Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
u finalu protiv škotske

Srbija u drami pobijedila Norvešku i napravila veliki korak prema skupini s Hrvatskom

Srbija je izborila finale doigravanja za Europsko prvenstvo protiv Škotske.

Posljednji, treći protivnik hrvatske nogometne reprezentacije u skupini D Europskog prvenstva idućeg ljeta bit će Srbija ili Škotska.

Tko će biti suparnik Vatrenih 22. lipnja 2021. na Hampden Parku u Glasgowu u 3. kolu skupine D EURO-a doznat ćemo 12. studenog kada će Srbija i Škotska odmjeriti snage u Beogradu.

Srbija je u polufinalu play-offa u Oslu nakon produžetaka pobijedila Norvešku s 2:1, dok je Škotska nakon izvođenja jedanaesteraca pobijedila Izrael s 5:3, poslije 0:0 nakon 120 minuta igre..

Srbija je daleko lakše mogla do pobjede u Oslu. Gosti su dominirali veći dio susreta, imali su niz sjajnih prilika, no susret je razriješen tek nakon produžetaka.

Junak gostujuće pobjede bio dvostruki strijelac Sergej Milinković-Savić (82, 102), dok je za domaćine zabio Mathais Normann (88).

Srbija je u prvom poluvremenu imala nekoliko sjajnih prilika, a najbolju je promašio Mitrović u 36. minuti kada je nakon prizemnog ubačaja Đuričića promašio prazna vrata. Gosti su imali zicer i u 55. minuti, no Đuričić s pet metara nije uspio zabiti.

gol expired Sjajna atmosfera na treningu Vatrenih: Jedan detalj sve govori, Kramarić ima problem divider

Daleko bolju igru gosti su okrunili golom u 83. minuti. Tadić je ubacio iz slobodnog udarca, Mitrović vratio u sredinu, gdje je Milinković-Savić zabio samo minutu nakon što je ušao u igru. No, radost gostiju kratko je trajala, u 88. minuti je lijepim pogotkom izjednačio Mathias Normann.

Srbija je nastavila nizati prilike i promašaje i u produžetku. U 101. je Lazović pogodio stativu, no minutu kasnije Milinković-Savić je lijepim lobom po drugi put svladao Runea Jarsteina. Do kraja susreta Norveška je pokušavala, ali nije stvorila niti jednu ozbiljniju priliku.

U drugom susretu Škotska i Izrael su su pružili skromnu predstavu bez previše prilika, a odlučili su udarci s bijele točke. Kod Škota svih pet igrača je bilo precizno (McGinn, McGregor, McTominay, Shankland, McLean), dok su za Izrael zabili Bitton, Weisman, Fani, a promašio Zahavi.

Srbija ili Škotska će se tako pridružiti Engleskoj, Hrvatskoj i Češkoj u skupini D europske smotre.

Poznati su finalisti i preostale tri play-off skupine, pa je lista kandidata za plasman na EURO sa 16 reprezentacija reducirana na ukupno osam imena od kojih će ukupno četiri reprezentacije dobiti kartu za smotru najboljih selekcij "Starog kontinenta".

gol expired Gol večeri na Wembleyju: Engleska svladala starog rivala, Ings zabio škaricama divider

U finalu play-offa skupine A 12. studenog u Budimpešti borit će se Mađarska i Island, a bolji iz ovog susreta na EURO-u će igrati u F skupini smrti zajedno s Portugalom, Francuskom i Njemačkom.

Island je u Reykjavíku pobijedio Rumunjsku sa 2:1, dok je Mađarska u Sofiji uvjerljivo sa 3:0 porazila Bugarsku.

Golove za Mađarsku zabili su Wili Orban (17), Zsolt Kalmar (48) i Roland Sallai (75).

Island je kod kuće poveo 2:0 golovima Gylfija Sigurdssona (16, 35), a Rumunjska je smanjila u 63. minuti iz kaznenog udarca golom Alexandrua Maxima.

U finalu skupine B snage će odmjeriti Sjeverna Irska i Slovačka u Belfastu.

Sjeverna Irska je i Sarajevu nakon izvođenja jedanaesteraca pobijedila Bosnu i Hercegovinu sa 4:3, dok je Slovačka, također nakon udaraca s kreča bila bolja od Irske sa 4:2.

Dvoboj Bosne i Hercegovine i Sjeverne Irske je završio 1-1. Domaćin je poveo u 13. minuti golom veznjaka Milana Rade Krunića kojem je asistirao nakon odličnog prodora po boku Branimir Cipetić. Gosti su izjednačili u 53. preko McGinna. Domaćin u 62. minuti bio na korak do nove prednosti, no Miralem Pjanić je iz slobodnog udarca pogodio vratnicu.

Novi reprezentativac Domagoj Bradarić

Odluka je na koncu pala nakon izvođenja jedanaesteraca, a tragičari su postali Višća i Hajradinović koji nisu bili precizni.

U drugom susretu u 120 minuta nije bilo golova. Prilikom izvođenja kaznenih udaraca Slovačka je pobijedila sa 4-2.

Sjeverna Irska ili Slovačka na EP-u će igrati u skupini E zajedno sa Španjolskom, Švedskom i Poljskom.

U posljednjem "razredu" u finalu će igrati Gruzija i Sjeverna Makedonija.

Gruzijci su u polufinalu u Tbilisiju pobijedili Bjelorusiju s 1:0, a pogodak odluke zabio je Tornike Okriašvili u sedmoj minuti iz jedanaesterca.

U drugom susretu Sjevrna Makedonija je u Skoplju porazila Kosovo s 2:1, a sve najvažnije se dogodilo u prvom dijelu.

Makedonija je povela u 16. minuti nakon autogola Benjamin Kolollija. Dinamov kapetan Arijan Ademi je uposlio Stefana Ristoskog koji je pucao, no lopta je pogodila Kolollija i završila u mreži.

Kosovo je izjednačilo u 29. minuti nakon velike pogreške domaćeg vratara Stolea Dimitrievskog. Jedinica Rayo Vallecana je na rubu kaznenog prostora ispustila loptu, Darko Velkovski je nije dobro ispucao, što je iskoristio Florent Hadergjonaj i sa više od 25 metara prebacio vratara za 1:1.

No, radost gostiju nije dugo trajala. Samo četiri minute kasnije Velkovski je zabio za 2:1.

Pobjednik susreta Gruzija - Sjeverna Makedonija igrat će na EP-u u skupini C zajedno s Nizozemskom, Ukrajinom i Austrijom.

 

Najbolji trenuci s utakmice Hrvatska - Švicarska

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider