Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
analiza milana stjelje

Hrvatsku čeka težak posao protiv Furije: Na što Vatreni moraju posebno obratiti pozornost?

U prvoj utakmici Luisa Enriquea, Španjolska je pokazala odličnu igru tijekom najvećeg djela susreta i zaista će biti izuzetan ispit trenutačne situacije Vatrenih.

Milan Stjelja (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Na otvaranju hrvatske skupine Lige nacija Španjolska je na Wembleyju s 2:1 pobijedila Englesku.

Bila je to utakmica u kojoj su obje reprezentacije imale razdoblja u kojima su dominirale, pa je konačni rezultat vrlo lako mogao biti ponešto drugačiji.

No, idemo od početka. Budući da Hrvatska u utorak igra protiv Španjolske, uz izravni prijenos na Novoj TV i GOL.hr-u, malo ćemo se više posvetiti njima.

Početni sastav novog izbornika Luisa Enriquea bio je: De Gea na golu, ispred njega u obrani Carvajal, Nacho, Ramos i Marcos Alonso, u vezi Busquets, Alcantara i Saul Niguez, a kao ofenzivni trojac Isco, Rodrigo i Iago Aspas.

Ali kako to obično biva kod Španjolaca, daleko je to od ovakve krute formacije jer Iago Aspas zapravo i nije klasični napadač, pa je jako rijetko tražio dubinu, već se puno, puno češće, u ulozi nekakve "lažne devetke", spuštao prema sredini i tražio loptu u noge.

U taj ispražnjeni prostor umjesto njega najčešće je iz drugog plana ulazio veznjak Saul Niguez, a ponekad čak i Thiago Alcantara, i to je nešto na što će naša reprezentacija morati jako dobro pratiti.

Uz to se kao treći, pogotovo u fazi tranzicije s desnog krila iza leđa engleskih braniča ubacivao i Rodrigo Moreno, koji zapravo po vokaciji i jest pravi napadač. Na drugoj, lijevoj strani pak, Isco se zapravo iz krilnog igrača pretvarao u klasičnog veznjaka i pripomagao Busquetsu u kreaciji španjolskih napada.

Upražnjena mjesta na bokovima koristili su Dani Carvajal i Marcos Alonso za svoje itekako kvalitetne izlete prema naprijed. Zato će igrači Zlatka Dalića u utorak, na ovim bočnim pozicijama, a mi smo primjerice postavili Pivarića i Perišića na lijevoj strani, te Vrsaljka i Pjacu na desnoj strani, morati biti jako koncentrirani u obnašanju svojih defanzivnih zadaća. Protiv Portugala Perišić u tom segmentu nije pružio sve ono što znamo da može.

Uz sve to, valja naglasiti da je Španjolska do drugog, a pokazalo se i pobjedničkog pogotka stigla iz prekida, nešto što se sve više pokazuje kao određena boljka naše reprezentacije. Englezi su stajali u zoni s petoricom igrača u liniji, a Rodrigo im je ušao u prazan prostor i praktički bez ikakvog pritiska poentirao za 2:1.

U svakom slučaju, u prvoj utakmici Luisa Enriquea, Španjolska je pokazala odličnu igru tijekom najvećeg djela susreta, praktički do posljednjih desetak minuta utakmice, i zaista će biti izuzetan ispit trenutačne situacije naših Vatrenih.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider