Košarka
SPORTOVI
Košarka
Ogroman biznis

Reportaža iz Clevelanda: Evo koliko stoji LeBronov dres i ulaznice na crno!

Najjača košarkaška liga svijeta ogroman je biznis koji je nudi čitav niz sadržaja osim same utakmice.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

NBA liga je došla do same završnice u kojoj Golden State čeka da Cleveland dovrši posao sa Bostonom i da opet imamo reprizu finala. Najjača košarkaška liga svijeta, koja je jedna od glavnih tema i našeg podcasta Triple-double, ogroman je biznis koji je nudi čitav niz sadržaja osim same utakmice.

Koncerti, koševi, pa debeli koševi i debele lopte, pa koševi koji se vrte. Pa nakon košarke provjerite svoj odraz, uslikate se s najvećim facama Cleveland Cavaliersa, na čije utakmice dolazi i UFC-ov prvak u teškoj kategoriji Stipe Miočić. I onda ste tek spremni za utakmicu. Priča je slična u svakom NBA gradu.

Kao što vidite Amerikanci itekako znaju ponuditi dodatne sadržaje osim same utakmice. A vjeruju da će ih ova dva majstora dovesti do naslova prvaka.

Istočno tržište guta sve što ima veze s NBA ligom. Tamo se okreću silini milijuni koji pune ovu industriju. Cijene prošlosezonskih artikala su snižene, ali sve što ima veze s ovom sezonom je papreno.

Dresovi igrača Clevelanda stoje 300 dolara

Ovdje su primjerci dresova koji se nose ove sezone i cijena je 100 dolara. No, imamo i primjerke koji su original originala koje igrači nose baš na utakmicama i cijena je čak nevjerojatnih 300 dolara. Ali to nije sve...
Ako niste fan dresova možete kupiti ježa. Za ovu priliku nazvat ćemo ga Dubravko. Dubravko košta 16 dolara, a Cleveland još jedna pobjeda dijeli od finala s Golden Statom.

Hoćete li biti i ove godine prvaci?
„Ove godine će biti malo teže nego prošle godine, ali naravno da hoće“, kaže Kyle.

Ovo su natpisi koje vidite po cijelom Clevelandu. To je moto cijelog grada pogotovo onog dijela zaluđenog košarkom.
Defend the Land - Cleveland. Obraniti Clevland. To je moto navijača Clevelanda ove sezone u kojoj košarkaši brane naslov.

S obzirom da smo bili bez akreditacija zanimale su nas cijene ulaznica.

„Cijena je 100 dolara za moje mjesto. Imam dobro mjesto odmah na ulazu u dvoranu“, kaže Robert.

Ulaznice na  crno

„Ne znam prosječnu cijenu ali mi smo ih kupili za razumne cijene za cijelu obitelj“, kaže Mary.
A to je koliko?
„Mislim da smo platili oko 50 dolara svaku.“

Potražili smo i mi domaće švercere. Završnica je doigravanja i cijene skaču u nebo. Očekivali smo nemoralne financijske ponude. Evo kupili smo kartu na crnom tržištu za 75 dolara. Kažu nam to je dobra cijena.
Gdje ću sjediti za 75 dolara?
„Sjedit ćete 15 redova od parketa. Malo povišeno. To je jako dobro“, odgovara nam Andre.
Znači neću biti tako visoko?
„Ne, vidjet ćete potiljak glava igrača.“

Znači petnaest redova od parketa, kao u američkim serijama. 15 redova je zapravo bilo negdje 115 redova. Jer iznad mene je bio samo - krov dvorane. Ali, ajde, tko zna kad ću opet na NBA utakmicu.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider