Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
pet nastupa, dva polufinala!

Hrvatska nakon 20 godina ponovno u polufinalu Svjetskog prvenstva nakon nove drame i sretnih 11-eraca!

Hrvatska nogometna reprezentacija ušla je u polufinale Svjetskog prvenstva!

Galerija Slavlje hrvatskih nogometaša (Foto: AFP) (Foto: AFP) Hrvatski nogometaši oko Subašića (Foto: AFP) +20 Danijel Subašić (Foto: AFP)

Hrvatska nogometna reprezentacija plasirala se u polufinale Svjetskog prvenstva nakon što je u četvrtfinalu u Sočiju boljim izvođenjem 11-eraca izbacila Rusiju. Nakon 90 minuta rezultat je bio 1-1, nakon 120 minuta 2-2, da bi u raspucavanju s bijele točke Hrvatska bila uspješnija sa 4-3.

Suparnik Hrvatske u polufinalu u srijedu 11. srpnja u Moskvi bit će Engleska koja je ranije u subotu svladala Švedsku sa 2-0 (1-0) golovima Maguirea (30) i Allija (59).

Rusija je povela golom Denisa Čeriševa u 31. minuti, na 1-1 poravnao je Andrej Kramarić u 39., da bi Hrvatsku u vodstvo doveo Domagoj Vida u 101. no za 2-2 pogodio je Mario Fernandes u 115. pa su o posljednjem polufinalistu odlučivali udarci s bijele točke. Četiri od pet hrvatskih izvođača bilo je precizno, dok kod Rusa dva izvođača nisu uspjela svladati Subašića. Kao i protiv Danske u osmini finala, posljednji 11-erac za Hrvatsku izveo je i pogodio Ivan Rakitić.

Hrvatska je u polufinalni susret protiv Rusije krenula u vrlo ofenzivnom sastavu, identičnom kao i protiv Nigerije na startu prvenstva, s Kramarićem na mjestu polušpice umjesto Brozovića koji je igrao na mnogo povučenijoj poziciji u utakmicama protiv Argentine i Danske. No, ta ofenzivnija formacija nije donijela pritisak na rusku momčad koja se, kao i u utakmici osmine finala protiv Španjolske, odlučila braniti s dvostrukim blokom. Dvojica najboljih hrvatskih tehničara Rakitić i Modrić nisu se uspjeli nametnuti u posjedu lopte, Rusi su visokim presingom na hrvatsku posljednju liniju uvelike otežavali organizaciju napada.

Tijekom prvih pola sata utakmice niti jedna momčad nije uspjela uputiti udarac u okvir suparničkog gola iako su u uvodnih sedam minuta obje ozbiljno zaprijetile. Već u 5. minuti Vrsaljko je loše reagirao na jednu visoku loptu poslanu u hrvatski kazneni prostor i praktički ju glavom spustio na nogu Dzjubi, ali udarac ruskog napadača Lovren je uspio blokirati. Samo dvije minute potom Hrvatska je izborila udarac iz kuta nakon kojega je Lovren uspio doći do lopte i glavom ju proslijediti do Rebića, no pokušaj potonjega s pet metara otišao je preko vrata.

Tko će vidjeti finale, Hrvatska ili Engleska?

Ukupno glasova:

Rusija je povela praktički ni iz čega. Čerišev i Dzjuba odigrali su dvostruko proigravanje na 30-ak metara od hrvatskog gola, Modrić nije uspio presječi Dzjubinu loptu za Čeriševa, a zatim je uslijedio fantastičan udarac ruskog veznjaka s otprilike 25 metara koji je završio u samom gornjem desnom kutu nemoćnog Subašića.

Kao i u susretu osmine finala protiv Danske, Hrvatska nije dugo bila u rezultatskom zaostatku, Perišić je u 39. minuti izbacio Mandžukića na lijevom krilu, uslijedio je prodor i lijep ubačaj za Kramarića koji je glavom s pet metara proslijedio loptu iza leđa Akinfejeva.

Drugo poluvrijeme Hrvatska je započela mnogo odlučnije te je u prvih 15 minuta natjerala domaćina da se sasvim povuče, ali nije uspjela iskoristiti niti jednu od dvije prilike koje je stvorila. Prvo je Kramarić u 52. minuti pokušao atraktivno "škaricama" sa 12-13 metara, ali taj pokušaj Akinfejev je lako obranio, no u 60. minuti Perišić je imao idealnu situaciju za dovesti Hrvatsku u vodstvo. Ruski stoperi sudarili su se s vratarom na pet metara od svog gola, lopta je pala na nogu Perišića, ali je njegov udarac sa sedam-osam metara pogodio unutarnji dio vratnice.

Kako je vrijeme u drugom dijelu odmicalo tako se Rusija oslobađala pritiska pa je u 72. minuti uspjela i zaprijetiti. Fernandes je lijepo ubacio na glavu Jerohina, ali visoki ruski igrač je sa šest metara pucao preko gola. U 76. minuti Modrić je odlično povukao kroz sredinu, no ni njegov niti Vrsaljkov pokušaj nije uspio probiti ruski blok.

Slavlje hrvatskih nogometaša (Foto: AFP) (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U velikoj nelagodi Hrvatska se našla u 89. minuti kada se Subašić, u nastojanju da spriječi korner uhvatio za mišić lijeve noge te se činilo kako neće moći nastaviti utakmicu, a samo minutu ranije izbornik Dalić obavio je treću izmjenu, posljednju na koju je imao pravo u prvih 90 minuta. Ipak, liječnička služba uspjela je osposobiti našega vratara za nastavak, a Subašić je u četvrtoj minuti nadoknade potvrdio kako je spreman za nastavak jer je obranio vrlo snažan udarac Samedova koji je praktički iz "mrtvog kuta" pucao po golu.

Subašić je ostao na vratima i u produžetku, a Dalić je dodatnu izmjenu morao iskoristiti već u 97. minuti kada je probleme s koljenom osjetio Vrsaljko umjesto kojega je u igru ušao Ćorluka. Tri minute potom Lovren je prekratko dodao loptu prema Ćorluki, do nje je stigao Smolov i sjurio se prema hrvatskom golu, ali Lovren je ipak uspio ispraviti svoju pogrešku.

Hrvatska je povela u 101. minuti, Kutepov je nepotrebno izbacio loptu u korner koji je izveo Modrić, a Vida je bio najviši u skoku pred ruskim golom i pogodio za 2-1.
Odmah po primljenom golu ruski izbornik Čerčesov u igru je ubacio Džagojeva, a zatim je uslijedio veliki ruski pritisak na naša vrata koji je donio i poravnanje u 115. minuti. Pivarić je igrao rukom na desnoj strani ruskog napada malo izvan kaznenog prostora, slobodni udarac izveo je upravo Džagojev koji je odlično pogodio u glavu Fernandesa za 2-2.

I prije izjednačujućeg pogotka Rusi su imali nekoliko izglednih situacija, Jerohin je u 105. minuti pucao glavom pored gola, dok je pokušaj Kuzjajeva iz 112. minute obranio Subašić.

Andrej Kramarić (Foto: AFP) Andrej Kramarić (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Prilikom izvođenja 11-eraca ponovno je veliki impuls suigračima dao vratar Danijel Subašić koji je obranio udarac prvog ruskog izvođača Fjodora Smolova. Nakon što su Brozović i Džagojev bili precizni ruski vratar Akinfejev zaustavio je pokušaj Kovačića te je nakon dvije serije rezultat bio poravnat. Srećom, u trećoj seriji je Brazilac u ruskim redovima Fernandes promašio vrata i dao novu prednost Hrvatskoj koju ona više nije ispuštala. Modrić, Vida i Rakitić su bili precizni pa nije bilo niti važno što su i Ignaševič i Kuzjajev zabijali za Rusiju.

Hrvatska će tako po drugi puta u povijesti igrati u polufinalu Svjetskog prvenstva, nakon Francuske 1998. godine kada je bila treća.

U prvom polufinalu u utorak 10. srpnja u Sankt Peterburgu igrat će Francuska i Belgija.

RUSIJA - HRVATSKA 5-6 (2-2, 1-1, 1-1)

Soči. Olimpijski stadion.
Sudac: Ricci (Brazil).
Gledatelja: 44.287
Strijelci: 1-0 Čerišev (31), 1-1 Kramarić (39), 1-2 Vida (101), 2-2 Fernandes (115)
11-erci: Smolov - Subašić obranio, 2-3 Brozović, 3-3 Džagojev, Kovačić - Akinfejev obranio, Fernandes - promašio, 3-4 Modrić, 4-4 Ignaševič, 4-5 Vida, 5-5 Kuzjajev, 5-6 Rakitić

RUSIJA: Akinfejev - Fernandes, Kutepov, Ignaševič, Kudrjašov - Kuzjajev, Zobnin - Čerišev (Smolov, 67), Samedov (Jerohin, 54), Golovin (Džagojev, 102) - Dzjuba (Gazinski, 79)

HRVATSKA: Subašić - Vrsaljko (Ćorluka, 97), Lovren, Vida, Strinić (Pivarić, 74) - Rakitić, Modrić - Rebić, Kramarić (Kovačić, 88), Perišić (Brozović, 63) - Mandžukić
 

 

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider