Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
peta najstarija reprezentacija eura

Najveća senzacija Europskog prvenstva: Portugalci pišu povijest s dečkima iz domaće lige!

Reprezentacija Portugala piše rukometnu povijest na Europskom prvenstvu i to uz činjenicu da okosnicu momčadi čine igrači iz domaće lige...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ni najveći rukometni optimisti nisu očekivali da će nakon prvog kola drugog kruga Europskog prvenstva Portugal uopće biti u toj fazi natjecanja, a kamoli da će imati dva boda na svom kontu, te na tom putu eliminirati Francusku i gotovo sigurno Švedsku.

Portugal je u petak navečer slavio protiv Švedske u Malmou s uvjerljivih 35:25, te šanse domaćina za prolaz u polufinale sveo na puku teoriju. Portugalci su pritom nanijeli najteži poraz Švedskoj u povijesti europskih prvenstava, a sebi produljili nadu da će ostvariti najbolji rezultat na europskim smotrama i pritom možda izboriti kvalifikacije za Olimpijske igre.

Rukometni Euro 2. faza - skupine Rukomet Euro 2020: Hrvatska osvojila srebro, svi rezultati na jednom mjestu divider

Najbolji rezultat Portugalaca do sada na europskim prvenstvima bio je sedmo mjesto osvojeno u Hrvatskoj 2000. godine. Tada je Portugal slavio u dvije od pet utakmica, a sada je već nakon četiri odigrane utakmice nadmašio broj pobjeda na jednom europskom prvenstvu.

Sveukupno je Portugal nastupio na pet europskih prvenstava, te je u 22 utakmice upisao četiri pobjede, jedan remi i čak 17 poraza. U slučaju još jedne pobjede Portugalci će izjednačiti ukupni broj pobjeda ostvarenih na svim do sada odigranim europskim smotrama.

"Ponosan sam na pobjedu. Odigrali smo veliku utakmicu s karakterom. Moji igrači su dali sve od sebe", rekao je izbornik Portugala Paulo Pereira.

gol expired EHF nasmijao i razljutio mnoge izborom najbolje sedmorke: Nema Hrvata, no to nije najveća bizarnost divider

"Nije nas bilo 14 godina na velikim natjecanjima. Moramo ostati s obje noge čvrsto na tlu. Osvojili smo rukometni svijet načinom na koji igramo i načinom na koji se ponašamo na terenu. Moramo ostati ponizni i nastaviti ovako ako želimo nastaviti raditi iznenađenja", rekao je Pereira.

Portugal ima petu najstariju reprezentaciju na prvenstvu s prosjekom do 29 godina. Starije reprezentacije imaju jedino Danska, BiH, Latvija i Španjolska.

Unatoč godinama, mladost Portugala je nešto na što će rukometni svijet morati opratiti posebnu pozornost. Prošle godine juniorska reprezentacija također je oduševila rukometni svijet osvajanjem četvrtog mjesta.

Hrvatska je zaustavila Portugalce u polufinalu, nakon čega im je Egipat uskratio medalju. Na putu do tog uspjeha Portugal je slavio protiv Mađarske, Njemačke i Slovenije. 

gol expired Njemački izbornik otkrio ključnu stvar za "pakleni dvoboj" protiv Hrvatske divider

Okosnicu momčadi čine igrači portugalskog kluba FC Porta, iz kojeg dolazi čak devetorica reprezentativaca. Osim što je iskusna, Portugal je i vrlo uigrana reprezentacija koju krasi momčadska igra. Zanimljivo, osim drugog vratara Humberta Gomesa apsolutno svi igrači su postigli barem jedan pogodak u dosadašnje četiri utakmice.

Najbolji strijelac reprezentacije je Pedro Portela sa 16 golova, a slijede Joao Miguel Ferraz (14), Antonio Areia (13) i Diogo Branquinho (12). Alfredo Quintana je vratar Porta koji je trenutno na 32 posto obrana.

gol expired Ponajbolji njemački reprezentativac predugo obavljao nuždu i ostao zaključan u svlačionici divider

Iako pišu rukometnu povijest, reprezentacija nije glavna vijest u portugalskim medijima. Nogomet je i dalje glavna vijest, a dok rukometašima pripada sporedna uloga.

Portugal u nedjelju igra protiv Islanda i u slučaju pobjede će se jako približiti polufinalu. U posljednja dva kola će igrati protiv Slovenija i Mađarske, reprezentacijama koje su također u igri za polufinale.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider