jedan remi?

Tri slučaju koja daju nadu Realu

Povijest kaže da je moguće. Samo su tri momčadi u povijesti imale start poput Valverdove Barcelone u prvih 12 kola. Dvije nisu postali prvaci. I naravno u sva tri slučaja radi se o Realu i Barceloni.

Cristiano Ronaldo i Juanfran (Foto: AFP) Cristiano Ronaldo i Juanfran (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Real je u sezoni 1991/92. s Radomirom Antićem na klupu krenuo fantastično. Antić je tijekom sezone smijenjen, a Leo Beenhakker izgubio je titulu na Kanarima u posljednjem kolu, u onom mitskom meču u kojem je Real poveo 2:0 i na kraju izgubio 3:2. Da stvar bude čudesnija, Madriđani su i sljedeće sezone izgubili titulu na Kanarima u posljednjem kolu. I opet protiv Tenerife. I opet je Cruyffova Barcelona osvojila titulu prvaka.

Barcelona je u nedavnoj prošlosti dvaput startala kao ove sezone, bilo je to o sezonama 2012/13. i 2013/14. U prvom navratu Barca je otišla do kraja na klupi s pokojnim Titom Vilanovom. Katalonci su imali 15 bodova više od drugoplasiranog Reala. Sljedeće sezone nije uspjela pod vodstvom Tate Martina, prvak je bio Simeoneov Atletico.

Ključno kolo - veliki derbi na Mestalli

Real se ne može pohvaliti da je uspijevao biti prvak nakon što su mu suparnici odmakli na osam i više bodove, ali Zinedine Zidane, koji je pod sve većim udarom i već se spekulira da bi ga Perez mogao smijeniti, vjeruje da može dostići Barcelonu. Zidane je bio u sličnom zaostatku kada je zamijenio Rafaela Beniteza u siječnju 2016.

Real je zaostajao 12 bodova za Barcelonom, a na kraju je Barca slavila s jednim bodom prednosti. Dakle, smanjio je zaostatak za čak 11 bodova u bitno manje kola do kraja sezone nego što je sada slučaj.

Madriđani se nadaju, i Los Blancosi i Rojiblancosi, da bi sljedeće kolo moglo biti prekretnica sezone. Naime, Barcelona gostuje u Valenciji kod Marcelinovih razigranih i raspjevanih Šišmiša. Ako se Barca izvuče neokrznuta na Mestalli, možda je pretjerano reći da će joj se u potpunosti otvoriti put ka naslova prvaka, ali očekuje je nešto lakši raspored od Reala do 17. kola i prvog El Clasica u sezoni, koji se igra 23. prosinca u Madridu (13 sati).

Barca u strahu od sudaca

Uglavnom, Kraljevi se nadaju da će Barca pasti na Mestalli, a oni zaredati s pobjedama i dočekati Barcu na Santiago Bernabeuu s pet-šest bodova zaostatka. To je scenarij koji bi na Bernabeuu odmah potpisali. U Kataloniji su vrlo oprezni, plaše se da će proraditi Realova mašinerija, pa su počeli dizati buku protiv sudačke organizacije.

Barca je u prošlom kolu lako prošla kroz Leganes, no njezini igrači bili su izrazito bijesni na suca Undiana Mallenca, koji je pokazao žuti karton Gerardu Piqueu zbog, kako vjeruju, poptuno bezazlenog starta, a ovaj će zbog toga propustiti teško gostovanje u Valenciji.

Navodno su Barcelonini nogometaši optuživali suca da je samo čekao situaciju u kojoj će pokazati Piqueu žuti karton, jer je znao da mu je to suspendirajući. Time je započela katalonska kampanja straha od sudaca uoči derbija s Valencijom. Čini se kao klasično preventivno dizanje buke.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider