Tenis
SPORTOVI
Tenis
homofobne izjave

Teniske legende oglušile se na upozorenje: Javno prosvjedovali protiv najuspješnije tenisačice svih vremena

John McEnroe i Martina Navratilova javno su, unatoč upozorenju da to ne rade, transparentom podržali LGBTQ zajednicu nakon brojnih homofobnih i transfobnih uvreda australske legende Margaret Court.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iako je Međunarodni olimpijski odbor zabranio bilo kakve političke poruke na najvećim svjetskim smotrama u bilo kojem sportu, to nije spriječilo teniske legende Johna McEnroea i Martinu Navratilovu da iznesu transparent na svoj ekshibicijski meč na Australian Openu.

Njih dvoje igrali su u utorak ekshibiciju na Margaret Court Areni, a prilikom izlaska na teren zajedno su ponijeli transparent na kojem je stajalo "Evonne Goolagong Arena".

gol expired Priča o Kobeu Bryantu i teško bolesnom dječaku koja kida srce: Nažalost, nije mu bilo spasa... divider

Bio je to njihov znak protesta protiv najtrofejnije tenisačice svih vremena, Margaret Court, po kojoj drugi po veličini teniski stadion u Melbourneu nosi ime. Razlog su njezine homofobne i transfobne izjave koje propovijeda u crkvi.

Court se nakon završetka karijere okrenula crkvi, 1992. godine osnovala je ministrantski pokret pod nazivom "Ministranti Margaret Court", a 1995. godine osnovala je crkvu pod nazivom Victory Life Center u Perthu. U njoj služi kao propovjednik, a na svojim misama često govori s mržnjom o homoseksualnim i transrodnim osobama.

Klubovi prve lige (GOL.hr) HNL: Raspored i satnica svih utakmica do kraja sezone divider

"Biti homoseksualac djelo je vraga, a ne Boga. Teniski svijet prepun je lezbijki. Ja prenosim ono što nas Biblija uči i zbog toga me tuže", govorila je Court na svojim propovijedima.

Legendarna australska tenisačica svojedobno je govorila i da je aparthejd u Južnoj Africi dobra stvar, no nejasno je u kojoj se Bibliji to spominje...

"Njezini komentari jadni su u svakom smislu te riječi. To je jako pogrešno. Ona ne shvaća koliko vrijeđa ljude svojom retorikom. Može vjerovati u što god želi, ali nije u redu da tako javno vrijeđa ljude", rekla je Navratilova.

Transferi Najvažniji transferi posljednjeg dana prijelaznog roka: Dva Hrvata promijenila klub divider

"Kvaliteta zraka u Melbourneu nije jedina noćna mora Australskom teniskom savezu. Margaret Court je druga. Postoji samo jedan popis duži od ostvarenja Margaret Court na WTA Touru, a to je popis uvredljivih i homofobnih izjava", rekao je McEnroe.

Navratilova i McEnroe svojim su potezom podržali LGBTQ zajednicu, ali su istovremeno zaradili oštru opomenu od tamošnjeg teniskog saveza, zbog čega su se morali javno ispričati.

gol expired Snimio let Kobea Bryanta kroz gustu maglu nedugo prije pada: "Nisam bio svjestan toga da snimam njegov helikopter" divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider