Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Prva meč-lopta

Dalić rotacijama čuva mir u kući: Tri izmjene za pobjedu Hrvatske i plasman na Euro

Hrvatska u pretposljednjem kolu kvalifikacija za Euro 2020. gostuje u Walesu. Prijenos utakmice možete pogledati na GOL.hr-u i Novoj TV od 20:45.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska večeras u Cardiffu protiv Walesa ima prvu meč-loptu za plasman na Euro 2020. Ako Vatreni pobijede, plasman će biti osiguran prije zadnjeg kola. S remijem ne bi još sve bilo riješeno, ali bi za još jedan koračić bili bliže cilju.

Ako bi se potrefili ostali rezultati, Hrvatska bi s bodom u Walesu i čak porazom protiv Slovačke u zadnjem kolu mogla otići dalje. Bod sa Slovačkom sigurno donosi Euro. No to je solucija o kojoj Vatreni ne smiju razmišljati, njima mora biti u glavi samo pobjeda. Povijest pokazuje da samo na pobjedu i znaju igrati.

''Čim nešto kalkuliramo, ne ispadne dobro'', dobro je uoči utakmice konstatirao Ivan Perišić.

Prekršaj na Kovačiću (Foto: GOL.hr) Hrvatska remizirala u Walesu, po Euro ipak u posljednjoj utakmici kvalifikacija divider

Izbornik Zlatko Dalić najavio je rotaciju. Konstatirao je da ne smije napraviti pogrešku kao protiv Azerbajdžana. Očito je da Vatrenima ne odgovara kada igraju dvije utakmice u razmaku od četiri dana. Drugu u pravilu odigraju osjetno lošije nego prvu. Stoga je logično zaključiti da je izbornik izvukao pouke i da će ovaj put nešto mijenjati kako bi zadržao visok ritam momčadi. Pitanje je što?

Jedna izmjena je prisilna, Marcelo Brozović ima kartone i ne može igrati. Umjesto njega mogao bi upasti Nikola Vlašić. Dalić je najavio da bi možda mogao napraviti još dvije izmjene. Čini se da bi umjesto Ivana Rakitića mogao zaigrati Mateo Kovačić, a umjesto Ante Rebića Josip Brekalo. Izbornik obranu sigurno neće dirati, jedino u slučaju ako dođe do nepredviđenih okolnosti, ozljeda i slično.

Da bi Rakitić mogao na klupu, čini se logičnim jer veznjak Barcelone nema natjecateljski kontinuitet i pitanje je može li fizički izdržati dvije utakmice u kratkom razdoblju. Što se tiče Brekala, on je kao i Vlašić bio u najužim kombinacijama za Mađarsku. Zapravo, dugo se činilo da će upravo on biti starter, a da će Rebić preseliti na klupu budući da u klubu ima slabu minutažu i da nije briljirao protiv Azerbajdžana.

''Moramo čuvati mir u kući, ako me razumijete'', objasnio je Dalić poslije Mađarske odluku da krene s Rakitićem i Rebićem.

Izbornik je obojici ispunio želju, od prve minute istrčali su na raspjevanom Poljudu i ostvarili san. Igrom su opravdali povjerenje izbornika, posebice Rebić koji je odigrao jako dobro. Jednim udarcem ubijene su dvije muhe: mir je sačuvan i ostvaren je rezultat. Rakitić i Rebić puno lakše će podnijeti da u Cardiffu čekaju šanse s klupe nego da im je ta uloga pripala na Poljudu.

Zlatko Dalić (Foto: GOL.hr) Dalić za Novu TV otkrio koje će pozicije osvježiti za ogled protiv Walesa: "Ne smije nam se ponoviti pogreška" divider

Nekako se nameće zaključak da sada treba sačuvati mir i na drugim adresama. Kovačić, Vlašić i Brekalo šutke su prihvatili izbornikovu odluku da forsira dvojicu senatora koji u svojim klubovima igraju slabo ili nikako. Dalić je u nekoliko navrata prije i za vrijeme kvalifikacija poručivao da će igrati oni koji su u najboljoj formi. Nabrojani trojac zacijelo dobro pamti te njegove riječi. Kad se podvuče crta, postoje dobri razlozi da Dalić napravi promjene. I nogometni i „atmosferski“.

Jasno da je glavni razlog nogometni. Kažemo, i Rakitiću i Rebiću nedostaje kontinuitet i pitanje je jesu li u stanju odigrati dvije utakmice u kratkom razdoblju na visokoj razini? No mora se misliti i na mir u kući, kako je sam Dalić to rekao.

U kojem god sastavu Hrvatska istrčala, kvalitetnija je od Walesa i favorit je u ovoj utakmici. Nadamo se da će malo pomoći i velški izbornik Ryan Giggs, kako je to već napravio u Osijeku kada je Garetha Balea u prvom poluvremenu odmakao od hrvatskih vrata i učinio svoju momčad znatno ne opasnijom.

Izborniku Daliću i hrvatskim stoperima laknulo je kada su vidjeli da Bale igra na krilu. Jasno je i zašto: isti igrač ne može probiti i sam se sebi nabaciti. Giggsu je trebalo sat vremena da shvati da je njegova momčad puno opasnija kada Bale igra u vršku napada, kada je bliže golu, no do tada je već puno toga bilo riješeno.

Sjedili smo na utakmici zajedno sa skupinom velških novinara koji se jednako kao i mi nisu mogli načuditi toj odluci. Svi su očekivali da će Bale igrati u špicu i iz dva-tri bijega pokušati riješiti utakmicu. U komentarima nakon utakmice žestoko su ''poderali'' velškog izbornika. I mi smo konstatirali da je Giggs ničim izazvan bacio pojas za spašavanje Daliću.

Podsjećamo, situacija je bila jako opasna za Hrvatsku. Znamo u kakvom su stanju bili Vatreni nakon neuvjerljive igre protiv Azerbajdžana i poraza u Mađarskoj. Puno igrača je nedostajalo, Rakitić se nije pojavio na okupljanju, atmosfera je bila napeta...

gol expired Reporter Nove TV nasmijao Balea: Podsjetio ga na Osijek, Velšani najavljuju pobjedu divider

Dalić je tjednima strahovao i razrađivao taktiku kako postaviti hrvatske stopere i cijeli zadnji red ako Bale bude najistureniji velški napadač. Hrvatska je morala napasti, a da bi napala, mora visoko podignuti zadnji red, što je jako riskantno kada protivnička momčad ima igrača kalibra i hitrine jednog Balea. Sjećamo se kakve je samo probleme radio hrvatskoj obrani brzonogi Ramil Šejdajev.

Briga nije bila mala: ako Šejdajev tako bježao hrvatskim stoperima, što bi tek mogao raditi Bale? Stoga je logično što je Bale zadavao velike glavobolje izborniku. Sada je situacija puno povoljnija za Hrvatsku, i bodovna i igračka. Forma hrvatskih nogometaša daleko je bolja, a izbor širi.

I u taktičkoj pripremi u odnosu na tu utakmicu postoji velika razlika; Wales je tada bio u situaciji da se može postaviti u blok i čekati kontru. Velšanima je bod bio sasvim dovoljan, zapravo kao kuća. Sada je situacija potpuno drukčija, Wales mora napadati, jer mora pobijediti, dok se Hrvatska može postaviti malo defenzivnije i čekati šansu iz kontre.

A znamo da su Vatreni najopasniji kada im situacija dozvoljava takvu taktiku. Prostora će sigurno biti, bit će i šansi. Nadajmo se da će Petković i ostali ofenzivni hrvatski igrači biti golgeterski raspoloženi.

Mogući sastav hrvatske reprezentacije protiv Walesa:

Livaković – Jedvaj, Lovren, Vida, Barišić – Kovačić, Modrić – Brekalo, Vlašić, Perišić – Petković.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider