Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nova škotska zvijezda

Škotski Kante prijeti Hrvatskoj, protiv Engleza debitirao na Euru i zasjenio zvijezde od 90 milijuna eura

Chelseajev talentirani veznjak Billy Gilmour zaustavio je Enlgeze u 2. kolu Eura i dao Škotskoj šansu protiv Hrvatske.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Engleska "ga je trebala", mali je "praktički N'Golo Kante" i "igrat će za Škotsku svaku minutu sljedećih deset godina“, samo su neki od komentara koje je Billy Gilmour dobio za svoju predstavu na Wembleyju u remiju Škotske s Englezima 0:0 u 2. kolu Eura. Za nekoliko dana taj isti klinac prijetit će Hrvatskoj u ključnoj utakmici protiv Škotske  za drugi krug.

U svom prvom nastupu za Škotsku na Europskom prvenstvu Chelseajev talentirani veznjak Billy Gilmour bio je "najbolji na terenu", tvrdi legendarni škotski nogometaš Graeme Souness, čovjek koji zna ponešto o igranju te pozicije.

Tek je napunio 20 i uopće nije trebao biti na Euru

Billy Gilmour napunio je 20 ovaj mjesec i malo mu je nedostajalo da ovaj turnir odgleda na TV-u, međutim Ryan Jack i Kenny McLean morali su ga otkazati zbog ozljede i mali je upao na popis. Protiv Engleza je iznenađujuće dobio svoj treći nastup za škotsku reprezentaciju i prvi na Euru, a svoju je priliku iskoristio odlično. I više od toga…

Škoti su poslije razočaravajućeg domaćeg poraza od Čeha na startu Eura uspjeli zadržati Engleze na 0:0 u drugoj utakmici, a jedan od ključnih ljudi za taj podvig bio je škotski 20-godišnjak.

"Moj bože..."

Na lopti je bio hladan kao špricer, distribuirao je loptu na sve strane i pritiskao Engleze, a škotski navijači poslije 76. minuta su vidjeli dovoljno i nagradili su svog novog heroja gromoglasnim aplauzom dok je izlazio s travnjaka usput se zapitkujući zašto je dosad igrao samo protiv Nizozemske i Luksemburga.

"Moj bože… Jedna od najboljih utakmica škotskog igrača koju sam vidio,“ rekao je škotski kapetan Andy Robertson: "Ništa ga ne može zadiviti, još će dugo biti igrač Škotske."

gol expired Englezi i Škoti priredili kaos oko Wembleyja: Brojne tučnjave i napadi na policajce! divider

Šef Steve Clarke također je bio impresionran, čak i pomalo šokiran onim što je Gilmour odigrao.

"Znali smo da zna igrati, samo smo trebali pogoditi trenutak kad ćemo ga pustiti s lanca. Utakmica s Engleskom mi se činila kao pravi trenutak i mali ga je iskoristio," rekao je.

Ima samo 22 nastupa za seniore u karijeri

Gilmour je dosad odigrao samo 22 utakmice za seniore Chelseaja u četiri godine koliko je u klubu. Stigao je 2017. godine iz Rangersa bez odigrane seniorske utakmice u karijeri.

Međutim, svaki put kad bi dobio priliku bio je odličan, a tome je često svjedočio Frank Lampard hvaleći ga poslije svakog nastupa.

gol expired Kalkulacije: Pobjeda je ključna za prolaz, a evo o čemu ovisi je li to dovoljno za drugo ili treće mjesto divider

"Kad je jučer izašao s terena shvatio sam da će ovaj dečko igrati svaku utakmicu za Škotsku sljedećih deset godina. Toliko je dobar. Toliko je pod kontrolom i Škotska je toliko bolja kad on igra,“ hvalio ga je bivši škotski veznjak Pat Nevin po završetku utakmice.

Škotski Kante

Unatoč tome što nije odigrao zadnjih 14 minuta utakmice, Gilmour je odigrao "modrićevski" uspješno dodavši čak 40 svojih paseva, više od bilo kojeg Škota uz postotak uspješnosti od čak 91 posto. Krivo je poslao samo četiri dodavanja.

Onaj nadimak „škotski Kante“ s početka teksta zaradio je jer je Englezima oduzeo loptu čak osam puta, više od skupih zvijezda Tri lava Declana Ricea i Kalvina Phillipsa, o kojima razmišlja njegov Chelsea i koji koštaju 90 plus milijuna eura.

gol expired Škotska uzela bod protiv Engleske i dodatno zakomplicirala stanje u hrvatskoj skupini divider

"Engleska nema takvog igrača, upravo takav im je potreban, odigrao je kompletnu utakmicu za veznjaka, kao maestro, oduzimao im je lopte i nije griješio u predaji. Fantastičan je," podvukao je Souness.

Kao da mu sve to nije bilo dovoljno, BBC ga je za jučerašnju predstavu nagradio s ocjenom 7.46, što je bilo najviše na utakmici. A takav će doći na megdan Hrvatskoj za tri dana…

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider