Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sjajni pickford izludio šveđane

Hrvatska zna mogućeg protivnika: Engleska srušila Švedsku i izborila prvo polufinale nakon 28 godina!

Engleska je prvi put nakon Svjetskog prvenstva 1990. među četiri najbolje reprezentacije svijeta.

Galerija Slavlje Engleske (Foto: AFP) Harry Kane (Foto: AFP) Engleski navijači (Foto: AFP) +3 Švedska - Engleska (Foto: AFP)

Engleska je u prvoj četvrtfinalnoj utakmici Svjetskog prvenstva s 2:0 pobijedila Švedsku i plasirala se u polufinale. U polufinalu 11. srpnja u Moskvi Engleska će igrati protiv pobjednika utakmice Hrvatska - Rusija.

Treći put u povijesti, a prvi put nakon 28 godina čekanja, nogometaši Engleske probili su se u polufinale na Svjetskom prvenstvu. Pogocima glavom Maguire i Dele Alli poslali su Gordi Albion u polufinale Mundijala.

Tako se Gareth Southgate pridružio Alfu Ramseyju i Bobbyju Robsonu, kao treći izbornik koji je doveo Englesku među četiri najbolje reprezentacije svijeta, a osim strijelcima pogodaka to može zahvaliti i vrataru Jordanu Pickfordu, koji je u nekoliko navrata odličnim obranama zaustavljao pokušaje švedskih nogometaša.

Engleska je bila ambicioznija i bolja momčad u prvih 45 minuta. Harry Kane je u 19. minuti imao prvi opasan pokušaj, ali je njegov udarac sa 20-ak metara prošao pokraj vratnice. U 23. minuti je Kane zakasnio na ubačaj Trippiera.

Ipak, u 30. minuti je Engleska inicijativa pretvorena u vodeći pogodak. Iz kuta je ubacio Ashley Young, na desetak metara od gola Harry Maguire je nadskočio Forsberga i glavom poslao loptu uz lijevu vratnicu.

Englezi su mogli na odmor otići i s dva pogotka prednosti da je Raheem Sterling bio prisebniji u završnici prvog dijela. Naime, u 45. minuti je na vrijeme utrčao iza leđa švedske obrane, gdje ga je idealnim dugim dodavanjem uposlio Jordan Henderson. Sterling je pokušao zaobići švedskog vratara Olsena, ali je ovaj uspio zaustaviti loptu rukom. Sterling je u nastavku akcije ponovno došao do lopte, no umjesto dodavanja bolje postavljenom Kaneu, odlučio se za udarac koji mu je blokiran.

U drugom poluvremenu prvi su zaprijetili Šveđani u 47. minuti, kad je Augustinsson ubacio s lijeve strane, Berg odlično puvao glavom sa šest metara, ali je Jordan Pickford paradom sačuvao svoju mrežu.

I dok su Šveđani polako počeli pritiskati Engleze, presjekao ih je drugi pogodak u 59. minuti. Sa desne strane je Jesse Lingard poslao loptu na suprotnu vratnicu, gdje se ušuljao Dele Alli i svladao Olsena.

Šveđani se nisu predavali i već u 62. minuti mogli su smanjiti zaostatak. No, ponovno se iskazao Pickford. Odličnu akciju odigrali su švedski nogometaši, u kojoj je Berg ostavio loptu na 13-14 metara za Claessona, ali je njegov udarac Pickford odbio. Claesson je odbijenu loptu pokušao još jednom poslati u mrežu, ali je u drugom pokušaju njegov udarac završio u bloku.

U 71. minuti su Šveđani u tri poteza izveli kontranapad. Loptu je na 10-ak metara od vrata primio Berg i pucao iz okreta pod gredu, ali je Pickford još jednom izašao kao pobjednik.

Englezi su u posljednjih 20 minuta imali nekoliko situacija iz kojih su mogli doći i do uvjerljivije pobjede, ali je na semaforu ostalo svijetliti 2-0.

Nitko od engleskih nogometaša nije ozlijeđen, niti je dobio žuti karton koji bi ga spriječio u polufinalnom nastupu, tako da će Gareth Southgate 11. srpnja na moskovskom stadionu Lužnjiki, protiv Hrvatske ili Rusije, na raspolaganju imati najjači sastav.

Šveđani su šesti put igrali u četvrtfinalu svjetskih prvenstava i tek drugi put nisu prošli u polufinale. Jedini prijašnji četvrtfinalni poraz doživjeli su 1934. na 2. Svjetskom prvenstvu kojem je domaćin bila Italija, a izbacili su ih Nijemci.

Englezima je ovo bilo deveto četvrtfinale i tek treća pobjeda.

ŠVEDSKA - ENGLESKA 0-2 (0-1)

Samara. Samara Arena.

Sudac: Kuipers (Nizozemska).

Gledatelja: 39.991

Strijelci: 0-1 Maguire (30), 0-2 Dele Alli (59)

ŠVEDSKA: Olsen - Krafth (od 85. Jansson), Lindeloef, Granqvist, Augustinsson - Claesson, Larsson, Ekdal, Forsberg (od 65. Olsson) - Berg, Toivonen (od 65. Guidetti)

ENGLESKA: Pickford - Walker, Stones, Maguire - Trippier, Henderson (od 85. Dier), Dele Alli (od 77. Delph), Lingard, Young - Sterling (od 91. Rashford), Kane

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider