EHF EURO, službena stranica rukometnog Europskog prvenstva koje se ovih dana igra u Austriji, Švedskoj i Norveškoj, izbacila je, prema svojem mišljenju, najbolju sedmorku prvog kruga natjecanja, te uz grafički prikaz postavila pitanje "slažete li se s nama?". Nikako!

U najboljoj sedmorci nema nijednog Hrvata, no zato su tamo Andre Schmid i Kay Smits. Logično, mnogi se sada pitaju "a tko su ta dvojica?". Riječ je o srednjem vanjskom švicarske reprezentacije (Schmid), te desnom vanjskom nizozemske reprezentacije (Smits).

Obojica nisu uspjeli odvesti svoju momčad u iduću rundu natjecanja, a izabrani su isključivo iz razloga jer su bili daleko najbolji strijelci reprezentacije. Schmid je u tri utakmice zabio 27 golova i upisao 15 asistencija, a Smits zabio 22 pogotka i upisao pet asistencija.

Ne možemo se oteti dojmu da je Luka Cindrić ostavio daleko bolji dojam od Švicarca Schmida, a da je pritom odigrao manje minuta i imao manje udaraca prema golu. Zabio je 17 golova, te upisao isto toliko asistencija na srednjem vanjskom.

Možda najveća bizarnost ovog odabira je pozicija desnog krila, na kojoj je EHF EURO uvrstio Slovenca Blaža Janca. Na istoj toj poziciji igra ponajbolji igrač prvenstva i jedan od najubojitijih strijelaca njemačke Bundeslige - Austrijanac Robert Weber.

Weber je u tri utakmice postigao 18 pogodaka iz 21 pokušaja, što je gotovo 90 posto uspješnosti. Pritom je realizirao sva četiri sedmerca, te s krila podijelio još četiri asistencije.

S druge strane Janc je na prosjeku od tri gola po utakmici, uz svega 70-ak posto uspješnosti, te samo jedne asistencije.

Uistinu čudan odabir EHF-a.