Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
bravo, vatreni!

Hrvatska pobijedila Škotsku i kao druga u grupi izborila osminu finala Eura!

Hrvatska je kao drugoplasirana prošla u osminu finala Eura.

Hrvatska nogometna reprezentacija plasirala se u osminu finala EURA kao drugoplasirana momčad skupine D zahvaljujući 3-1 (1-1) pobjedi protiv Škotske u Glasgowu u susretu 3. kola.

Hrvatska je povela golom Vlašića (17), poravnao je McGregor (42), da bi u drugom poluvremenu "senatori" Modrić (62) i Perišić (77) osigurali pobjedu Hrvatskoj koja ju je odvela u osminu finala.

  gol expired Hrvatska još ne zna protivnika u osmini finala u Kopenhagenu: Ovo su mogući protivnici divider

Bila je ovo šesta utakmica Hrvatske i Škotske i prva pobjeda "vatrenih" koji su u ovoj utakmici postigli više pogodaka protiv Škotske nego u svih pet prethodnih ogleda zajedno.

Dalić pogodio sa sastavom

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić za ključni je susret za prolazak u osmi nu finala napravio četiri promjene u početnom sastavu u odnosu na dvoboj protiv Češke četiri dana ranije. Vrsaljka je na desnom boku zamijenio Juranović, u vezi su Brozović i Vlašić zauzeli mjesta umjesto Kramarića i Brekala, dok je poziciju napadača umjesto neučinkovitog Rebića preuzeo Petković.

Škotska je odlučnije krenula u dvoboj te u petoj minuti prva stvorila izglednu situaciju pred hrvatskim golom. Ubacio je Robertson, no Livaković je uspio izbiti loptu ispred Adamsa.

Ubrzo je Hrvatska ipak preuzela kontrolu igre, a u 17. minuti je stigla i do vodstva. Lopta je brzo prebačena s lijevog na desni bok, uslijedio je odličan ubačaj Juranovića kojega je Perišić glavom spustio na nogu Vlašiću koji je nakon odličnog primanja uputio precizan udarac sa 10 metara u sam donji desni kut nemoćnog Marshalla.

Koga bi htjeli u osmini finala?

Ukupno glasova:

Iako je Hrvatska imala kontrolu igre, Škotska je bila ta koja je više prijetila do kraja prvog poluvremena, poglavito zbog pogrešaka u obrani naše reprezentacije. Tako se u 24. minuti Modrić poskliznuo što su Škoti iskoristili za opasan udarac McGinna sa 12 metara, no Livaković je bio spreman.

Ipak, u 42. minuti serija pogrešaka hrvatske obrane bila je kažnjena. U nekoliko navrata ubačaji Škota nisu bili kvalitetno očišćeni, posljednji je priliku imao Vida, no njegovo ispucavanje iz kaznenog prostora završilo je ravno na nozi McGregora koji je zapucao sa 16 metara i kroz šumu nogu pronašao donji desni kut Livakovićevih vrata.

Hrvatska je odlučnije krenula u nastavak i imala sjajnu priliku već u 50. minuti. Vlašić je poslao izvanrednu loptu iza škotske obrane gdje se iz drugog plana ubacio Gvardiol, no mladom stoperu je prilikom prvog dodira lopta malo previše pobjegla, pa je Marshall pravodobnim istrčavanjem otklonio opasnost.

Škotska je jedinu priliku za vodstvo imala u 59. minuti, opet je Robertson uputio neugodan centaršut na drugu vratnicu, no McGinn je srećom bio malo kratak.

Golčina Luke Modrića

Ključni trenutak dogodio se u 62. minuti kada je kapetan Modrić doveo Hrvatsku u prednost od 2-1. Petković je primio loptu u kaznenom prostoru Škotske, odložio ju za Kovačića koji je vidio dotrčavanje Modrića te mu poslao idealnu loptu za udarac sa 20-ak metara. Hrvatski kapetan odlučio se za udarac vanjskim dijelom kopačke, a lopta je odsjela u gornjem desnom kutu.

Iako je Škotska pokušala izvršiti pritisak na hrvatsku obranu, nije stvorila niti jednu izglednu priliku za poravnanje, da bi Hrvatska u 77. minuti stigla do dva gola prednosti čime je osigurala pobjedu i prolazak u osminu finala.

Modrić je izveo drugi udarac iz kuta u nizu za Hrvatsku, Perišić se ubacio na prvu vratnicu i glavom pogodio suprotni kut.

Posljednju priliku za moguće komplikacije Škotska je propustila u 80. minuti kada je pokušaj Frasera Livaković nogom odbio u polje. U trećoj minuti nadoknade glavom je nakon kornera pokušao i McKenna, no nije bio precizan te nije ublažio poraz svoje reprezentacije, ali nije niti gurnuo Hrvatsku na treće mjesto na ljestvici.

U drugom susretu posljednjeg kola u ovoj skupini Engleska je na Wembleyu svladala Češku sa 1-0 (1-0) golom Sterlinga iz 12. minute.

Tako je Hrvatska zauzela drugo mjesto u skupini s četiri boda, koliko je sakupila i treća Češka, no Hrvatska ima bolju razliku pogodaka. Prva je Engleska sa sedam bodova, dok je Škotska ostala na dnu s jednim bodom.

Hrvatska će tako svoj dvoboj osmine finala igrati u ponedjeljak 28. lipnja u Kopenhagenu protiv drugoplasirane reprezentacije iz skupine E.

 

ŠKOTSKA - HRVATSKA 1-3 (1-1)

Glasgow. Hampden Park.

GLEDATELJA: 12.000

SUDAC: Rapallini (Argentina)

STRIJELCI: 0-1 Vlašić (17), 1-1 McGregor (42), 1-2 Modrić (62), 1-3 Perišić (77)

ŠKOTSKA: Marshall - O'Donnell (Patterson, 84), McTominay, Hanley (McKenna, 33), Tierney, Robertson - Armstrong (Fraser, 70), McGinn, McGregor - Dykes, Adams (Nisbet, 84)

HRVATSKA: Livaković - Juranović, Lovren, Vida, Gvardiol (Barišić, 70) - Kovačić, Brozović - Perišić (Rebić, 81), Modrić, Vlašić (Ivanušec, 76) - Petković (Kramarić, 70)

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

 

Quiz Maker - powered by Riddle

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider