Rukomet 2020
SPORTOVI
Rukomet 2020
Načeti ozljedama

Hrvatski rukometaši otputovali na Euro: ''Imali smo sinoć jedan dugačak i iskreni razgovor''

Hrvatska rukometna reprezentacija otputovala je u srijedu u Graz na Europsko prvenstvo, a izbornik Lino Červar vjeruje u dobar rezultat unatoč tome što smo ozbiljno oslabljeni zbog brojnih ozljeda.

Hrvatski rukometaši otputovali u Graz (Foto: Luka Stanzl)

"Šteta je što nam se zaredalo toliko ozljeda, ali iz ove kože ne možemo. Vjerujem da će mladi igrači koji su dobili priliku znati to iskoristiti, da su gladni uspjeha i medalja. Nadamo se da će nas i naši navijači doći podržati te da ćemo osjetiti barem dio one atmosfere kakvu smo imali u Austriji 2010. godine", izjavio je Červar. Prije deset godina Kauboji su bili drugi, a u finalu su izgubili od Francuske.

Zbog ozljeda "najtanji" smo na poziciji desnog beka, ostali smo samo na Luki Stepančiću. Mladi Josip Vekić ostavljen je u Zagrebu, gdje će ostati u trenažnom procesu i priključiti se reprezentaciji ako se za to ukaže potreba.

Domaćini su Eura 2020. (od 9. do 26. siječnja) Austrija, Norveška i Švedska. Hrvatska je u skupini A i igrat će u Grazu, a natjecanje će otvoriti već u četvrtak, 9. siječnja, protiv Crne Gore (20:30). Dva dana kasnije slijedi okršaj s Bjelorusijom, a 13. siječnja naši će rukometaši prvi dio natjecanja zaključiti protiv Srbije.

Domagoj Duvnjak Duvnjak o ciljevima, formi i stanju u momčadi: "Pogodila nas je ta ozljeda. Sport zna biti nepravedan"

"Imali smo sinoć još jedan dugačak i iskreni razgovor, i spremni smo za Euro. Skupina u kojoj se nalazimo u Grazu samo je na prvi pogled lagana. Mi jesmo favoriti, ali svakog suparnika moramo maksimalno ozbiljno shvatiti jer želimo doći u Beč s dva boda", kazao je izbornik Červar.

U drugom krugu, u Beču, Hrvatska se križa s po dvije najbolje reprezentacije iz skupine B (Češka, Sjeverna Makedonija, Austrija, Ukrajina) i skupine C (Španjolska, Njemačka, Latvija, Nizozemska).

Ulog je na Europskom prvenstvu velik jer samo prvak osigurava direktan put na Olimpijske igre u Tokio. No ako to bude Danska, onda će za plasman na olimpijski turnir dovoljno biti i srebro jer su Danci kao svjetski prvaci već osigurali nastup u Tokiju. Treba reći i da ulazak u polufinale donosi izravni nastup na Svjetskom prvenstvu u Egiptu 2021. godine, čime se izbjegavaju potencijalno opasne kvalifikacije u lipnju.

Manuel Štrlek Gobac o izostanku Štrleka: "Izabrao je put bez povratka. Baliću i Pucu to ne bi palo na pamet"

Domaćini olimpijskih kvalifikacija zasad su Francuska, Norveška i Njemačka. No, ako netko od njih postane europski prvak, onda Hrvatska uskače kao prva rezerva za domaćinstvo.

U Graz je otputovalo 16 igrača. Vratari su Marin Šego (Montpellier) i Matej Ašanin (PPD Zagreb), na krilnim pozicijama nalaze se Zlatko Horvat (PPD Zagreb), Vlado Matanović (Gorenje Velenje), David Mandić i Valentino Ravnić (oba PPD Zagreb), kružni napadači su Željko Musa (Magdeburg), Marino Marić (MT Melsungen) i Marin Šipić (PPD Zagreb), a na vanjskim pozicijama imamo Domagoja Duvnjaka (Kiel), Marka Mamića (Leipzig), Josipa Šarca (Celje PL), Mateja Hrstića (PPD Zagreb), Luku Cindrića (Barcelona), Igora Karačića (Vive Kielce) i Luku Stepančića (Pick Szeged).

Po dolasku u Graz rukometaše ponovno čeka susret s novinarima i još neke medijske obveze, a potom ručak i odmor. Prvi trening u dvorani ASKO Eggenberg, koji će trajati 90 minuta, na rasporedu je u 18:30.

Lino Červar Červar objavio konačan popis: 16 igrača koji putuju na Europsko prvenstvo

Nastavi čitati

Nastavi čitati