Hrvatska reprezentacija
Hrvatska reprezentacija

Vatreni, oprez: 100. reprezentacija svijeta dolazi u Rijeku na krilima velikog boda

Slovenija je stvar prošlosti, vremena za plakanje nema jer već ove subote Vatrene čeka druga utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

U drugom kolu skupine H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. na Rujevici će se danas od 18 sati uz izravni prijenos na Novoj TV i gol.hr-u sastati Hrvatska i Cipar.

Poslije poraza od Slovenije u Ljubljani, Vatrene čeka novi ispit. Ako se prije ogleda s reprezentacijom koju vodi Matjaž Kek i provlačila teza kako ne postoji imperativ pobjede odnosno kako bi i neriješeno bio solidan rezultat, onda to nikako ne vrijedi za utakmicu protiv Ciprana.

Radi se o reprezentaciji koja je trenutno 100. na FIFA-inoj ljestvici i koja je u ždrijebu kvalifikacijskih skupina bila smještena u peti pot. Dakle, slabija momčad od Slovenije, a k tome Hrvatska ovaj put igra kod kuće i sve osim tri boda bilo bi prvorazredno iznenađenje, da ne upotrijebimo neku težu riječ.

Cipar je reprezentacija koja je sastavljena uglavnom od igrača iz tamošnje lige. Izbornik Nikos Kostenoglou pozvao je na ovo reprezentativno okupljanje ukupno 26 igrača od kojih 21 igra u ciparskom prvenstvu, a tek petorica u inozemstvu.

Potez Norvežana o kojem se priča: Haaland i društvo poslali jaku poruku FIFA-i o gorućem problemu

Zapravo, taj podatak i ne treba čuditi previše jer nije Cipar neka nogometna nacija koja vrvi zvijezdama u najjačim europskim ligrama, a istovremeno je njihovo prvenstvo respektabilno.

Liga im bolje stoji nego naš HNL

Uostalom, na UEFA-inoj ljestvici nacionalnih koeficijenata trenutno su 15. dok je naš HNL na 18. poziciji, a bodovno nam bježe toliko da neće biti dovoljno samo da Dinamo izbaci Villarreal kako bismo ih prestigli i dočepali se 15. mjesta (koje jamči dva kluba u kvalifikacijama Lige prvaka) već bi Modri nešto trebali napraviti i u polufinalu.

Što se tiče kadra, kapetan im je 28-godišnji Kostakis Artymatas, veznjak koji igra za Anorthosis, a glavna zvijezda je njegov vršnjak Pieros Sotiriou. Ovaj napadač odnedavno igra za bugarski Ludogorec, prije mjesec i pol su ga kupili iz kazahstanske Astane.

Novi format kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo: Ako Hrvatska ne bude prva u skupini, čeka ju pakao

Sotiriou je njihova desetka i prava napast, ali nije najvrijedniji igrač u kadru Ciprana. Tu čast ima stoper Konstantinos Laifis, inače igrač belgijskog Standard Liegea, kojeg Transfermarkt procjenjuje na četiri i pol milijuna eura. Iza njega je Sotiriou koji "piza" milijun i 700 tisuća eura.

Imali su više udaraca nego Slovaci

Ne mogu se Ciprani po svom nogometnom znanju mjeriti s našim reprezentativcima, ali definitivno ih se ne smije olako shvatiti. U prvom kolu su ugostili Slovačku i odigrali 0:0 u utakmici u kojoj nisu bili posve inferiorni. Dapače, uputili su 11 udaraca prema golu (naspram slovačkih sedam) kao i šuteva u okvir (4:3).

Na krilima tog boda i ujedno potpuno rasterećeni dolaze u Rijeku...

Vatrene je srušio Hrvat: Ne zna slovenski, ali govori hrvatski. Kako je završio u Sloveniji?