Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Livaja i Krama za rušenje Slovenaca na uzavrelom Poljudu: Kekov blok probija se agresijom i kratkim pasom, kalkuliranje zabranjeno

Hrvatska večeras (20:45) na Poljudu dočekuje Sloveniju u šestom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. Utakmicu uživo pratite na Novoj TV i gol.hr-u…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nekoć se prvih 11 znalo, sada se može samo nagađati. Još od prve utakmice na Euru izbornik Dalić promijenio je filozofiju i udarni sastav krije kao zmija noge, a usto je tempo kvalifikacijskih utakmica takav da je naprosto primoran rotirati.

Sve su to razlozi zbog kojih je jako teško nazrijeti tko će večeras istrčati protiv Slovenije na, ne treba u to sumnjati, uzavrelom Poljudu. Izbornik je najavio Ivicu Ivušića na vratima i Marka Livaju u napadu. To je beton, a ostalo je pod upitnikom.

Analiza s Poljuda uoči dvoboja Hrvatske i Slovenije

Livaja bi mogao zaigrati na mjestu najisturenijeg napadača, što znači da bi imao ulogu „lažne devetke“. Naravno da ne mora biti zacementiran za tu poziciju, mjesta se mogu mijenjati tijekom utakmice, pogotovo ako bude igrao Andrej Kramarić.

Livaja i Krama kombinacija za rušenje Slovenaca

Ni jedan ni drugi nisu klasični centarfori, bolje se snalaze u ulogama povučenijih napadača, Livaja čak i na mjestu ofenzivnog veznog. Njih dvojica su prilično sličnih karakteristika, a opet ima i razlika. Livaja je ipak hitriji, robusniji, fizički jači, lakše mu se hrvati s protivničkim stoperima i nekako sam mišljenja da je logičnije da više vremena provede u špicu napada.

Kažem, lako se mogu mijenjati, obojica su majstori zadnjeg pasa, podvaljivanja, a znaju i zabiti, pogotovo Krama, koji ne mora nužno biti u sredini, može i desno, a recimo Mario Pašalić u sredini.

gol expired Ribery u 39. godini potpisao za novi klub pa uputio dvije rečenice koje moraju čuti svi, a pogotovo mladi divider

I Livaja i Kramarić odlično se snalaze u međuprostorima, zna se da su tehnički sjajni, lako stvaraju trokute s krilnim ili veznim igračima u prodoru, dvostruki pas im je urođen…

Ta kombinacija mogla bi dobro funkcionirati. Vjerojatno će biti ideja da Livaja izlazi i otvara prostor krilima, koji bi se zavlačili iza leđa posljednje linije slovenske obrane.

Hrvatska ne smije i ne zna igrati na silu, to rijetko kada završi dobro. Vatreni su najjači kada igraju tehnički, od noge, kratki pasovi i brze izmjene mjesta, to je forte i odlika hrvatskih nogometaša. S takvom igrom uvijek su lomili suparnike, poglavito momčadi razine slovenske reprezentacije. Ne treba izmišljati toplu vodu, treba se držati onoga u čemu je Hrvatska najjača. Vatreni će najlakše izraditi Slovence na sitan pas.

Dalić pripremio promjene 

Ako će Livaja biti u špicu, a Krama iza njega, ili možda obratno, izvjesno je da će Ivan Perišić biti lijevo. Tko će ići desno? Nikola Vlašić izgleda umorno, nije bio na svojoj razini u Moskvi i Bratislavi. Čini se da je vrijeme za odmor i ulazak s klupe. Ako će Pašalić u sredinu, onda bi Kramarić mogao desno.

Moguće je da se Dalić odluči i za Luku Ivanušeca. Po strani mu treba hitar i okretan dribler koji se lako može pretvoriti u klasičnog veznjaka ako dođe do rotacija i promjene sustava tijekom utakmice. Za tu je ulogu Ivanušec jako dobar jer je izrazito polivalentan i može igrati na više mjesta.

gol expired Slovenski kapetan otkrio: "Poljud mi je prva prava nogometna uspomena u životu" divider

Mateo Kovačić i Marcelo Brozović bili su motori hrvatske momčadi u obje prethodne utakmice. Čini mi se riskantno mijenjati jednog od njih dvojice, iako su igrali obje prethodne utakmice. Zna se da Brozović može trčati od jutra do sutra, njemu vjerojatno nije problem odigrati tri utakmice u nizu. Kovačić je također izgledao svježe i razigrano, čini se da je jako dobro pripremljen.

Dalić je istakao da su neki igrači možda umorni, poimence je spomenuo Bornu Sosu i Dejana Lovrena, što sugerira da bi moglo doći do promjena u obrani. E, sad, mijenjati obranu koja se konačno standardizirala i uspjela odigrati dvije jake utakmice u nizu bez primljenog gola također nije baš uputno.

No tu je ključna izbornikova procjena koliko je tko umoran i što je bolje za momčad. Teško da će Dalić razbijati središnjicu obrane, da će razdvajati iskusni i uigrani par Lovren – Vida.

Gvardiol ili Barišić na lijevom beku

Prije da će napraviti promjene na bokovima. Informacije iz Splita govore da je Joško Gvardiol odradio posljednji trening bez vidljivih problema. Možda Dalić odluči Sosu posjesti na klupu, a od prve minute ubaciti Gvardiola.

Ako postoji ikakav upitnik kod Gvardiola, onda bi trebao uskočiti Borna Barišić, iako je s njim prilično skliska situacija. Barišić se od zabetoniranog prvotimca pretvorio u čvrstu rezervu. U dva navrata iz prve postave istisnuli su ga debitanti.

gol expired Što kažu kladionice? U našoj skupini jedna je oklada "sigurna", a to nije utakmica Hrvatska - Slovenija divider

Gvardiol na Euru, a sada kada je potpuno spreman, uletio je Sosa. Hoće li ga Dalić na Poljudu vratiti u prvih 11, doista je teško reći. Dakle, lijevo bi mogli Gvardiol ili Barišić, a desno bi Filip Uremović možda mogao zamijeniti Josipa Juranovića, koji je izgledao malo umorno.

Kombinacija je puno i teško je predvidjeti što će Dalić napraviti, ali za koju god se postavu odlučio, Hrvatska će na papiru biti jača od Slovenije. Tko god igrao, trebao bi dati svoj maksimum. To je jedina obveza. Sustav nije toliko važan, taktika mora biti napadačka. Ne kažem bezglavo srljanje, nego razrađena ofenziva.

Suparnik će se vjerojatno zatvoriti i pokušati što duže zadržati nulu. Na taj način Slovenci žele uvesti što veću nervozu među hrvatske igrače, ali i poljudske tribine.

Probiti Kekov blok agresijom i kratkim pasom

Znaju da je to zapaljiva smjesa koja može eksplodirati ako stvari ne krenu kako treba. Stoga će biti potrebno i strpljenja, i momčadi i navijača. Utakmica traje 90 minuta, ne mora se ništa riješiti u prvih pola sata, iako, naravno, hrvatski navijači ne bi imali ništa protiv takvog scenarija. No mora se igrati napadački, ofenzivno, agresivno, intervalnim presingom tražiti gol od prve minute. To je najbolji recept za probijanje Kekova bloka.

Hoće li Hrvatska na Poljudu pobijediti Sloveniju?

Ukupno glasova:

Hrvatska je kvalitetnija i treba slomiti Sloveniju s ofenzivom, a ne kalkulacijama. Poljud će tu sigurno pomoći, nosit će Vatrene kao i uvijek. S druge strane, oklijevanje i pretjerano taktiziranje moglo bi se vratiti u glavu kao bumerang. Prva utakmica u Sloveniji najbolje je upozorenje.

Prijenos donose Nova TV i gol.hr već od 20 sati, kada počinje specijalna uvodna emisija.

 

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider